Ahojte, potrebujem poradit, viem ze tu vela z vas mate muskaty. Moje som si toho roku namnozila boli krasne zelene a uz 15-20cm vysoke. Tak som ich uz v tomto počasí vyložila von na okna. Ide o to ze nie su pekne zelene ake boli kym boli vo vnutri, ale cele zfialoveli, maju taku škaredý farbu ani ju neviem popísať hnedo fialovú(pridavam fotku). Zaujimave je ze male listky, ktore púšťajú su krasne zelene no ked vyrastú su takej skaredej farby. Mam ich uz 4 rok a posledne 2 roky su take "škaredé", chyba im nieco? Škodí im byt pri ceste? Ine muskaty na ulici su krasne zelene nechapem co sa s tymi mojimi deje. Poradí niekto? Vopred dakujem
To ma z teplotneho soku, nic neboj, narastu nove, tieto odpadnu. ALE u nas hlasia teda ochladenie, dazd, sneh.. dala by som ich dnu este.
Mozu byt preliate... nemaju rady morkotu, treba ich polievat az ked preschne substrat.
No ale citam, ze ti to robia roky.. tak neviem.. mas dobru zeminu? atd.. nie cesta to podla mna nesposobi... Ja napr. mam jeden balkon kde nemozem mat muskaty (bud sa im nedari ,alebo preschnu, alebo sa lamu.. prazi tam slnko, na balkon aj parapety, nicomu okrem kaktusov sa tam nedari.. )
@simca06022011 aj ja sa ich chystam dat po víkende dnu(este ma byt vikend Pekny) len oni su taketo cely cas aj v lete. Na tu stranu mi slniecko svieti rano fo cca 10:30 a potom su v tieni. Alebo zeby bola taka odroda? Ale zasa prve dva roky boli pekne. Jooj neviem co to.
To mas 4 rocne rastliny?
@jajka.20 tie listy... sú aj také muškáty. Mali sme . Ak tie staršie listy sú viac fialové, skús vymeniť hlinu. Kúp v záhradkárstve na muškáty. Ak piješ zrnkovú kávu, občas daj na hlinu sós.
Nechaj ich ešte vo vnútri. Aj cez deń. Vylož von až v máji. Ja mám jedne koreň na parapete v izbe. Vyložím až po zmrzlých.
@simca06022011 Ano vzdy vo februári davam novu zeminu a ostriham a tak do apríla pekne vyrastu
Je to taka sorta muškátov ,tiež ich mám ,sú krásne fialové,listy krúžkované.Neskôr ako bude vonku pražiť slnko ,krúžky sa stratia a listy budú mať typickú zelenú farbu .Rastú viac do výšky .
To je normálna farba. Aj tie nové stmavnú.
Už si ich vyložila von? Mám ešte v izbe. Cez deň, keď je teplo, dám ich von. Ale cez noc ich dávam ešte dnu, lebo je chladno.
Polievam odstátou vodou až keď je suchšia hlina. Občas ich orosím, keď sú vonku. Lebo dýchajú listami. Vyluhovaný sypaný čaj dávam na hlinu- je to pre nich ako hnojenie.