Vysoký strom 2 m od domu

dally55
6. máj 2024

Poraďte prosím nejaký neopadavy strom čo dorastá do výšky 4-5 metrov. Potrebovala by som vysadiť asi tri kusy k plotu co je asi 2m od terasy domu aby vytvorili súvislú stenu na zakrytie výhľadu zo susedovej terasy na nás dvor. Povodne som chcela cyprusovec leyandsky ale ten ma vraj široké silne korene či môže narušiť základy domu. Ďakujem

aurelia2000
6. máj 2024

No aj my tak máme, dali sme tuje a aj figovnik...kým narastú, ani nedozijeme...a figy bude oberať z tej terasy😁 suseda nechodí na terasu, keď tam sme. Ale len čo odídeme, ide čeknut, čo sme robili😀 zatiaľ mi to nevadí. Z druhej strany má sused len záchodove okienko a tiež asi stojí na rebríku a sledujeeee 🥴 čo sa máme zabetónovať?

btus
6. máj 2024

@aurelia2000 tak my sme bežne na terase viacerí naraz. 🙂

feb13
6. máj 2024

4-5 metrov na zakrytie vyhladu z terasy? To maju nejaku zvysenu terasu, na poschodi? Lebo inak by nejake vyssie kery do 3 m mohli stacit. Do takeho uzkeho priestoru nemozu ist velke stromy, prave kvoli korenom.
Mozete tam dat tis, vtaci zob (pozor, nie kazdy je stalozeleny), vavrinovec, fotiniu, alebo vseobecne take, co su vhodne na vyssi zivy plot. Su dostatocne huste aby zakryli vyhlad a niektore aj rychlo narastu, len potom ich treba aj rezat.
Ak chcete nieco pekne kvitnuce, mozno kamelia japonska (mrazuvzdorne iba do -15 ani to nie kazdy kultivar). Pripadne vyssi kultivar rododendronu, ale iba ak tam mate kyslu podu a tien.
Tujam by som sa vyhybala. U nas sa im az tak dobre nedari a ako sa menia klimaticke podmienky, stale horsie. Okrem toho ak zasadite viac ks rovnakej velkosti a za par rokov jeden skape, nahradite ju nejakou mensou, uz to nie je pekne. Tiez nie su vhodne na stanoviste, kde je polovica na slnku a polovica v tieni, pretoze tie v tieni rastu vyrazne pomalsie a tiez nebudu rovnako vysoke.
Este prichadza do uvahy postavit tam trelaz alebo mriezku a na to nejaku popinavu rastlinu, ale to bude iba tak do 2 m vysky.

feb13
7. máj 2024

Este brslen je tiez pekny, alebo aj stalozelena magnolia (grandiflora alebo michelia) by mohla byt.

dally55
autor
7. máj 2024

@feb13 áno presne tak, majú vyvýšenú terasu otočenú presne našim smerom čiže ak majú výhľad na svoj dvor tak rovnako aj na náš. A náš 2m plot nestačí, ešte aaaaspon 1-2 metre by sa zišli naviac, rozmýšľala som aj nad Tisom ale tie vraj rastu pomaly a začínam možno aj nad vavrinovcom premýšľať, ak vie dorast do takej výšky, a možno aj magnolia by šla len či nebude široká, ďakujem za napady

feb13
7. máj 2024

@dally55 Ano chapem, je to blbe.
Vsade plati, ze treba si vybrat vhodny kultivar, moze byt medzi nimi velky rozdiel. Napr. tis moze byt aj stlpovity, ale niektore rastu skor do sirky. Z vavrinovcov asi Novita je najvyssia, aspon co som v rychlosti nasla. 🙂 Z magnolii michelia sa da dobre tvarovat rezom, ak by bola siroka; grandiflora a opadave magnolie po reze nekvitnu (kedze kvitnu iba na konci konarov - a michelia po celej dlzke konara).