Pavinič

r.zuzzi
8. okt 2024

Dobrý deň.
Chcela by som zakryť čo najrýchlejšie nevzhľadný múr zvonku z ulice. Máte skúsenosti s paviničom? Rastie rýchlejšie päťlistý alebo trojlaločný? Ide o drsnejší múr. Ktorý pavinič sa bude sám ťahať bez opory? A ako ďaleko od seba nasadiť, aby to dobre vyzeralo?
Ďakujem

viestta
8. okt 2024

trojlalocny rastie sice pomalsie, ale mas istotu, ze ked uz ten mur zakryje nebudes mat s nim privela starosti. Patlalocny je rychly, ale ked dorastie do pozadovanej vysky tak ho nezaujima, ze ma prestat rast, cim starsi, tym rozpinavejsi bude. Aby si si neuplietla na seba bic

milanemila
8. okt 2024

@viestta a neopadavaju na jesen? Mne sa zda, ze kvoli tomu sme zvolili brectan, nech je to zelene cely rok.

viestta
8. okt 2024

@milanemila ano, obidva su opadave

h2
8. okt 2024

@milanemila Pavinič opadá, ale zato je oveľa krajší, ako brečtan. Na jeseň hrá všetkými farbami, na jar vyženie svieže svetlo zelené listy... Mne sa teda oveľa viac páči pavinič, než brečtan.

milanemila
8. okt 2024

@h2 ano je krasny to je pravda 🙂 my sme potrebovali ale vizualne prekryt plot, cez kt je vidiet, takze potrebovali sme nieco stalozelene.

h2
8. okt 2024

@milanemila Ahá, jasné. My ho máme na dome.

r.zuzzi
autor
8. okt 2024

Brečtan máme a páči sa mi aj ten. Len on pomaly rastie. Viem, že pavinič opadá, no aspoň tých 9 mesiacov to bude zarastené ☺️
Ďakujem za odpovede.

vorkola
8. okt 2024

@milanemila Aj ja mam brectan rastie jak divy ,ked uz ti obrastie mur, aspon raz rocne vystrihat,a poriadne,pod murikom az na 20 cm .ja so ho nechala na muriku obrast v predzahradke pred domom, a pomaly by sa mi tahal az na ulicny travnik.Vystrihala som ho len po oblozenie murika.ale inac je to dobra vec,taha sami to aj v samotnej predzahradke okolo ihlicnanov,krikov, Kriky trochu okolo okopem ,nerastie trava a nemusime kosit.V predzahradke len kriky šipy ,ihlicnanylen postrihame, a brectan trochu preriedime a nemusime kosit

kathhii
10. okt 2024

@r.zuzzi ešte poznámka: brečtan je jedovatý...

simca06022011
10. okt 2024

za mna pavinic nie, akurat sa chystam ho po 8rokoch komplet zrezat... radsej budem cakat kym narastie brectan, ale napr. teraz prsi, tak je to ako tak ok, ale predtym roky.. zacervenaju listy a hned nam komplet opada... cze efekt na plote takmer ziadny.
a dalsia vec, neviem aky je rozdiel medzi nimi - ja mam jeden druh a moj otec druhy.. mne rastie ako divy ale nie je pekne uchyteny na plote, kadejako odstava, kadekde visí = otec ma taky, ze pekne pravidelne ma prichytene tie konariky a listy su pekne usporiadane...
za mna, zakryva plot = ano pol roka.... pekny = dajme tomu... na jar/zaciatok leta plny os, a teraz je plny vtakov - ojedaju to hrozno :DD

simca06022011
10. okt 2024

no cize ja mam patlalocny, otec trojlalocny.. cize do 5ky by som uz nesla an milion percent, a kedze chcem zakryt plot, uz by som nesla ani do ziadneho. Ono o 10rokov ti bude jedno ci si cakala na brectan, alebo si krotila vinic :DDD a prejde to ako voda.. alebo by som vysadila oba, a vinic potom krotila
https://www.rastlinky.sk/blog/pavinic-ziariva-o...

r.zuzzi
autor
13. okt 2024
scila
14. okt 2024

@r.zuzzi trojlaločný má prísavné terčíky takže sa uchytí sám a päťlaločné existujú aj s prísavnými terčíkmi, ktoré sa uchytia samé, ale sú aj také čo majú úponky - tie sa o múr nezachytia. Tie sú k pletivovým plotom atď.
Ak je múr omietnutý (že tam niesú špáry, do ktorých by sa dostali korene brečtanu a roztlačili ho), tak je dobré kombinovať pavinič s brečtanom. Stačí aj pomalšie rastúci brečtan (napr. Sagittifolia) - pre zimný efekt.

r.zuzzi
autor
15. okt 2024

@scila ďakujem