Čínska ruža

zeldia
17. jún 2023

Prosim vás pestovatelky 😉 videli ste aby čínska ruža v akejkoľvek veľkosti celá rozkvitla? Alebo je to stále tak že 1-4 kvety a viac nie. Mne kvitne len po jednom dvoch kvetoch aj keď pukov je veľa vzdy odpadnú a pytam sa či ste videli že zakvitol cely stromcek alebo krik ja ešte nie. Pripadne ako na to aby mi “nadmerne” puciky neopadavali.

zeldia
autor
17. jún 2023
isis234
17. jún 2023

Hnojivo pre izbové, kvitnúce rastliny... Keďže pochádza z trópov, potrebuje veľa svetla a teplé podmienky, vlhko a pôdu bohatú na živiny. Aj keď rastlina znesie aj chladnejšie a tmavšie podmienky, po čase sa nevhodné podmienky začnú
Tu je celý článok na pestovanie..https://www.topbyvanie.sk/magazin/ako-pestovat-...

zeldia
autor
17. jún 2023

@isis234 Dakujem moja je krasna a kvitne, ja by som len chcela vedieť či niekto videl rozkvitnutu “celú rastlinu” napríklad ako klasické ruže.

jaja20
17. jún 2023

@zeldia Mne kvitnú bohato naraz, ale tie záhradné.

viestta
17. jún 2023

@zeldia ano videla. V sklenikoch v botanickych zahradach, kde maju optimalnu teplotu a aj optimalnu vlhkost vzduchu. Ale nebolo to, ze vsetky kvety naraz, bolo pod nou vela odkvitnutych kvetov, mala nasadene puciky ale mala aj vela kvetov rozvinutych.

viestta
17. jún 2023

@jaja20 zahradne ibisteky, śu iny botanicky druh ako cinske ruze. V zahrade maju optimalne podmienky.

jaja20
20. jún 2023

@viestta Áno, viem, že je to ibiš. Susedkám v iných záhradkách ibišteky nekvitnu,tak to nie je pravidlom,že bývajú obsypané kvetmi všetky.
A to ja ich ani nestrihám,ani nehnojím.

isis234
21. jún 2023

@zeldia veľmi dávno som mala čínsku ružu a mala veľa kvetov naraz

zeldia
autor
21. jún 2023

@isis234 to muselo byt pekne, asi fotku nemáš však? Ja mám dve tu oranžovú to som kupila a ešte mám zakorenený odrezok červenú ale ta je ešte mala ta ešte nekvitla. No a ta kúpenú mala spústu pukov keď som ju kupila ale asi ako som ju preniesla a inak polievala a vsetko so všetkým tak veľa pukov opadlo ale tak kvitne po jednom po dvoch kvetoch a listy ma pekne.

isis234
22. jún 2023

@zeldia keď odapli puky, alebo mala suchý vzduch, alebo zemina jej nevyhovovala. ja občas i rozprašovačom kropím listy.
Nemám foto, lebo mobil mi ukradli čo som mal vela fotiek aj tenťahacie šípové ruže na ohárdke. Už si ukladím foto na usb kľúč.
Kamoška ju na jar zostrihala a potom vyrástli mladé listy, pekne zakvitla. Nesmie mať prievan

zeldia
autor
22. jún 2023

@isis234 aj ja ju chcem na budúci rok začať tvarovať asi spravim skôr krik ako stromcek ale ako pisem teraz kvitne jeden dva kvety tak sa tesim aj z toho.
Ja som si aj myslela že keď jej zmením prostredie nebude s tým úplne v pohode ( z obchodu do bytu) aj som očakávala že vsetko nerozkvitne ale aj tak som bola sklamaná. Preto ma zaujíma ci je to vôbec možné aby bohato a najmä naraz zakvitol celý ker.

isis234
22. jún 2023

@zeldia záleží aký obchod predáva. Lepšie je od predajcov, ktorí majú šlachtené. Ako píšeš,, tvaruj do kríka. Tak rastie aj v krajine pôvodu

14petulka88
17. júl 2024

Ahojte dievcata, kupila som v januari asi 15cm stiepok cinskej ruzy, mala som ju najprv na okne v kuchyni aby ju syn nedolamal.No lenze ona sa mi uz tam nevojde a dala som ju na zem do obyvacky. Viem, ze cinske ruze sa nerady prekladaju. Vyzera ako keby jej vedli listy. Neviete poradit co by jej pomohlo?

isis234
17. júl 2024

@14petulka88 z netu: Výmena kvetináča
Malý hrniec neumožňuje ruži rásť a správne sa vyvíjať, preto sa mení na veľký, ktorý je o 2-3 cm širší v priemere ako predchádzajúci. Kvetina sa presádza metódou prekládky, aby nepoškodila korene. Ibištek sa umiestni do nového hrnca s navlhčenou pôdou a drenážou, napojený až na tretí deň.
Nemá rada chlad ani prievan, priame slnko
Ibištek nemá rád premiestňovanie z miesta na miesto. Jednoduché otočenie alebo presun do inej miestnosti spôsobuje rastline veľký stres. Kvet pred prispôsobením sa novým podmienkam zhadzuje zažltnuté listy. Ťažkou skúškou pre ružu je presadenie do nového črepníka. Je dlho chorá, pretože pri prekládke sa často poškodia korene. Zatiaľ čo sa nové korene zotavujú a rastú, kvetina zhadzuje svoje lístie.
.. vlhčiť substrát. Musí si zvyknúť a vyrastú jej nové listy

14petulka88
18. júl 2024

@isis234 dakujem

isis234
18. júl 2024

@14petulka88 vďačne