Kvetinový záhon pred bytovým domom

penicilinka
6. okt 2024

Ahojte, nájde sa tu niekto, kto má skúsenosť so zakladaním kvetinového záhonu alebo všeobecne s nejakou úpravou trávnatej plochy v bezprostrednej blízkosti bytovky v meste? Rada by som to u nás trochu zveľadila, nič extra, asi len cibuľoviny a nejaký menší kvitnúci krík, časom sa uvidí. Už som písala na MsÚ ohľadom povolenia, ale zaujímajú ma vaše skúsenosti - ako to prijali susedia, či vám záhon niekto nezničil, alebo ak sa v okolí upravovalo nejaké potrubie, brali robotníci na to ohľad, alebo cez to jazdili autom? 😄

ukgirls
6. okt 2024

moja mama byva na prizemy .. vzdy sadila kvetiny v predzahradke ..jeden sused to aj oplotil.. poliavala ale z vlastneho .. potom prislo zateplovanie a cele jej to ponicili ... nakoniec si kupila zahradku . kazdopadne obcas neake to decko daco ukradlo ale inak susedia ok pokial nemuseli nic platit a o nic sa starat .. dokonca mesto vyhlasilo sutaz o najkrajsiu predzahradku a tak sa babky pretekaju a mesto to nic nestoji -myslim uprava a tak

la_dolce_vita
6. okt 2024

Ja sa hlasim 🙂). Tento rok bol mojim prvym, co som sa na to dala. Pred nasim vchodom to vyzeralo priserne, byvame tu len 2 roky. Najskor sme upravili zarastene porasty, kriky a tuto sezonu som uz sadila kvety, mna to velmi bavi. Tu v okoli su bezne take vchody, na jar to byva pekne, chodim obzerat. Uvidim co bude buduci rok, ci to prezimuje. Inak nikto nic neznicil, travu kosili okolo, mam to ohranicene kamenami. Mam aj okna a balkon plne kvetin kazdy rok.. a mala som aj pozitivne ohlasy od ludi 🙂)

penicilinka
autor
6. okt 2024

@la_dolce_vita to sa veľmi dobre číta 👍🏻 Mám trochu obavy, či ma tu nebudú mať za čudáčku, že som sa nedávno prisťahovala a už im idem do toho babrať a vymýšľam sprostosti 😄

viestta
6. okt 2024

@penicilinka vyvaruj sa akurat vysadzaniu drevin a vzrastlych krov, tie sa nesmu vysadzat lebo by korene mohli zasahovat do inzinierskych sieti. A zacni malym zahonom, postupne mozes rozsirovat, ale kym to odburins tak aj par stvorakov bude stat velke usilie. Alebo tam sprav kvitnucu luku, je to pekne, buriny tomu az tak nevadia, takze nemusis to stale dookola vyplievat, polievat to nebude treba a aj priroda sa potesi. Ked to doplnis nejakymi medonosnymi trvalkami tak to bude rychlo pekne

mandzula
6. okt 2024

@penicilinka my mame popred celu bytovku peknu vysadbu, o ktoru sa stara jedna pani z bytovky, polieva ju hadicou, zrejme sa na to skladame vsetci, ale to je fuk, lebo to vytvara fakt prijemnu atmosferu. Co ma vsak stve, je, ze psickari tam nechaju stat a srat svoje psy, toto fakt nepochopim, a to dokonca aj vtedy, ked sa tam pani prave vrta v zemi a pes cura rovno vedla nej.

