Buď mačka alebo potkany na dvore

feketka
4. nov 2024

Ahojte, musíme si zadovážiť mačku, lebo po terase priamo pred balkónovými dverami nám behajú potkany. Nejak sa tu rozmnožili, len za nedeľu sme chytili troch u susedov! Máme malý dvor a preto ma rozčuľuje, že to tam behá priamo pod nosom. Potvorák ešte sa jeden aj priamo dnu do obývačky pozeral a rozmýšľal ako sa k nám dostať. No fuj! Preto som si povedala, že ideme zabezpečiť mačku, ale hrooozne sa mi do toho nechce. Od malička som milovník zvierat a mačiek, prakticky som s nimi vyrastala, fakt ich mám veľmi rada, ale odkedy sa nám narodil syn (teraz skoro 2ročný), tak sa mi zmenil postoj k nim. Na jar nám zahynul kocúr ktorého sme mali 6 rokov, bol to veľký miláčik a zostalo po ňom prázdno. ALE ja som si aj trochu vydýchla, lebo robil hrozný neporiadok na dvore, začal špiniť na chodníkoch okolo domu, všade boli jeho výkali, jedlo rozťahoval hore dolu, no proste bordel. Kým nebol syn až tak mi to nevadilo a popravde ani neviem či to kocur robil aj pred tým, ale teraz mi to už hrozne vadilo, lebo syn všetko chytal, dával do úst, mačacie granule popapal a kto vie čo ešte. Predstava, že to máme opäť podstúpiť ma deprimuje. Zároveň sa však aj teším, lebo domáce zvieratko mi chýba. A syn bude nadšený, len chúďa mačka, bude ju riadne preháňať. A tiež sa mi do zimy nechce ťahať mačku, ale čo už, takto to vyšlo...Ale ešte viac nechcem mať na terase potkany, ktorým sa tu až náramne páči. Otravy ani pasce dať nemôžem kvôli synovi, je to tu dosť otvorené a syn by sa k tomu vedel dostať. Ešte nemáme žiaden záhradný dom, kde by sa to dalo schovať. Bývame tu šesť rokov a pokiaľ bola mačka, tak neboli myši ani potkany, ale mačka skapala a potkany sa húfom prisťahovali. Majú tu ideálne prostredie. Hneď za plotom má sused (svokor) naukladané drevá a hnojisko. A kúsok za domom máme kompostér aj my,tam si tiež urobili priestor. Neviem ako inak to riešiť. Vedeli by ste mi poradiť ako mať bezpečne mačku na dvore pri živom dieťati? Dá sa naučiť na mačací záchod aj vonku? Dakujem.

som_realistka
4. nov 2024

Tu ti mačka veľmi nepomôže, ta odchyti iba malé a nedospele jedince, na väčších a dospelých potkanov iba pes. Alebo teda pasce.

dzulli1980
4. nov 2024

Pri Tvojom prístupe, nič iné k tomu nenapíšem len, nezaobstarávaj si mačku ... daj jej šancu na lepší domov ...

feketka
autor
4. nov 2024

@som_realistka toto su male potkany, snad sa postupne vychytaju. ide mi uz teraz skor o prevenciu, ze doteraz sme mali macku a tieto problemy neboli. Zrazu macka nie je par mesiacov a hend tu mame zaplavu potkanov. Mozno nakoniec ten nas kocur nebol taky lenivy ako som si myslela :D alebo si urobil svoj revir a potkany neprisli, lebo ju tam citili

sevrin
4. nov 2024

@som_realistka ja som čítal najprv že "Alebo teda prasce." Rozmýšľam čo za prasce chytá potkany, a to sú pasce...

