Dobry den,prosim vas nevie mi niekto poradit z coho sa jej spravili taketo listy? Choroba? Ci vela vody/malo svetla? Dakujem…
@vikisisi hm,no ja som myslela pravy opak,lebo ju dost polievam,ma pekne zelene korene…
Ako dlho ie v tom kochliku? Nieje to ten typ co musi mat priesvitny kochlik a korene na svetle tiez? Vyzera to tak
@martinmmartin áno musí mať priesvitný kvetináč
@martinmmartin no zopar mesiacov…no tak ju dam prec z toho kvetinaca,to ma nenapadlo ze by to mohlo byt z toho..inak ona je vo svojom priesvitnom kvetinaci
@patrixxx23 handrovateju jej listy, lebo ma malo vlahy. V kvetinaci ma urcite zhnite korene a tie necerpaju vlahu a tie vzdusne n´ju cerpat tiez nemozu, lebo ma suchy vzduch. Tie listy, ktore su uz zvraskavene nezachranis, casom odpadnu ale rastlinu zachranit mozes. Vyklop ju z kvetinaca, odstran vsetky zhnite korene co mas v substrate, zasad ju do noveho kvetinaca, mal by byt priesvitny, pretoze u phalanopsov prebieha fotosynteza aj v korenoch, snaz sa co najviac korenov dostat do substratu, substrat ak nie je celkom rozpadnuty menit nemusis, su v nom spriatelene huy, ktore pomahaju rastline cerpat vyzivu, mozes ho premiesat s cerstvym substratom. A pre buducnost zvaz zalievky, medzi polievanim by mal substrat mierne preschnut a najlepsie je namocit ju na par hodin do vody, potom nechat odtiect a az ked je substrat viditelne suchy aspon od polovice kvetinaca vyssie, tak ju treba namocit zas. Kedy treba polievat sa da odhadnut aj tak, ze uz je cely kvetinac lahky, teda nie je v substrate voda
ja nemam ani jednu orchideu v priehladnom kvetinaci a kvitnu ako dive. Polievam az vtedy, ked nema zelene korene a vodu lejem dole do kvetinaca, zvysnu nevylievam.
@viestta ja som ju presadzovala asi pred 4 mesiacmi,vtedy som aj odobrala vsetky zhnite korene..a zasadila som ju do takehoto priesvitneho kvetinaca..len teraz pozeram,ze ma diery len zdola,po bokoch nema..moze to byt pricina? Ze korene maju malo vzduchu? No mne sa zda,ze som ju asi velmi polievala 😕
@viestta jaj a este sa chcem spytat..asi pred 4 rokmi jej uschla stonka,som ju odstrihla a od vtedy uz nenarastla..tym padom ani nekvitne 4 roky..vsade citam,ze casom dorastie ale ta moja nic..neviete mi poradit kde robim chybu? Dakujem
@patrixxx23 s tym kvitnutim mozem poradit len to, ze ked sa citi dobre tak sa rozhodne kvitnut. Na to aky ich ukecat na to aby kvitli pravidelne som este nedosla.
Co sa kvetinaca tyke, ten je v poriadku, na orchidey iny nepotrebujes. Ked vies, ze ju velmi polievas, tak by som ju tak ci tak vyklopila a skontrolovala co sa v kvetinacu deje. Zive korene v kvetinaci ma, to vidiet, ale moze tam mat aj zhnite
@viestta dakujem 🙂
@patrixxx23 mne sa zdá že mi to robí, keď ju práveže až veľmi dlho nepolejem