simca06022011
6. okt 2024

@penicilinka neviem co na to mesto a tak, ale u nas okolo panelaku (uz tam nebyvam, ale byt tam mame) vsetko povysadzali susedia, nemam pocit ze by riesili povolenia a nieco... perfekte to vyzera.. aj zivy plot spravili, zahony, stromy, potom ostrovy v chodniku vysadli miesto buriny co tam rastla trvalkami atd. Perfektne to vyzera. Vybrate su tam take rastliny, co nejak extra podla mna nepolievaju, plus ostrov polieva mesto (vedla je este jeden, ten vysazda mesto a ked polievaju ten, pokropia aj tento :DD) Ale u nas to mala ako vzdy pod taktovkou dovernicka :DD a potom sa uz dámy cinili ked sa to dohodlo, dokonca aj naradie spolocne bytovkove maju :D

la_dolce_vita
6. okt 2024

@penicilinka noo, tak mozno trosku to tak ludia aj vnimaju? 🙂 Kazdopadne ja to neriesim. Mna to cele leto neskutocne tesilo a bavilo. Polievania bolo teda dost, ved takmer neprsalo. Nieco som do toho aj investovala a vela som podostavala od znamych zo zahradiek. Kazdopadne vyskusaj, ak ta to láka. My sa v bytovke uz v podstate pozname, takze neriesila som ako ma vnimaju. Povolenie nemam, to treba?

biba_18
6. okt 2024

@mandzula toto ja nechápem, ja som vždy zakázala psovi, nie sú blbí, pochopia raz dva źe kvety nesmú ani autá…

mandzula
6. okt 2024

@biba_18 aj my mame psa, ale proste vie, ze na zahony sa necura, stacilo ho parkrat odtial odtiahnut, ked vybehol z vchodu a, samozrejme, isiel na prvu zelen, co zbadal. A nedovolime mu to ani nikde inde na sidlisku.
Ja toto nepochopim, co su niektori ludia za sebecke hovada.

eeffka
6. okt 2024

@penicilinka susedom to zvacsa nevadi ak to robis za svoje, u nas v bloku pani co sa stara aj prispevame nejakym eurom raz rocne, sa s schvali na schodzi. Ale!!! Az pridu kopat rury ak tade vedu, rozkopu ti to, pozemok je mestsky, vykopu, zahadzu, hodia hrst travy a pozemok je uvedeny do povodneho stavu.

rozculena
6. okt 2024

u nás si pred jedným panelákom zriadili komunitnú záhradku,sú to len 3 vyvýšené záhony....keď prišla firma,čo kosí,všetko im to skosili

jamimo
6. okt 2024

@mandzula u mojich rodičov detto. Krásne predzáhradky pred 10 vchodmi, ktoré zveľaďovalo asi tak 5 žien. Na vlastné náklady sadily cibuľoviny, skalky, kríčky, letničjy, trvalky, hnojili, ošetrovali, polievali v najväčších horúčavách. Až kým sa nejaký korunovaný vôl neozval na schôdzi o polievanie. OK, voda zo spoločného priestoru stála rodinu 0,50 centa mesačne- od cca mája do septembra. Ľudia boli proti. Voda za uzavrela. Tak ženy polievali zeleň vedrami vody z vlastných bytov. Asi po troch rokoch ich to prešlo. Nikto sa neozval, nikto nikdy neprejavil vďaku, ochotu pomôcť, spolupodielať sa. Takto sa ukázala pravá tvár, ako ľuďom záleží na prostredí kde žijú, ako si vážia snahu... Ešte ochotne nechajú psa 💩 do záhona. Prestali, moja mama tiež... Minule ju domovník oslovil, čo so záhradkou. Mama mu odpovedala - Viete čo? Býva tu 140 rodín, v našom vchode 14, ja som sa starala 20 rokov, nech sa páči, môže sa realizovať niekto iný, aj s vlastnou vodou vo vedre. Dodnes sa nik nenašiel 🤷‍♀️
Ja- osobne som prekopala trávnik pred našou bytovkou, tulipány, narcisy, levandula, malý ibištek.... Sused má 3 psov, ochotne ich vždy nechal 💩 rovno do záhona. Keď som ho slušne poprosila, ešte sa na mňa osopil, že som fajnová a čože mi to tak vadí. Alebo susedine trhanie kvetín do vlastnej vázy, na Veľkú noc sa narcisy zadarmo predsa zídu.
Ďalšia hádzala "špaky" z balkóna rovno na trávnik. Slušne som ju poprosila, nech ich hádže do popolníka alebo do sklenenej fľaše a poslala ma vieš kam...Áno presne tam. Skončila som aj ja. Už tam ani nebývame. Zaprisahala som sa vtedy, že sa budem starať len o svoje. Tieto aktivity ma už prešli (chodila som aj upratovať okolo riek a z roka na rok bolo toho viac a viac... Však niekto príde a uprace)

