Ahojte,vedela by mi niektorá z vas pomôcť.ci ste sa uz stretli alebo mate skúsenosti s orchideou. Moja uz rok a pol nechce vyhnat kvety . vyháňa iba nove listy a korene.potom zasa odpadnu a idu nové.pouzivam aj hnojivo na orchidey a nic .stale to isté. Zalievam ju na 2h kazdy tyzden.dakujem za poradenie
Phalaenopsisy su svojhlave, ked sa rozhodnu kvitnut, kvitnut budu. Mam take, co nekvitli uz viac rokov. Mam take, co pravidelne nasadzuju kvety a miesto maju rovnake, aj starostlivost. Tvoja je vo vybernej kondicii, raz sa kvitnut rozhodne. Mozno by ju donutila kvitnut sucha dieta, vynechat 2, 3 zalievky. Mozno by chcela ine miesto.
Ja mam asi 5 takých zadubenych orchidei. Nekvitnu niekoľko rokov, no je mi ich ľúto vyhodiť, všetko ide do listov a koreňov. Tiež ich namáčam 1x za 10-14 dní. A potom mam také 3 stálice, čo kvitnú nonstop a ešte stíhajú vyhanat nové rastlinky. Tiež neviem prísť na to, ako ich donútiť kvitnúť. O všetky sa starám rovnako, všetky sú na parapetoch na južnú stranu, prípadne juhovýchod.
Ak má niekto dobrý nápad, sem s nim, rada skusim 😁
Oni sa nie nadarmo predávajú v priesvitných kvetináčoch, ich korene potrebujú svetlo. Čiže vybrať z toho obalu. Tak isto nevidím zmysel v 2 hodinovom máčaní vo vode. Ja raz za týždeň dám všetky svoje orchidey do vane, chvíľu ich sprchujem vlažnou vodou, aby sa kôra v kvetináčoch napila. V ponáraní na dve hodiny do vody nevidím zmysel.
Občas im robí dobre usadenina z kávy, alebo postrkať medzi kôru kúsky banánovej šupky. Mne kvitnú vždy maximálne 3-4 mesiace po odkvitnutí. Niekedy dokonca vyháňajú nový výhonok s pukmi už počas toho, ako ten predošlý odkvitá.
Ja som raz na jednu čakala 2 a pol roka,kým vyhnala byľ a rozkvitla,podarilo sa.Skus ju dať na iné miesto,ja mám v byte len jedno okno kde sa im darí,ak preložím,tak viditelne im to nevyhovuje.
Ja mam vsetky v tychto priesvitnych obaloch na kvetinac
https://www.megaknihy.sk/nezaradene/3360536-oba...
na dne stoju par cm vody, ktora sa odparuje a namacaam ich raz za mesiac, ked je kora uplne vyschnuta. Obcas, urcite nie kazdy den, striekam listy roztokom hnojiva
Dať z nej preč nepriehľadný kvetináč, nechať ju len v tom priehľadnom a pod to podmisku/tanierik.
Pohľadať miesto na okne (východ, juhovýchod, severovýchod), príp. vynechať jednu zálievku aj hnojenie… a na chvíľu akoby prestať sa na ňu sústrediť.
Prekvapí ťa. Má pekné korene i listy.
orchidea si kvitne, ako chce 🙂 ale základ je, ako bolo spomenute - len v priehladnom kvetinaci musi byt, “polieva” sa skor menej, ideal raz za cca 2t vlozit do lavora s 2cm vody kvetinac tak na 10min, ona si vytiahne vody, kolko treba, orchidea sa nezalieva, ona si taha vodu zospodu, no a cakat 🙂 prekvapi
Z mojich pozorovaní je najdôležitejšie to miesto uloženia.Mám ich v priehladných črepnikoch,ale tie sú vložené do nepriehladných ako u autorky a tiež namáčam každú sobotu na 2 hod. celu zeminu a kvitnú skoro nonstop.
Moje kvitnú nonstop už pár rokov a mam ich v črepníku pladtovom a ten je vložený v nepriesvitnom - na parapetných doskách so silným slnkom. Svokra dáva tvrdohlavé na 2 týždne do pivnice do tmy. Vtedy ich ani nepoleje. Polieva hnojivom z Lidla a minerálkou - luxusný život majú. A potom jej zakvitnu. Ja polievam každý týždeň raz, obcas urobím ajbzo s tym ponorenim - ked chcem poumyvat črepníky a listy osprchujem.
