Čerešne opadávajú nezrelé

michala001
21. apr 2024

Ahojte, mám v záhrade čerešňu, zasadená v roku 2013, prvý raz začala lepšie plodiť v 2018, potom to bolo celkom fajn, ale posledné tri roky zhadzuje plody ešte nezrelé. Normálne bola zakvitnutá koncom marca, potom nahodila zelené plody a teraz ich mám na zemi poopadávané, ešte celkom malé. Na strome ich vela neostalo, snažíme sa ale aj tie čo tam sú, sú len slabé. Je niečo čo by sme mohli skúsiť na to? Inak má listy zdravé aj všetko.

egonsk
21. apr 2024

a robis aj pravidelne prerezavanie, aby nebola prehustena? Ja som tento rok (minuly som zial nestihol koli pocasiu) zosmykal ceresnu ako na mrzaka a ma kopec ceresni a zacinaju sa aj pekne nalievat, co uz predtym nebolo. Ceresna vyzaduje dost vody ked ma plody a zvycajne zhadzuje ked je prehustena a ma malo vody.

michala001
autor
21. apr 2024

@egonsk Ďakujem, vyskúšam zrezať po sezóne tam kde je veľa listov hlavne, uvidíme či v niečom pomôže, teraz neviem ťažko povedať, či sa dá niečo s tým urobiť už.

10zabka
21. apr 2024

@michala001 mohlo sa stať, že kvety neboli opelené, preto nedozrejú a opadajú ešte zelené:
V prípade, že ovocný strom hojne kvitne, ale neprináša ovocie, je pravdepodobné, že dôvodom je nedostatok opeľovania. Viac ako polovica odrôd čerešní je plodná. To znamená, že keď je kvet opeľovaný vlastným peľom alebo peľom zo stromu rovnakej odrody, potom 95% kvetov nebude rodiť ovocie.
https://gardens.desigusxpro.com/sk/vishnya/poch...

viestta
21. apr 2024

@michala001 opadavaju neopelene plody. Kazdy kvet vytvori aj zaklad plodu, ale ked nie je opeleny, tak ho potom prirodzene zhodi. To, ze zakvitla este nic neznamena, pretoze ceresne nie su samosprasne, takze ak nema v okoli (do 50 metrov) nejaku inu odrodu, ktora sluzi ako opelovac tak nebude rodit. Dalsia vec je, ze aj ked kvitla a ma v okoli aj opelovaca, ak bolo v case ked kvitla menej ako 12° tak nelietali vcely a kvety ostali neopelene. Ceresne opeluje aj vietor, ale dominantnym opelovacom su vcely a cmeliaky, bez nich to nejde

egonsk
21. apr 2024

@viestta ceresne su aj samoopelive, myslim, ze aj ta moje je taka, lebo neviem o inom susedovi v blizkom okoli, ktory by mal v rovnakom case kedy mne kvitne, tiez rozkvitnutu. Ale tak vciel mam kazdy rok az extremne vela, ako alergik to viem, lebo ten tyzden ked sa na ten strom nazenu, tak to tam bzuci ako v ule a je to ako bitka o pel a ja radsej k tomu stromu ani nechodim. Ja mam neskoru odrodu. Teraz uz mam aj 2 visne mladucke na opacnom konci zahrady, tie maju tak 120-150cm a z nich by 6 metrovu kosatu ceresnu urcite tiez neopelili 🙂 susedina ceresna uz je davno odkvitnuta, ked mne teprv zakvitne.

viestta
21. apr 2024

@egonsk ano, su aj take, ale aj tym prospeje ak maju opelovaca. Ale ked je zima, tak vcely nelietaju. To je tiez fakt. Ani ty ani ja nevieme aku odrodu ma zakladatelka temy a ani nevieme ake boli teploty v case ked kvitla. Ja som napisala vsetko co o tom viem, nemala som v umysle negovat to co si napisal ty, len doplnit. Ber to ako fakt.

egonsk
21. apr 2024

@viestta hej, plne suhlasim. Aj ja som sa obaval ci budu lietat tento rok vcely, lebo pocasie bolo zle a strom rozkvitol, ale napokon 2 dni bzucali ako o zivot nastastie. A predminuly tyzden jablon dokoncovali.

michala001
autor
21. apr 2024

@viestta Je to čerešňa odrody Burlat, v podmienkach nížiny v okolí Trnavy dozrievali na prelome mája/júna, toho roku by zdá sa mohli aj skôr, teda to čo z nich ostane. V čase kvitnutia bolo teplo, asi týždeň bolo chladnejšie, ale bez mrazu. Už tie zelené plody aj začali rásť a opadávať trošku väčšie zhruba pred týždom, akoby ich strom už neuniesol.

viestta
21. apr 2024

@michala001 prirodzena prebierka plodov je fyziologicky prejav.

viestta
21. apr 2024

@michala001
Čerešňa ´BURLAT´ je cudzoopelivá. Vhodnými opeľovačmi sú napríklad čerešňa ´KORDIA´ alebo ´RIVAN´. Samotná čerešňa ´BURLAT´ je dobrým opeľovačom pre ostatné odrody.