Orchidea - choré listy

dominica_mi
11. nov 2024

Zdravim.presadzála som orchideu a asi som zamiesla niečo do všetkých. Majú takéto listy a tie postupne opakujú bez toho aby žltli. Viete čo to môže byt?

dominica_mi
autor
11. nov 2024
viestta
11. nov 2024

V prvom rade nie je dobre presadena, maximum korenov treba zakomponovat do kvetinaca, stare ostrihat a nejak ich tam dostat aby boli v substrate. Tato mi pride bud odhnivajuca alebo presusena. Korkovatenie listov je priznak preschnutia, cierne priznakom hniloby. Poskodene listy odstrihaj, posad ju este raz a lepsie, suche stonky ostrihaj uplne pri listovej ruzici. A vyber ju z toho obalu, kup obaly na orchideove kvetinace, ked je na dne voda, ktora sa postupne odparuje a zvlhcuje korene, ale substrat nestoji vo vode

lenusa20
11. nov 2024

@dominica_mi nejde mi pridať link.. ale hoď fotku do Google vyhľadávanie podľa foto a hneď ti naskočí výsledok..je tam aj dosť diskusii 😉

michaela329
11. nov 2024

Toto je ale dosť prestarnuta rastlinka, bez potrebneho strihania. Najdi si na YouTube návod ako omladiť - presadiť orchideu. Ja bývam obvykle úplne radikálna a nechávam len kusok stareho spodku a dva tri mladé korienky. Použi nove kochliky a substrát.

slavomira236
11. nov 2024

@michaela329 ja led som starsie presadzala ostrihala a nechala len pekne korene uhynuli mi..☹️

michaela329
11. nov 2024

@slavomira236 a dezinfikovala si ranky? Nechala si ju namočenú listami vo vode (kypet vonku,) týždeň odstat? Mne ešte žiadna neuhynula, niektoré majú 14 rokov.

katka2602
11. nov 2024

Táto je maximalne napadnutá roztočmi a úprimne zbaviť sa tých malých "sviň" je takmer nemožné. Stále, keď som už bola v tom, že sú preč sa opäť objavili. 5ks skončilo v koši, nestojí to za to, aby napadli všetko ostatné. A to som všetky vybrala vonku, boli namočené v prípravku proti nim, mali postrek, nový substrát a umyté list a korene jarovou vodou. A aj tak niekde prežili a po pol roku sa opäť vyrojili.

slavomira236
11. nov 2024

@michaela329 nie..takze co mam robit s nou ak ju vyberiem?? A chcem presadit?? Ostriham a dalej co?? Dakujem

michaela329
12. nov 2024

@slavomira236 ostrihané časti dezinfikuj, peroxidom alebo zasyp skoricou. Daj potom rastlinku do vody listami - akoby dolu hlavou. Po týždni zasad do nového kvetináča a substrátu.

slavomira236
12. nov 2024

@michaela329 kusim jednu teraz takto..

dominica_mi
autor
12. nov 2024

@lenusa20 dakujem takto som to skúsila ale všetky odpovede boli čo si ľudia myslia...a každá ina :D

dominica_mi
autor
12. nov 2024

@viestta ďakujem. a mám to podľa vás urobiť až keď odkvitne? lebo má teraz kvety aj púčiky

viestta
12. nov 2024

@dominica_mi ja presadzam vtedy ked treba, najcastejsie vtedy, ked ju omylom vykydnem pri polievani. Zatial sa ziadne nestazovala

katka2602
12. nov 2024

@dominica_mi ja ti nechcem brat ilúzie, ale táto na fotke je vážne súca do koša. Je celá, ale, že celá zamorena roztočmi. Tie červené bodky, čo vyzerajú ako keby si ju posypala škoricou sú tie male potvory. A toho sa nezbavíš. Oni sú zalezene vo vnútri v srdiečku kde sa nedostaneš.

dominica_mi
autor
12. nov 2024

@katka2602 ak by som tam mala roztoče nebola by tam aj pavučinka?

dominica_mi
autor
12. nov 2024

@katka2602 fotka možno skresľuje ale červené body tam nie sú. pozerala som aj baterkou. kde ich vidíte?

stanulienkat
12. nov 2024

Skus ostrihat a posyp skoricou ako ti radila @michaela329
@katka2602 mala som uz aj horsie a prezili. A to som antitalent na kvety.

katka2602
12. nov 2024

@dominica_mi nie, pavučinka je pri iných. Zober vatovy tampón namoč do vody a pretri listy.

katka2602
12. nov 2024

@stanulienkat ja neviem, čo je nepochopitelne na tom, že je napadnutá roztočmi?? A to úplne celá? To nestačí presadiť, ani ostrihať. V takom stave ako je na fotke je suca do koša, to nie je kvet ktorý je vyschnuty, to je kvet ktorý je napadnutý takou pliagou, ktorú je veľmi veľmi ťažko odstrániť. Bojovala som s nimi viac ako 3 roky a nakoniec aj tak skončili v koši, lebo už keď som sa tešila, že sú preč sa objavili. A tieto svinuchy milujú teplo a sucho čiže vykurovacia sezóna je pre nich raj.

katka2602
12. nov 2024

@dominica_mi toto tam máš. Kedy si ich presadila?

luccija
12. nov 2024

@dominica_mi ak ich máš lepkavé treba postriekat karate zeon používam ja som mala drobné biele vsi.najprv som umyla listy musíš dať aj novú kôru a postriekat

stanulienkat
12. nov 2024

@katka2602 ok, nie som odbornik, nehadam sa. Mne z obrazku nepripada taka hrozna. Ale ak mas skusenost, tak verim.

katka2602
12. nov 2024

Baby poďte do skupiny Milujeme orchidey, sú tam rady na každú chorobu, roztoče, čo napadnú orchideu.

dominica_mi
autor
12. nov 2024

@katka2602 ano. Posuchála som to a rovnako vyzerá vreckovka