Záhradkárska pomoc

timea301196
22. máj 2024

Baby. Kúpila som si Bazalku, mätu a petržlenovú vňať v kvetináčoch. Čo by sa stalo kebyže to zasadím do jedného veľkého rohového kvetinaca? Do jedného rohu ešte dokúpim oregáno… 🤣 myslite si, že by to zvládlo spolu nažívať? Rozmýšľam že by som to na leto dala von🙂 do zadu domu, kde je slniečko len do 12..(východ) 🙂

luccija
22. máj 2024

@timea301196 ja sadim všetko spolu mäta je nezmar, ale bazalka mi nie vždy vydrží

timea301196
autor
22. máj 2024

@luccija mne nevydržalo nič nikdy 😀 všetko mi skape… ale moja vina. Mala som to v okne na kuchyni, kde strašne Pali slnko. Preto som rozmýšľa že to zasadím a fam vonku. Myslíš si že to môže byt von? Keďže som z Oravy :D tu je teplo také aké je…

luccija
22. máj 2024

@timea301196 ja mám vňať, mätu, ligurcek na priamom slnku na juhu.Majoranku a bazalku skôr v tieni a darí sa všetkému vyskúšaj nemyslím, že to je náročné.Len bazalka mi často odíde do 2 t po kupe teraz mám jednu vonku druhu v kuchyni a vyzerá, že chvíľu pobudnú🙂

andreatytler
23. máj 2024

@timea301196 Mata je priserna burina, tu nemiesaj. Do roka ju budes mat po celom kvetinaci. Urobili sme osudovu chybu a zasadili sme ju do kvetinoveho zahonu. Roky som to bezuspechu plela, Musela som vykopat a vyhodit celu zem.

trema
23. máj 2024

Matu by som nesadila s nicim, ta sa velmi rozrastie. Bazalku a petrzlen mozes spolu, ak mas dost velky kvetinac, lubia vela vody a vela slnka. ja zvyknem tie bylinky z obchodu rozdelit na viac kusov a zasadit zvlast do kvetinacov

roja01
23. máj 2024

Najtrvacnejsia bazalka vyrastie zo semienok. Ani to netrva dlho.
Kupena zo supermarketu bola rychlena v skleniku a zmenou podmienok velmi trpi a casto zahynie.

bu1bu
23. máj 2024

Matu zásad tak ze ju zasadis do starého vedra a to zakop. Proste aby mala oddelené korene od zvyšku záhonu lebo to je burina ktorá ti zlikviduje všetko ostatné a nezbavis sa jej.

egonsk
23. máj 2024

oregano a mata sa ti rozmnozi ako poberatelia davok, na to si davaj pozor. Ja mam v zahrade vela roznych bylin a niektore rastu viac ako burina.

feb13
23. máj 2024

Bazalka vnutri mi vzdy casom chyta nejaku chorobu a zahynie. Naposledy som ju vylozila a vyzera ze sa vyliecila 😅 rozhodne sa ju neda pestovat ako izbovu rastlinu - bohuzial ale neznasa mrazy.
Mata je ako zihlava, intenzivne sa siri a prezije vsetko. Planujem ju zasadit do obrovskeho kvetinaca a ulozit na definitivne miesto v zahrade, aj v zime moze zostat vonku.

viestta
23. máj 2024

@timea301196 mata ti casom vsetko zadusi, bazalka ma ine naroky na zavlahu ako oregano. Matu a oregano by som posadila osobitne, lebo uplne v pohode prezimuju vonku a celkom statocne sa rozrastaju. Mata vyzaduje tien a viac vlahy, oregano slnko a nevadi mu preschnutie. Bazalka je letnicka, narocna na vlahu a slnko. Petrzlen je dvojrocka, treba vysadzat kazdy rok novy, lebo sice prezimuje ale v druhom roku kvitne a uz nie je taky jemny.

zuzanna33
23. máj 2024

Mätu dávam z bylinkami na čaj (medovka, šalvia) rozrastie sa a potrebuje slnko. Bazalka sa nemôže spáliť mám ju vonku ale zvlášť v hlinenom črepníku a majorán potrebuje tiež slnko a miesto keďže vie nárast ten dávať k bylinkami na varenie (ligurcek, tymián, pažítka,kari,saturejka, bobkový list...Nechávala by som ich jednoducho po kope

petronelag
23. máj 2024

@timea301196 Ja by som to nedávala spolu, petržlen môže ísť hneď vonku v nejakom väčšom kvetináči, bazalku som ešte nepestovala a mätu tiež dať samostatne a tiež už môže ísť von a ona sa rozrastie aj na väčšiu plochu na celý podlhovastý hrantík.
Jednu mätu so špicatými lístkami mám v záhrade a tak sa rozrastá, že ju musím vyrílovať a nechať len na určitom mieste. A vlani som ešte kúpila mätu marockú, tak sa tiež tak rozrastá, že už ju mám na troch miestach v záhrade.