Čo je s mojou monsterou?

daniela099
26. mar 2024

Čo jej chýba? Nové výhonky majú žlté lístky. Staršie listy po okrajoch hnednu.

doris11
26. mar 2024

@daniela099 skus ju kropiť rozprasovacom, alebo nemá maly kvetináč ?

viestta
26. mar 2024

Zaschnute konce listov su bud zo sucheho vzduchu alebo odhnivajucich korenov. Ak su listy zlte tak bud je hladna alebo ma malo svetla

petronellla87
26. mar 2024

@daniela099 ja by som povedala že je preliata a má málo svetla

daniela099
autor
26. mar 2024

@daniela099 kvetináč je primerane veľký, polievame raz za dva týždne a svetla má tak akurát. Ostatné listy sú pekné, také aké majú byť. Ale neviem čo sa s ňou teraz stalo, že najväčší list začal hnednut a najmenší ozltol

petronellla87
26. mar 2024

@daniela099 ešte by si mohla skúsiť dať do podmisky mokré kamienky. Bude sa z nich odporovať voda a bude mať vlhkejsi vzduch okolo seba. Alebo fakt pozri korene či nenahnivaju. Kvetináč má aký? S dierkami a pod sebou podmisku či ozdobný?

daniela099
autor
26. mar 2024

@petronellla87 problém s vlhkosťou to nebude (neprekurujem miestnosti, je pravidelne vetrane a občas používam aj difuzer na zvlhcebie vzduchu). Kvetináč je s dierkami a je vložený do ozdobného. Zemina na povrchu je úplne suchá, dávam pozor, aby som často nepolievala, keďže tiež prvé čo mi napadlo bolo, či to nie je z prílišného polievania. Mám odstrániť tie nepekné listy a nechať len tie normálne?

petronellla87
26. mar 2024

@daniela099 ak to nepostupuje ja by som tie listy nechala. Ešte ma napadlo ak polievas zvrchu a ta prebytočná voda čo ti potom skončí v ozdobnom kvetináči tú vylej. Ja to tak robím pri begoniach aby nestáli zbytočne vo vode, možno to pomôže aj monstere🙂

viestta
26. mar 2024

@daniela099 do difuzera co davas? Ak oleje, tak to upchava pory na listoch. Tak isto voda z vodovodu, z tej sa usadzuju soli na vsetkych povrchoch

daniela099
autor
26. mar 2024

@petronellla87 ďakujem, skúsim zatiaľ nechať a budem sa držať rád, ktoré som tu dostala a uvidím, čo sa bude diať ďalej 🙂

daniela099
autor
26. mar 2024

@viestta dávam vodu z vodovodu, občas, ale fakt len tak raz za 2-3 mesiace pár kvapiek nejakého esenciálneho oleja, keď chcem trochu prevoňať. Čo teda mám dávať do difuzera?

daniela099
autor
26. mar 2024

@viestta a čo znamená že je hladná?

viestta
26. mar 2024

@daniela099 do difuzera je najlepsia dastilovana voda, alebo aspon prevarena. Ale ak je to tak, tak myslim, ze ma suchy vzduch a malo svetla. Ci je preliata a ma v poriadku korene by som tiez skontorlovala a pri tej prilezitosti by som aj vymenila kvetinac a hlinu, je idealny cas na presadzanie. Alebo aspon zacat prihnojovat, na to je tiez ten spravny cas, lebo su dlhe dni a bude vediet hnojivo spracovat.
Hladna znamena, ze nema vyzivu, ma stary vycerpany substrat.

ema_lili
26. mar 2024

Mozu to byt aj strapky, mne "vdaka" nim odisla monstera. Pozri, ci ti drobne musky nevyletuju z pody, nelietaju okolo kvetinaca, ked zalejes.

daniela099
autor
26. mar 2024

@viestta ďakujem za cenné rady 🙂 vyskúšam

daniela099
autor
26. mar 2024

@ema_lili zatiaľ som si nevšimla, ale odlsedujem aj toto

ema_lili
26. mar 2024

@daniela099 Vyleteli by, ked zalejes. Ak by si nejake spozorovala, tak polievaj len na spodok do misky a kup postrek.

daniela099
autor
26. mar 2024

@ema_lili ono odkedy mam tento problém, tak ako keby sa aj zastavil rast. Mám ju stále na tom istom mieste, svetla by tam mala mať tak akurát. Sadila som ju asi pred rokom, čiže aj zemina by mala byť ešte v poriadku.

ivangeline
26. mar 2024

My máme podobný problém ale rast sa nezastavil. Predpokladáme, že chce viac svetla a tepla. Čoskoro bude presadena a pohnojena.