hradnapani
6. okt 2024

robotnici nebudu brat ohlad. kde su potrubia, tam nasad nieco nenarocne, aby ti nebolo luto. Inak je to celkom makacka, ak to ma nejako vyzerat. Treba mysliet aj na kosenie, kosci tiez nebudu obiehat kazdu kvetinku, takze bud nepokosia vobec alebo vykantria polovicu alebo si to pokosis rucne sama. Tolko z mojich pozorovani. A treba mysliet aj na polievanie- Ak budes brat vodu zo spolocnych priestorov . treba si to dat schvalit, inak ti budu robit problemy susedia. Takisto aj rastliny nieco stoja. U nas ich platime zo spolocneho.

martinkatinka
7. okt 2024

Tak zaklad je dohodnut sa aj so susedmi, skor nez zacnes nieco robit.
A ak budu nejake stavebne upravy, musus ratat s tym, ze bohuzial ak budu potrebovat tade chodit, znicia to.

janka_266
7. okt 2024

@simca06022011 no povolenie treba, alebo to aspoň oznámiť, u nás napr. jeden pán spravil okolo bytovky krásne drevené ozdoby, s rozprávkovým motívom, pre deti, vysadil kvety. prasklo potrubie,, alebo niečo také, že museli tam kopať, keďže nemal povolenie, všetko mu to vytrhali a už zrejme nedovolili dať späť. dosť veľký krik bol okolo toho na fb v mestskej skupine

benit
7. okt 2024

Ked sme este byvsli na cinziaku tak 15rokov dozadu, vzdy si to tam tety dochodkyne upravovali. Mamina kde byva maju vswtci pekne upravene. Vacsinou fochodci sa o to staraju, maju tam aj lavicky a stolik, piju si tam kavicku. Polievat to chofi aj mestske auto.

penicilinka
autor
7. okt 2024

@hradnapani tomu rozumiem, kvoli inzinierskym sietam som uz pisala na MsU a cakam odpoved. Je mi jasne, ze akekolvek mestske zasahy, stavby atd maju pred tym zahonom prednost a preto planujem urobit naozaj len nieco jednoduche, nenarocne, co nevyzaduje ani vela vody, lebo tie sucha a horucavy co su teraz, s tym sa tazko nieco pestuje. Byvam v BA a tu je mestska zelen od jula do konca septembra totalne vypalena od slnka...

penicilinka
autor
7. okt 2024

@janka_266 ja niekedy zasnem. Na internete som citala, ako nejaky problemovy sused v nasom meste takto nahlasil uradom mini zahradku, asi 1.5x1.5m, pred ich panelakom, co si tam spravil nejaky dochodca. Argument - ako by to vyzeralo, keby si takto chceli vsetci susedia nieco sadit. Inde zase zakazovali susede pestovat na okne kvety, vraj znecisti fasadu. Urcite to preto spomeniem susedom, nas je tu nastasie len 6+2 podnajmy, tak verim, ze nebudu proti.

penicilinka
autor
7. okt 2024

@jamimo tak to je fakt ubohe spravanie, tiez to neviem pochopit. Ved nie aby boli ludia radi, ze byvaju v prijemnom prostredi, ktore navyse zveladuje nkekto druhy, este to aj os...aju

simca06022011
7. okt 2024

@janka_266 aj keby mal "povolenie", tak to zlikviduju... to je tak aj na sukromnom pozemku, proste je tam tarcha = siete, tak ked treba (ci havaria, ci prerabka sieti, cokolvek) rozkopu to.

