Plesnivý kvetináč

25. aug 2023

Ahojte, stretli ste sa s tým že terakotový kvetináč plesnivie? 😁 kúpila som ho pred dvoma týždňami zasadila som tam kvietok čo som mala predtým v plastovom polievam tak isto, kvietok neni preliaty ani nehnije ale čo s tým kvetináčom?

hanka_se
25. aug 2023

tu sa pripnem ak mozem, robi sa mi to tiez na keramickych neglazovanych crepnikoch a je jedno, ci su dnu, alebo vonku na vzduchu. Ked som mala jeden este v plastovom kvetinaci, myslela som, ze to z toho, ale dalsie mam len cisto v takychto a stale sa to objavuje ☹

viestta
25. aug 2023

to nie je plesen, to sa tam zrazaju vapenne soli z vody, u hlinenych kvetinacov bezna vec

hanka_se
25. aug 2023

@viestta a je jedno, ci je to voda z vodovodu, alebo cisto dazdova? lebo ja polievam len dazdovou. Tiez kym som z vodovodu, myslela som, ze celkovo chlor a hocico z vody sa tam vyzraza + kombi zeminy a zlozenie kvetinaca. Ale teraz davam len cisto dazdovu a robi sa to. Mam v nich hlavne bylinky 🙂

viestta
25. aug 2023

@hanka_se aj dazdova voda rozpusta mineraly z pody

autor
25. aug 2023

No asi ho vyhodím, vyzerá to hrozne

viestta
25. aug 2023

Vyzera to hrozne, ale pre rastliny je to to najlepsie. Ale treba kupovat terraccotu vypalovanu na vysoke teploty, nie tie najlacnejsie hlinene kvetinace, ktore su velmi porezne

hanka_se
25. aug 2023

@viestta dakujem, tak sa nemusim obavat, len je to neesteticke 🙂

viestta
25. aug 2023

@hanka_se ano, je to len esteticky problem

aniele
25. aug 2023

Kdesi som čítala, že je to praktická ukážka toho, prečo je teraz pôda na mnohých miestach v Mezopotámii, ktorá bola predobrazom raja, neúrodná. Voda, ktorá sa odparovala zo zavlažovacích kanálov, v nich nechávala minerálne soli. "Zasolila" ich. Určite to, samozrejme, nebola jediná príčina. Neviem, do akej miery to ľudia v minulosti vnímali a či potom môžeme spojiť napríklad s rituálnym prekliatím zeme jej posolením. To vraj urobili Rimania po dobytí a rozbúraní Kartága, aby tam už nič "nežilo" (to dnešné je na mieste rímskej pevnosti, nie pôvodného fenického mesta).

nikol873
25. aug 2023

kvetinac umy a bude ako novy, ono ja to niekedy stane, kedze proste je to taky material. ak sa ti to bude stale opakovat, tak najlepsie bude ak bymenis kvetinac za nejaky keramicky alebo umely a hotovo

marinnah
25. aug 2023

raz za čas prebeheni handričkou namočenou v octe a bude ako nový