Ako pripraviť postieľku?

lorrainet
30. aug 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Viem, že názory sa rôznia ale napriek tomu, ako ste vybavili postieľku a ukladali don novorodenca? Nám sa narodí v novembri teda do zimy. Máme postieľku s komplet výbavou, teda matrac, vankúše , prikrývky, deky, zavinovačka, mantinel, uzol, práve kupujeme hniezdo. Podľa doktorov by bábätko malo spinkať v postieľke , kde je iba matrac s monitorom dychu, na ňom hniezdo a bábätko v zavinovačke bez vankúša. Z hniezda sa nevykotúla von a teda aj mantinely sú v poriadku. A spať zatiaľ iba na chrbatiku, keďže to je jediná poloha proti SIDS. Ako ste vy pripravili postieľku?

patka06
30. aug 2024

Prečítaj si tu
https://eduworld.sk/cd/jarmila-institoris/5908/...
žiadne hniezdo, mantinel, vankúše a pod.

jaskolka
30. aug 2024

Pre pána, veď do tej postieľky sa už ani bábätko asi nezmesti😆. Ale vážne, okrem matraca, plachty a bábätka v zavinovačke tam nič iné nepotrebujes. A ešte (ak chceš) monitor dychu. Ja som už nemala pri dcere ani ten. Hniezdo som mala len na to, aby boli v ňom na gauči

lucia13022023
30. aug 2024

Nič v nej nemal. Matrac, na ňom plachta. Hniezdo som využívala prvý mesiac v obývačke keď spinkal tam. Teraz ma 1,5 roka a ma v postieľke stále len matrac s plachtou a ešte zebru-plysaka a dudel.
Ja viem ze sú tie upravené postielky krásne, no je to zbytočné a ohrozujúce.

minesasubu
30. aug 2024

my sme mali iba postieľku v nej spal maly v paperovej perinke od Evy K.na nej mal latkovu plienku a pod nou bol vankušik od Evy Kiedronovej odporucam pozriet si jej profil ako ,, zahniezdiť ,, dieta
vsetko ostatne su len zbytočnosti aspon za mňa
neskor ked už spal vo vačšej postielke dali sme mantinel okolo postielky ale stale spi na paperovej perinke len je rozložená
hniezdo sme mali len cez deň ked spal alebo sa hral mimo postielky
monitor duchu som nemala

beata_k
30. aug 2024

Kupila si mu kralovstvo prachu, bez moznosti prirodzenej cirkulacie vzduchu.

lorrainet
autor
30. aug 2024

@beata_k ďakujem za názor, narozdiel od vás nie som odborník 😊

beata_k
30. aug 2024

@lorrainet Tak hadam citat vies. Vela veci sa dozvies ked si ich budes googlit. A tiez staci zdravy rozum.

lorrainet
autor
30. aug 2024

@beata_k ako som písala, počúvla som detského doktora 🙂 a nemám pocit , že by sme si potykali. Ale teda teší ma 🙂

patka06
30. aug 2024

@lorrainet Na MK si všetci tykáme
Ak ti to fakt poradil detský lekár, tak by som zvážila či k nemu s dieťatkom budem chodiť

beata_k
30. aug 2024

@lorrainet Nepocuvaj vzdy lekara, ale zistuj si info aj sama. Nikdy nepouzivaj len jeden zdoj informacii. Az sa ti narodi, to este len bude otazok. A skromne tipujem, ze tvoj lekar to ma za par do dochodku.
PS: Na diskusnom fore sa tyka. Je to v pravidlach.

lucia13022023
30. aug 2024

@lorrainet môžem vedieť ktorý detský doktor odporúča vankúše, deky, vrkoc, mantinel, hniezdo, perinky? Lebo teda každý správny doktor práve odporúča mat co najmenej v postieľke, najmä keď sú bábätká novorodenci. Asi by som k nemu dieťa nezobrala, keď ma takéto informácie o bezpečnom spánku.

tanuuulka
30. aug 2024

@lorrainet moji nespali v zavinovacke ani jeden. Hniezdo sme vyuzivali pocas dna na gauci. V postielke som polohovala (aj v hniezde). Na kazdy spanok na druhy bok, aby sa nezlezala hlavicka. Za mna v noci od sameho zaciatku az dokym dieta nosi plienky je topka spaci vak. Az potom sme zaradili paplon.

domiklik
30. aug 2024

@lorrainet všetko si to pekne nadekoruj, vlož dieťa odfot... Potom dieťa vyloz, všetko vyhadz, a nech len matrac monitor plachtu a dieťa v spacom vaku, pripadne v zavinovačke

malaopicka
30. aug 2024

U nás od začiatku Iba plachta a mantinel len na časti postielky. Inak spal bez zavinovačky len prekrytý dekou. Keď sa začal sám hýbať, prešli sme na vak a na zvyšok postielky som dala pomedzi tyčky pletenec, lebo si tam začal pchať ruky aj nohy. Žiadne hniezdo, vankúše, prikrývky, nič. Monitor dychu sme používali prvého pol roka, potom už nie.

vkatush
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vkatush
30. aug 2024

My sme vždy len plachty (nepremokavú a na nej klasickú), matrac a samozrejme monitor dychu.
Mantinel len na časti postieľky, lebo akurát tam je zástrčka.
Hniezdo len na gauči/zemi v obývačke, aj to sme chodili okolo neho, nebol tam sám, aby si zaboril hlavu.

K "nenutnosti" monitoru by som len povedala, že kamoši nechceli pôvodne. Ale keď sme im darovali náš, tak zobrali. A pred 2 týždňami im zachránil novorodenca, ktorý uprostred noci zabudol dýchať.

nairia
1. sep 2024

kupila som matrac, nepremokavu podlozku+ plachtu a tam skoncila vybava postielky. obe deti spavali v "perinke" pokym sa nezacali pretacat. potom som prikupila mantinel okolo celej postielky, aby sa im nohy a ruky nesprajcli pomedzi tycky a hlavne aby si tam neotlkali hlavy a isli do spacich vakov.
co sa vankusov tyka, tak detom sa neodporuca az do nejakeho veku ziaden vankus ak, tak len taky placaty. moja takmer 3r doteraz spava len na matraci.
ostatne bolo uz vsetko povedane. mrkni napr. profil lepsi spanok babatiek na IG.
doteraz nechapem ten hype okolo vypolstrovanych postielok.
dokonca ani ako prvomatka som nevidela zmysel vsetkych tych napufnanych veci okolo babatka (lapace prachu ideal na alrrgie, moznost udusenia, prehrievanie,...)