Zamrznú figy?

16. apr 2024

Mám velký asi 10 ročný figovník je plný plodov. Zamrznú figý? Dajú sa nejako ochrániť? Ešte sme nikdy nemali šťastie dopestovať zrelé plody

viestta
16. apr 2024

Mozes ho pre istotu zakryt? Ak mas cim a ako, tak ho zakry

autor
16. apr 2024

@viestta samotna rastlina má výšku asi 8-9m šírku 4-5m to nie je šanca zakryť

egonsk
16. apr 2024

zalezi od typu, sused ma taku, ktorej nic nevadi a dokonca aj citrony a nejake mandarinky uz dokazal zohnat, ktore preziju aj tie nase slabe zimy na juhu.

feb13
21. apr 2024

A v ktorej oblasti je ta figa zasadena? Na Slovensku asi jedine na juhu je mozne si ich dopestovat. Svokra ma zelenu aj fialovu a rodia na jar/leto dobre, druha uroda na jesen uz zvycajne nedozreje. Figa v povodnej oblasti, odkial pochadza, rodi vraj 3x do roka a su na nej plody (v nejakom stadiu vyvoja) vlastne cely rok. u nas to nie je realne, ale aspon raz do roka by mohla zarodit. Ale videla som aj figu zasadenu do tiena (za budovou, resp. vo dvore medzi vyssimi budovami, kde sa slnko velmi nedostalo) tak ta nerodila.

viestta
21. apr 2024

@feb13 vlani nam dozrela aj druha uroda, v Kosiciach a celkom vysoka a veterna poloha. Mozno tohto roku sa budeme tiaz na tu druhu spoliehat, ked prve plody oslahlo

refly
21. apr 2024

Ja som tiež figový začiatočník, ale všimla som si že figy potrebujú dosť veľa vody, hnojiva a ak aj tak nechcú dozrieť, tak časť ostrihať.
Minulý rok sme tiež skúšali a matka vravela že čítala že sa nesmú moc premokryť. Tak som prestala s polievaním a prestali aj dozrievať. Zrazu už bola neskorá jeseň, tak som popolievala, pohnojila, ostrihala, aby mala figa "menej práce" s toľkými plodmi a niečo ešte dozrelo.
Ale teraz tieto mrazy.... tiež tŕpnem :/

dankabetka
21. apr 2024

Ahoj, sme z Ba a mame 2x urodu, ale v druhej varke su mensie plody, nikto ju nepolieva ( len co naprsi) a zatial ju nikto nehnojil...ona proste rastie len tak (nastasie 😂).

viestta
21. apr 2024

@dankabetka aj nasa. Prve dva roky sme ju ofukovali, potom uz bola ponechana sama na seba a napodiv, vyhovuje jej to

lakebabe
21. apr 2024

Záleží kde, suseda ich ma veľa a nikdy s nimi nič špeciálne nerobili ani keď sú takéto výkyvy počasia, my sme zasadili nám sa ani nechytili., ale asi záleží v ktorej časti sk byvas