Čo sa stalo s lopatkovcom?

zeldia
17. júl 2023

Neviete poradiť prosim čo je s lopatkovcom? Bol nádherný koli priestoru keď som ho chcela dať do stojanu som jeho časť presadila do menšieho kvetináča kde začal chradnúť, presadila zas do väčšieho trocha sa zlepšil stav ale stále mi rastu listy vid na fotke. Je umiestnený v spálni ďalej od okna nema priame svetlo ale svetla ma dosť. Čo to môže byt hniloba? Hubova choroba? Sa mi zdá skôr viac preliaty ako suchý.

zeldia
autor
17. júl 2023
simca06022011
17. júl 2023

Moze to byt viac, neznasa on aj preliatie, neznasa slnko, neznasa prievan... a mooj neznasa aj presadzanie :D spamataval sa teraz rok po poslednom presadzani. Aj suchy vzduch napriklad moze byt problem... mne sa naozaj zda ze co kvet, to iny temperament :DD

zeldia
autor
17. júl 2023

@simca06022011 no a vsade že lopatkovec nenáročný kvet. Ľúto mi je to lebo bol nádherný velky košatý a teraz mam takého mrzacika

zeldia
autor
17. júl 2023
jamimo
17. júl 2023

@zeldia ja som už aj také počula, že ho treba sprayovať rozprašovačom (vodou v spreji) na osvieženie, že to má rád...🤷‍♀️

viestta
17. júl 2023

@zeldia ma privelky kvetinac, cim menej miesta maju korene, tym je spokojnejsi. Mozno je aj preliaty, pretoze preliatie sa prejavuje tak ako u tvojho. Polievaj ho az vtedy ked si bude vodu pytat, listy ovisnu. Lopatovec je v tom carovny, ze sam ohlasi, ze treba zalievat. Moj nikdy nedostane vodu skor ako si pyta, rastie az obludne. Kazde tri roky ho vykopem, vyhadzem najstarsie trsy, necham len mlade a do troch rokov je z neho zas obluda, co sa nezmesti do kvetinaca.

simca06022011
17. júl 2023

Ale ved vobec nevyzera az tak zle... moj z hadam 3 listov narastol trosku viac kao tvoj, za 2roky od presadzania..

zeldia
autor
17. júl 2023

@viestta do menšieho kvetinaca nie lebo práve to som urobila a odvtedy ma také listy. Presadila som do väčšieho a je to trocha lepšie ale stále odstrihavam sčerneté listy a je tým pádom taký riedky. Prestanem ho polievať kým neovisnu listy mne sa to zdá ako hniloba aj keď ta cierna časť listu je úplne sucha.
Neexistuje neexistuje neaka kniha choroby a škodcovia bytových rastlín?

viestta
17. júl 2023

@zeldia urcite kniha existuje, ale izbove rastliny zas tych chorob a skodcov vela nemaju. Za tie roky co pestujem a citam na MK je preliatie pricinou chradnutia rastlin v 90%. Z tych 90% je minimalne polovica kvetinac v obale bez drenaze, kde sa na spodku drzi voda. Potom su to nejaki skodcovia alebo zle miesto, pripadne zly substrat.

zeldia
autor
17. júl 2023

@simca06022011 to až tak dlho trva kým vyrastie? Lebo viestta pise že jej rastie ako divy, ja ešte premýšľam že ho preložím len neviem že aké lepšie miesto by som mu našla. Teraz je pri dverách tak asi neaky panelákový prievan ma ale tak to bude vsade. Klima na neho nefuka, balkónové dvere tam nie sú, priame slnko nepecie. Je oproti oknu pri stene čiže izbové svetlo a izba je na východ.

zeldia
autor
17. júl 2023

@viestta ma drenáž na spodku kvetinaca. Inak ani ja nemam dobre skúsenosti s obalmi. Ono to chvíľku dobre vyzerá ale rastlinám sa nedarí.

viestta
17. júl 2023

@zeldia nás si takto naziva

zeldia
autor
17. júl 2023

@viestta krasny aj ja som taký mala. To umiestnenie pri okne je stále alebo len koli fotke? Moj je oproti oknu zas nie je to mega izba ale tak je tam menej svetla ako keby bol tak ako máš ty.

viestta
17. júl 2023

@zeldia on tam byva uz druhy rok, pred tym bol v inom kute pri inom okne