@feketka skús jorkšíra. Tieto psy boli pôvodne vyšľachtené na lov potkanov, možno by bolo dobré skúsiť obnoviť staré krásne tradície.

feketka
autor
4. nov 2024

@dzulli1980 neboj sa, macicke bude u nas dobre. cely zivot mam macky a nikdy im nic nechybalo. Nas kocurik bol aj vnutry hocikedy, ale odkedy sa narodil syn, tak mam ine priority. fotky macky v mobile vystriedali fotky syna co som si nikdy nemyslela, ze sa moze stat :D

feketka
autor
4. nov 2024

@sevrin muz este nechce psa. jeden je u rodicov par domov od nas a ten by to neprezil kebyze citi z nas druheho psa :/

lenkakoc444
4. nov 2024

@dzulli1980 preco si myslis, ze toto by bola nestastna macka? Macka, kt. ma dvor slobodu, moze sa hrat, lovit plus dostane denne jest je stastna macka. Ja mam kocura v byte uz 6r a ver mi, ze spat v posteli v teplucku sa mu paci, ale denne na nom vidim, ze sa nudi a chyba mu vybeh. Moj kocur by bol 100% stastnejsi u autorky ako u nas.

dzulli1980
4. nov 2024

My máme dvoch kocúrov, prvého sme sa ujali, keď mala dcéra 3 roky ... aj granule ochutnala, aj h.vno chytila, nič sa jej nestalo, je tu, imunitu má, až na pár prechladnutí v zime, na parádu ... nebuď taká útlocitná ... si pamätám ako dieťa, u nás bolo potkanov, myší, stačili tri mačky, za pár dní pokoj v celom baráku.
@feketka

dzulli1980
4. nov 2024

@lenkakoc444 Myslíš, že tá mačka by mala slobodu? Keď sa autorka pýta, či sa dá naučiť mačka na wecko na dvore? ... to je sloboda? ... my máme v byte dvoch kocúrov, veľký zasieťovaný balkón ... nič im nechýba, nie sú nešťastní ... v noci lovia na balkóne, je u nás hádam 100 plyšových myší, ktoré ráno nachádzam "ulovené" pri svojej posteli ... keď s nimi idem von, obaja plačú, ľahnú si na chodník, nechcú ísť ... tu nejde o to, že mačka bude mať výbeh, ide o to, že autorka rieši "špinavé" prostredie po mačke.

feketka
autor
4. nov 2024

@dzulli1980 asi mas pravdu. nepatrim k matkam, ktore drzia dieta v sterilite, necham nech sa vonku hra so vsetkym, aj barsco ochutnal a zije. Len by som chcela zminimalizovat ten bordel okolo toho

slavomira236
4. nov 2024

@feketka macka sa da naucit sj von na zachod..no radsej pojde nA hlinu na zahradu urobit potrebu..

janagem
4. nov 2024

@lenkakoc444 úprimne ti poviem, ak sa tvoj kocúr nudí a chýba mu vonku, robis niečo zle ty. Našim mačkám teda čas vonku nechýba, lebo sa vyhrajú. Potom idú spať. A pritom majú šancu is dnu aj von, ale keď ich pustíme von tak sa otočia a späť dnu. Tu skôr ide o to, akým štýlom autorka o tej mačke hovorila - a že to zviera chce vyslovene iba kvôli potkanom, nie kvôli akemukouvek putu- a takisto spomenila že dieťa bude doháňať mačku miesto vychovy, že to nesmie. My sme nášho naučili, a ak naháňa mačky tak mu pekne povieme, ak nepomôže tak aj zakricime.

gwendolyn
4. nov 2024

@feketka ved daj jed do deratizacnej staničky na potkany, k tomu sa dieťa tak lahko nedostane. My mame psa, ktorý chytá potkany, ale väčšinou sa mu podaria len mladé. A kým sa nezbavis páru, ktory tie mladé vyrába, tak ich budeš mat stále. Hlavne, keď sa majú kde pohodlné skryť u susedov. Nam sa najviac osvedčili tieto stanicky a v nich akumulačné jedy, vzdy je potom par mesiacov klud.

feketka
autor
4. nov 2024

@janagem samozrejme, ze k nej budem mat puto. Este som nemala zviera, ktore by som si neoblubila a neoplakala ho ked odislo...Pointa bola v tom, ze sa mi teraz nechce ist do macky ked je syn maly. Neskor som urcite planovala mat macku alebo psa. Zial okolnosti sa zmenili a vyberam si mat radsej macku skor kvoli vonkajsej havedi aj napriek tomu, ze syn ju urcite bude stale nahanat. Zo zaciatku urcite a casom si hadam zvykne a nauci sa, ze sa to nesmie.