@penicilinka tak urcite by som sa spravcu, susedov opytala, mozno mate schodzu niekedy tak tam.. v podstate neviem ci chces zacat hned, ale do jari mas asi cas... planovat. Urcite ak chces zahony, tak by som odporucala to aspon ako tak oddelit od "okolia", ci kamenmi alebo nizky "akoze" plotom. A tak umiestnit aby v zime sa tam napr. nezhrnal sneh z chodnika - cize dalej.. lebo trvalky to zvykne totalne dolamat.

suge
7. okt 2024

Držím ti palce.🌼 Ono veľa závisí od toho, komu tie záhony patria, od spolupráce susedov a návštevníkov a pod. O záhony pri našom bytovom dome sa starám roky a veru, je to na dlhé lakte. Začala som ani nie tak z lásky ku kvetinkám, ako skôr kvôli tomu, že som sa viac nevedela pozerať na tú obrovskú burinu. Väčšina ľudí v okolí je súčinných. Občas niekto niečo precúva, prípadne pošliape alebo obtrhá, ale skôr zriedka. Výsadbu aj úpravy robím za vlastné, aj polievam zo svojho. Už som s tým chcela párkrát skončiť, ale nadá mi to.😄

janka_266
7. okt 2024

@simca06022011 ale možno by to spravili tak, aby sa to dalo vrátiť späť

simca06022011
7. okt 2024

@janka_266 nespravili, rozkopali vsetko co sa dalo, zahrnuli a upratat a dat do povodneho stavu to museli pekne dat majitelia :DD

muchotrafka298
7. okt 2024

Ked sa chces starat, tak v tom Ti asi niekto nebrani, ale pocitaj s tym, ze nie kazdemu to moze byt po chuti, ze sa toto deje pri jeho dome. A zabudni na to, ze si budes brat "spolocnu" vodu. U nas jedna suseda len tak vysadila ruze a pekne si taha vodu zo svojho bytu v krhlach a vedrach. Lebo vie, ze uz bol v minulosti problem a to voda stala "nula nula prd". Dnes stoji dost a nikto nechce na toto prispievat. A ci ti to znicia, keby bolo zateplovanie alebo nejaka havaria na potrubi? No co myslis? Snad si nemyslis, ze budu brat ohlady na to, ze niekto tam ma kvetinky a stromceky.

jamimo
7. okt 2024

@penicilinka nuž... keby som 3 hlavy mala, nezmestí sa mi to do hlavy 🤷‍♀️

penicilinka
autor
10. okt 2024

@muchotrafka298 ako som uz skor napisala, nie som naivna a rozumiem, ze prace na dome, potrubiach, inz. sietach atd maju prednost. O spolocnu vodu nestojim, presne viem, ake roztrzky to moze vyvolat. Neplanujem ani nic, co by mohlo niekoho obtazovat alebo odmedzovat v pohybe, ratam s tym, ze to niekto moze poslapat alebo si to natrhat do vazy...myslim si o takych ludoch svoje, ale aj na nich slnko svieti 🤷‍♀️ takze chcem len nieco jednoduche, farebne, kludne aj len do travnika zasadene tulipany, nech to tu mame krajsie.

muchotrafka298
10. okt 2024

@penicilinka moja suseda to uz vzdala, lebo si zacala jednotlive kvety co ma posadene "oplocovat" roznymi doskami, zahonovymi drevami na predelenie a podobnymi vecami. lebo z jej kvetov si robili WC vsetky psy z okolia a ju nebavilo exkrementy zbierat v jednom kuse miesto majitelov. To je fajn, ze to tam chces mat pekne, ale nie vzdy sa toto stretava s pochopenim.