Vysievanie paprík a paradajok zo semien

tessa2299
9. jan 2024

Ahojte zahradkarky. Kedy idete vysievat papriku a paradajky zo semien? Staci papriku zaciatkom februara a paradajku koncom februara?

skatloka
9. jan 2024

zalezi kde byvate a kam to idete sadit (sklenik, kvetinac, priamo do zeme)?

roja01
9. jan 2024

Ja byvam na juznom SK a sadim planty paradajok a paprik priamo do zeme az po 10.aprili. Z toho dovodu zacinam so semienkami az v marci. Ten februar je asi vhodny pre sadenie do foliovnika. Precitaj na sacku so semienkami kolko dni im treba na vypestovanie sadenice pre zasadenie do foliovnika alebo von a tolko dni pred datumom bezneho vysadzania ich zacni siat.

simca06022011
9. jan 2024

Ja ešte nie, najskôr v marci... von pôjdu podla počasia,
kolkokrat až koncom mája u nás. Pár krát dom kvôli tomuto priesady musela kúpiť, tak už sa nenahanam :D
Inak najlepšie rastliny mam z popadanych zvyškov z minulého roka :D a niektoré rastliny už ani "nepriesadujeme" ale sedíme rovno von.

dankabetka
9. jan 2024

@tessa2299 ahoj, ja teda sadim iba paradajky a to 14 februara .. dobre sa to pamata, ze je valentin 😀 , hotove sadenicky davam aj na balkon tie idu skoro..hned ako pocasie dovoli mam vychodnu stranu , a aj do zeme do zahrady a tam tiez podla pocasia ale vzdy je to neskor ako na ten balkon, okolo zamrznutych....

miriam11
9. jan 2024

@tessa2299 v polovici februára si sadim semienka do malych kelimkov a v apríli už keď sú z nich priesady sadim von. Paradajky, papriky, cukety, tekvice, kaleráb, karfiol, brokolica. Reďkovky sadim priamo do zeme v apríli , takisto aj kvetiny semienka

slavomira236
9. jan 2024

@tessa2299 ja nesejem aleama papriku skor koncom januara lebo paprika rasrie pomaly oproti paradajkam

viestta
9. jan 2024

Cili sa chystam vysievat buduci tyzden, papriky koncom januara. Cili pariky maju od vysevu do kvitnutia cca 150 dni, to treba pri vyseve zohladnit. U paprik je to cca 120 dni, u paradajok 60 az 90, podla odrody, preto paradajky vysievam az v marci. Do polovice maja, ked ide vsetko na zahony mam vacsinu kvitnucich priesad

egonsk
9. jan 2024

@viestta na rajcinach je najlepsie, ze ich mozes potom lahko uz rozmnozit z vyhonkov ktore odoberas a nemusis ma tolko plant 🙂

viestta
9. jan 2024

@egonsk lenze kym zacnu plodit zakorenene zalistky, tak je pomaly po sezone, nehovoriac o tom, ze zalistky musia byt uz dost velke aby sa dali vo vode zakorenit. Ja si davam pozor aby som ich vylamovala este malicke. Nenechavam nic co zbytocne zahustuje rastliny. Tych 30 paradajok co potrebujem si vypestujem uplne v pohode aj zo semien a aj tak mi treba vacsinou jednu rastlinu z kazdej odrody, max dve, jedine San Marzano pestujem 5 rastlin

eniaq
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eniaq
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
egonsk
16. jan 2024

@eniaq zatial sa mi take nestalo, ale z nejakych zbytkov po umyvani sa mi uz v zahrade okolo odtoku z umyvadla naozaj vyklulo par "sadenic" 🙂 Rajcina je ako burina, ak ma vhodne prostredie, dokaze sa pekne vzklicit a ujat. Raz sme skusili vypestovat obrovsku odrodu s tym, ze uplne minimalne sme tie rajciny upravovali. Vzrastli tak vyse 2 metrove doslova kerove stromy, kde kazdy z nich mal okolo 10-15 rajcin, pricom mali vsetky okolo 0.6-1.2kg/kus 🙂

egonsk
16. jan 2024

@viestta odrezane zalistkove vetvy strcis priamo do zeme a budes polievat cca tyzden. Do 2 tyzdnov je zakorenene a rastie ako blaznivy, aj kvety a plody ma takmer rovnako ako tie predpestovane. Nikdy som to nerobil cez vodu, tam by to trvalo naozaj vecnost.

simca06022011
16. jan 2024

@egonsk mne rastu paradajky hocikde po zahrade, same :D ani to nemusim vysievat. A zaujimave je, ze tie rastliny su mohutnejsie, ako tie zo sadenic :DD u nas to roznosili zvierata podla vsetkeho, a v zahonoch staci ze popadaju paradajky, popukaju a je to.. :D A moj chlap to pestoval v skleniku tak, ze ich vobec neobtrhaval, len sa vyvazovali... ja som to obsklbala az tak v polke augusta, lebo by to nedozrelo :D to boli stromy , tahajuce sa hore dole po skleniku..

simca06022011
16. jan 2024

@viestta mne rodia paradajky vysiate priamo na zahon (minuly rok som na priesady nemala nervy, plus par kusov sme kupili hotovych, prekvapivo prave z tych kupenych skoro nic nebolo ale to bolo odrodou)... az do septembra, ak ich nechyti plesen. Ale najlepsie sa napr. minuly rok darilo paradajke v kvetinaci na muskaty (ostala mi mini "priesada" asi tak 5cm mohla mat a ja ze z toho nic nebude, tak som ju len tak strcila medzi muskaty :D ta az do polky oktobra isla, lebo teplo, sucho na okne, juzna strana:D

viestta
16. jan 2024

@egonsk keby sm potrebovala 100 rastlin, tak by som mozno zakorenovala zo zalistkov. Mne sbohate taci 30 rastlin, ale pestujem aj 20 odrod, pre mna je zakorenovanie zalistkov uplne zbytocne.
@simca06022011 aj mne rastu po zahrade paradajky co sa vysiali s kompostom. Niektore si nechavam, ked nezavadzaju. Ale kedze vacsinou pestuje F1 hybridy, pri generativnom mnozeni nie je zaruka zachovania odrodovych vlastnosti, tak je to loteria ake nakoniec budu. Ja si priesady pestujem sama, pretoze viem co si vysejem a vyberam si nase oblubene. A proti plesni som sa uz naucila bojovat celkom uspesne bio prostriedkami a sposobom pestovania. Uz niekolko sezon nase paradajky este stale rastli a rodili, aj ked v okolitych zahradach uz davno bolo po paradajkach.

simca06022011
16. jan 2024

postreky mame aj my, ale velmi zalezi od pocasia u nas v tej nasej doline :D este v sklenniku to bolo take ze ok.. ale ked su volne vonku, je to loteria, podla pocasia, zvacsa ani nedozrie uz vsetko.

elalala
16. jan 2024

Ja sadim do nadobiek a davam do foliovnika, ktorý mam zavesený v knižnici v marci...von do foliovnika idu niekedy az v maji