Ahojte, potrebujem poradiť najlepšie sadenice jahod, s ktorými ste spokojne,su odolne voci chorobam a mrazu z vasich skúsenosti. A ktore maju bohatu a chutnu urodu, celorocne rodiace. Keď citam popis na internete tak sa mi všetky zdajú dobre. Mam tvarnice, cca do 15tej tam svieti slnko. Ďakujem
Osvedcena staleplodiaca odroda je Ostara, ale jahody nie su ani obrovske ani ich nie je vela. Rodia postupne. Dobra je aj Mara de Bois, ale ta velmi obnozuje, je tazke ju udrzat neprehustenu, ael tiez ma mensie plody.
V tvarniciach sice jahody porastu, ale nebudu tam az take spickove, pretoze beton im kradne vodu, maju obmedzeny priestor pre korene, takze ich treba pravidelne prihnojovat, inac sa velmi rychlo vycerpa substrat a aj zavlazovat viac ako jahody zasadene do volnej pody. A jahody potrebuje plne slnko aby boli dostatocne sladke. Takze urodu aj tam budes mat, ale necakaj zazraky. Ovela urodnejsie su raz rodiace jahody, tie maju aj vacsie plody aj ich je viac aj ked rodia iba kratko. Celkom osvedcena je odroda Korona, tu je aj bezne dostat, potom stara dobra Senga sengana alebo velmi skore Prekvapenie trznice.
Odolnost voci chorobam zavisi aj od opatery, treba ich udrziavat bez buriny, odstranovat stare listy na zaciatku sezony a najneskor po 3 sezonach vymenit aj sadenice aj miesto. Ak mas zdrave jahody bez chorob, tak nemusi zakazdym kupovat sadenice, vypestujes si ich sama na slahunoch.
Ak myslis odolnostou voci mrazu to, ze ci preziju zimy, tak to preziju vsetky, ak myslis omrzanie kvetov, tak zavisi od toho ci v case kvetu nepridu neskore mrazy. Jahody v kvete omrznu vsetky, ktore vtady kvirnu ale staci ich prikryt na noc netkanou textiliou a omrzanie kvetov nehrozi
@viestta zrejme s tymi jahodami to krizenie neprebieha veru, potvrdzujem. Skoda, ze rajciny a papriky to tak nemaju, tie sa mi dokazali pekne pokrizit - stiplavu hrubostennu papriku asi malokto jedol 😁 ... pripadne cierne rajciny, ktore po 2 generaciach uz boli 2nasobne vacsie, tmavocervene, ale zato sladunke s tenuckou supkou ako u povodnych ciernych.
@viestta ale ja som nepisal o tom, ze stale kupujem semena 😅 praveze vcielky mi ich pekne naklonuju a dalsia generacia je uz fajnovo vyladena oproti povodnej nejakym prekvapenim 😁😁😁 ... ale samozrejme genofond aj obnovujem doplnanim z cerstvych zakupenych semien, no tie su niekedy daleko od toho co by mali byt.
Mam takto aj uz vyse 10 rokov super velke rajciny, ktore maju samu duzinu a vaha jedneho plodu je 500g-1.2kg. Ked som take semena skusal kupit v obchode od roznych vyrobcov, NiKDY neboli ani take velke, ani take duzinove.
@egonsk ale ked pouzijes semena z plodov, ktore si si sam dpestoval, tak sa necuduj, ze nemas povodnu odrodu. Pri hybridoch F1 je to standard, ze generativne rozmnozovane rastliny si nezachovaju povodne odrodove vlastnosti. Ked mas prirodzene odrody, tak tam je vacsia sanca zachovania vlastnosti, obzvlast u paradajok, ktore su samoopelive.
@neferneferuaton nazvy odrod jahod ktore mam na zahrade netusim, ale vsetky sa mi mnozia pomaly jak burina, aktualne mi uz aj cast zz nich kvitne. Su to vsak asi 3 druhy, jedny velikanske a neuveritelne sladke, dalsie male a kyselkaste a tie tretie su nieco medzi tym. Popravde po skusenosti so semenami, stromcekmi uz neverim nicomu uplne. Tri stromceky boli ine ake mali byt, semena fazule, cibule, salatu aj rancin boli uz par krat ine ako tvrdil obrazok a popis balenia (ine odrody).
Takze bud od niekoho, kto ma fajn typ si zaobstaraj vyhonok a ten sa ti o rok moze rozmnozit, alebo to riskni s akoukolvek verziou ktoru najdes v obchode a mozno budes mat stastnu ruku...