Čo sa stane so zeleninou, keď ju viackrát za týždeň postriekajú postrekom proti burine?

29. máj 2024

Moj svokor má Alzheimera.Zistili sme že viackrát za týždeň postriekal celú záchradu postrekom proti burine.
Zasadili sme u neho v záchrade zeleninu,papriku,paradajky lebo sme chceli aby deti aspoň počas leta mali "Bio"zeleninu a on toto urobil.Som strašne smutná.Bojím sa či tie zeleniny nebudú jedovaté,keď ich tolkokrát postriekal.Možno že to už robil dlhší čas nie iba týždeň,lebo on na to zabudne čo robil do pár minut a tvrdí že on nič také neurobil.

koniarova
29. máj 2024

Keby ich postriekal postrekom proti burine, do dvoch dní je po zelenine.

melanta
29. máj 2024

Nejedla by som odtiaľ nič a deti už vôbec nie. Ak neviem, čím a kedy to mohol postriekať, lebo nevie a nepamätá si, tak ani by som nesadila.

koniarova
29. máj 2024

@melanta tiež myslím, že sadiť je úplne zbytočné.

deti95060810
29. máj 2024

keby to ozaj urobil, tak ten postrek všetko spáli - zeleninu, aj zemiaky.
takže aj sa nič také nestane tak to dedo neurobil...

autor
29. máj 2024

@koniarova Nevieme s čím ich postriekal presne,našli sme flašku s postrekom na kukuricu a on tvrdíl že to je na trávu/burinu medzy kukuricou.No uvidíme.

koniarova
29. máj 2024

Uvidíš. Ale nejedzte to.

autor
29. máj 2024

@koniarova Už to vieme😥

koniarova
29. máj 2024

Škoda roboty. Ale keby to nebol totálny herbicid, zelenine po uplynutí ochrannej doby nič nebude. Veď máš obal z postreku, či?

deti95060810
29. máj 2024

@melanta smejem sa...
manž. mojej kolegyne chodil na jednu farmu do Tal. kde pestovali jablká... jablká sa postrekovali 22 krát od jari až po zber...
boli krásne, nádherné - ale poriadne nastriekané.
presne také krásne aké vidím predávať v obchodoch . 😉

iwesska
29. máj 2024

@deti95060810 Vyse 20x su postriekane jablka aj v nasich sadoch.

0silvia0
29. máj 2024

keď je svokor na tom takto, vyhoďte všetky postreky, poprípade tam nalejte nejakú neškodnú tekutinu.

koniarova
29. máj 2024

@iwesska to asi nie. Boli by to obrovské náklady pre firmu. Ale 3,4x určite.

autor
29. máj 2024

@melanta Nič otial nedám detom ani my to jesť určite nebudeme.
Len my je lúto manžela lebo tak velmi sa tešil na to že detom budeme dať naše vypestované zeleniny.

melanta
29. máj 2024

@deti95060810 ja nekupujem žiadne ovocie ani zeleninu, ktorá v obchode svieti nádherou. Práve preto, že je jasné, že to je maximálna umelina.

autor
29. máj 2024

@0silvia0 Všetko sme vyhodili čo sme našli,nevieme kde to zobral,či nepítal od susedov alebo už nevieme.
On kým bol zdravý jeho život boli zvieratá a záchrada a toto u neho aj ostalo že musí pracovať v záchrade,lenže čo urobí to aj zabudne do pár minut.

januska12323
29. máj 2024

Prosím, čo je záchrada?
Nalejte mu do postrekovača čistú vodu a môže "postrekovať" koľko chce. Bude šťastný on aj vy.

janica_
29. máj 2024

@januska12323 nepodstatny preklep ktory netreba riesit ;) napad s vodou je dobry, ale ak si to aj dedo nevsimne a zarobi nieco nove ked minie tak co potom.

koniarova
29. máj 2024

@januska12323 nespoliehala by som sa na vodu. Keď nie sú pri ňom, neustriehnu to.