Ja mam moje na vypecene na parapete nad radiatorom na rannom slnku v tmavo bordovych kvetinacoch.zalejem raz za mesiac ked si nahodou spomeniem dostanu do polky koflika vodu z tocky ziadne hnojivo ziadna vymrna kory a kvitnu mi priebezne .a taka co mi pol roka nezakvitne ide z domu..
Mne pomohlo vymenit koru, hnojivo (v lete raz mesacne, v zime kazde dva mesiace) a zalievam raz do tyzna len tak, ze ju dam pod vodovod len tolko aby bola kora mokra a necham odkvapkat.
S tymi priehladnymi kvetinacmi to nemusi byt pravda, moja mama ma aj aj a kvitnu/nekvitnu rovnako.. polieva s vodou, v ktorej preplachla ryzu, necha namocene par hodin.. na jar a v lete obcas pohnoji
Podľa mňa veľa polievas..ja som milovník orchideí,mám ich asi 30,a niektoré kvitnú aj 2 krát do roka po 4 mesiace, niektoré nekvitnu aj 2 roky,ale mne to nevadí..raz zakvitne každá. Hnojim tak raz za mesiac,dva
Phalenopsisy, ako jedny z mala rastlin tvoria chlorofyl aj v korenoch a v korenoch prebieha fotosynteza. Nie je podmienka aby mali svetlo, ale rozhodne im to prospeje. Aj vo svojej domovine ziju ako epifyticky, zavesene v korunach stromov a vlhkost ziskavaju len z dazda a vzduchu, ziju v symbioze specifickych bakterii, ktore im poskytuju ziviny z rozkladajucich sa zvyskov, ktore sa im zachytili pri korenoch. Cim viac a priblizime tymto podmienkam, tym lepsie prosperuju. 100% vzdusnu vlhkost im zabezpecit nevieme inac ako tym, ze ziju vo vlhkom korovom substrate, ktory im ju poskytne a rovnako ho rozkladaju symbioticke bakterie na ziviny prijatelne korenmi.
Ja mam v nepriehladnych kvetinacoch a kvitnu. Najlepsie sa im dari v severnom okne. Ked sa vonku ochladi a z okna sala chlad, vtedy najviac vyhanaju vyhonky s kvetmi. Polievam raz do mesiaca.
Mne keď prestanú kvitnúť, presadím do novej kôry. Do 3 týždňov začnú vyháňať stonky 🙂
Mám orchideu, ktorá kvitla presne 12 mesiacov od kúpy. Fakt. Asi pred troma týždňami odkvitla, odkvitli mi všetky naraz. Využila som tento čas, a všetkým som brutálne ostrihala korene, až do živého. Odstránila som nielen suché, ale aj živé korene, ktorých boli plné kvetináče. Vymenila som kôru, zaliala hnojivom. Po troch týždňoch dve orchidey nahodili nový list, dve novú stonku, jedna nové puky na starej stonke. Všetky priesvitné kvetináče mám vložené v tmavých kameninových, zalievam zvrchu odpadovou vodou z kávovaru, sem tam nasypem cesnakový prášok, sem tam utieram listy vlhkým bavlneným tampónom. Všetky sú na západnej strane, v spálni, celé leto zastreté žalúzie, nakoľko tam pečie slnko pol dňa. Zdá sa, že čím horšie, tým lepšie. Netreba sa na to sústrediť. Myslím, že komunikujú medzi sebou, a jedna druhú naháňa do kvitnutia. Ja ich občas pohladím a pochválim. Nesmejte sa mi. Držím palce
Ja moje každý deň postrekujem vodou,v ktorej bol vylúhovany cesnak a aj takouto vodou raz za mesiac polievam. Skúšala som aj vodu s vylúhovanou banánovou šupkou,ale to manželovi smrdelo 😅
Odporúčajú polievať aj odstátou vodu s trochou kyseliny citrónovej. Vyskúšaj a uvidíš, čo platí na tie tvoje.
@avanka naadhera!!!
Ja som moju nechala v priehľadnom kvetináči a okne smerujúcom na severovýchod. Tu sa jej darí najlepšie čo sledujem. Vyhnala až jeden nový lístok a už vyháňa aj dve nové stonky. A to ju polievam s čerstvou vodou a minimálne každý druhý až tretí deň. A darí sa jej.
Okno tiez na severovychod.
Ja som svoje poohovarala a dnes som nasla uz dve rasiace stonky. Takze uvidime
@avanka nádherné 👍👍👍