nevenka
29. máj 2024

@deti95060810 jasne, ze sa postrekuju, ale pravidelne v nejakych casovych intervaloch, proti roznym skodcom, ci plesnovym ochoreniam, chrastavitosti atd...Tam je rozne rozpatie, ako pri davkovani liekov a po uplynuti ochrannej lehoty je jablko vhodne na konzumaciu, teda ak uz je cas zrelosti, uz sa strieka len s ohladom na tu ochrannu dobu predsa. Nie niekolkokrat za tyzden ani nevediac akym herbicidom (proti burine)...To by som sa bala jest.
Moj ujo ma zahradu cez 3000 metrov stvorcovych a vela stromov, zemiaky, paradajky, vsetko strieka a pise si zaznamy, co, kedy, cim a kedy treba znova a kedy sa moze jest. Nie je to bio, jasne, ale aspon mu to vsetko skodcovia nezozeru.

nevenka
29. máj 2024

@autorka prosim Ta, ZAHRADA nie zachrada, strasne mi to kole oci, prepac ...

diewcatqoo
29. máj 2024

Zachrada? Uz som videla vsetko 😀

januska12323
29. máj 2024

@janica_ preklep by to bol raz nie stále ale to je jedno.
Keď je sám doma a nemá čo robiť, robí to na čo bol zvyknutý len si nepamätá kedy ja by som mu tú zábavu nebrala len skúsila dozrieť aby to bolo bezpečné.

simca06022011
29. máj 2024

@deti95060810 striekaju sa aj u nas, od jari mame hadam 5-6x uz postriekane stromy.. ale to je nieco ine ako postrek proti burine :DD

simca06022011
29. máj 2024

a cim to postriekal ten svokor? to je dost podstatna info? ak postriekal celu zahradu proti burine, prakticky by si tam uz nemalaa mat ani rastlinku, tam kde sa ten postrek dostane, tak vsetko zelene vykape...
Bohuzial toto sa zvykne striekat mimo "pestovania" a aj tak ostavaju nietkore veci v pode... cize pozrela a vyhladala by sm presne co za pripravky pouzil atd a podla toho sa zariadila

simca06022011
29. máj 2024

@simca06022011 veci= látky

simca06022011
29. máj 2024

@nevenka aj postreky su uz davno bio a vela sa ich pouziva. bez toho uz nevyrastie na stromoch nic...

simca06022011
29. máj 2024

a inak k nadhere, ja som pred par rokmi videla video kde sa rozculoali ako jablka su obalene vo vosku a je to postrek a nebezpecny atd (liali na jablka horucu vodu)... lenze to krasne co povazujete za umele, su len perfektne odrody (napr. mam taku jablon, mali sme aj pol kilove jablko na nej) a maju normalne voskovu ochranu a tym padom su dobre na skladovanie. Vydrzia do jesene az do.. teraz.. v pivnici (akurat sme vybrali bednicku). To nie je postrekmi, to je odrodou ovocia. Niektore jablka su skladovatelne do cca vianoc, ine do jari... rovnako to plati o inom ovoci. Odroda robi svoje = odoslnost, skladovatelnost, vzhlad... to nie je postrekmi :D Plus plody myslim sa ani nestriekaju... pripadne su tam ochranne doby..

viestta
29. máj 2024

@simca06022011 a vela robi aj to ako sa skladuju, teraz sa plodiny skladuju v kontrolovanych podmienkach, v ochrannych atmosferach, znyiena teplota, odvetravaju sa skladovacie priestory aby sa znizilo mnozstvo etylenu, ktory jablka prirodzene produkuju pri dozrievani a urychluje ich dozrievanie, zvysuje sa obsah dusika v skladovacej atmosfere... Mnohi ludia si myslia, e tam na nich natrepu hafo chemie aby vydrzali pol roka v sklade ale to vobec nie je tak. A to voskovanie, presne s tebou suhlasim, jablko ma prirodzenu voskovu vrstvu, aka je zavisi od odrody.

iwesska
29. máj 2024

@koniarova Svokor tam ma znameho,sam mu to povedal.

koniarova
29. máj 2024

@iwesska tak po je teda riadne veľa 20x. 🤦🤦Ozaj ani nič v obchode kupovať.