lindusss2016
4. nov 2024

@som_realistka a ty si uz videla macku v akcii? Nase chytaju aj dospelych velkych potkanov uplne bez problemov.

feketka
autor
4. nov 2024

@janagem A ak si citala pozorne, tak som napisala, ze sa na macku aj tesim, lebo mi chyba domace zvieratko. to naznacuje aj citove puto, nemyslis?

lenkakoc444
4. nov 2024

@janagem pises v mnoznom cisle takze mas min dve macicky a moznost ist von. Cize to je ine. Moj kocur je tazko zabavitelny on hracky moc rad nema. Jedine s cim sa hra su gumicky do vlasov 🙂 Ale mas urcite pravdu, ze aj nasa chyba je, ze sa nudi. Mame tiez 2r syna a bohuzial uz na kocura az tolko casu nie je. Aj ked sme sa az tak s nim nehravali kedze ho nic nebavi ale mam pocit, ze celkovo sme travili s nim cas viac. No v kazdom pripade si myslim, ze zivot "lovca potkanov" by mu vyhovoval viac, ale samozrejme ze so spankom v posteli 🙂

subartic
4. nov 2024

ja mám kocúra, ktorý je vo vnútri aj vonku , v podstate trávi 80% vonku , doma sa iba naje a prespí niečo cez deň a v noci . Mám vonku aj zateplený domček , kde spáva ked nie sme doma a on chce byť vonku . Ale to je naozaj lovec, ako sa patrí . Už mi podonášal všeličo pred dvere, myši , potkany - riadne veľké , hraboše , nič nezožral ale všetko mi nosí pred dvere ukázať. Takže prídem z kancelárie a pred dverami dva potkany , nič neobvyklé ani ojedinelé . Bývam blízko poľa , ľudia tu majú aj hnojiská tak sem tam potkany sa tu vyskytnú , myši a hraboše sú častejšie . Pravidelne očkovaný na čo sa len dá a všetko čo je dostupné , odčervený každé dva tri mesiace, kontrolovaný mojim klientom - veterinárom . Nedám na neho dopustiť, je to taký polopes, stačí zavolať jeho meno a už počujete ako peláši aj cez tri dvory , domov.

nenne27
5. nov 2024

Vobec by som nevahala.Keby mi behaju potkany po dvore, fuj.Okamzite macky.Ze macky su najstastnejsie vnutri, hmhm.Su lovci a ovela vacse selmy ako psi.Mame vnutri macky, ale pustame ich aj von, ani blcha sa na dvore neopovazi ukazat.

andreatytler
5. nov 2024

@feketka To je cudne ze nechaval vykaly vonku po chodnikoch. Co ja viem tak kazda zdrava macka ich zahrabava. Ked prestane zahrabavat, tak je tam nejaky problem ze je to pre neho problem hrabat, alebo nejaky psychicky ze ich nechava nezahrabane naschval. Neskusili ste ho zobrat k veterinarovi? Preco zil tak kratko?
Podla mna, ak das novej macke macaci zachod vonku a nebude mat k dispozicii detske pieskovisko, tak su celkom dobre sance z ho bude pouzivat. Roztahane jedlo po dvore? To ake jedlo? Kosti z kurata ci granule? To by ste mohli vyriesit tak ze vase jedlo by som mu nedavala vobec a granule by nemal stale k dispozicii. Jedlo mu date 2x denne a co nezozerie zoberiete prec.

lindusss2016
5. nov 2024

A inak priklanam sa k nazoru, ze je to zvlastne spravanie macky, ked nechava hovienka na chodnikoch. Podla mna najslepsie spravis, ak naucis aj vonkajsiu macku na zachodik niekde pod strieskou.

som_realistka
5. nov 2024

@lindusss2016 videla, ale záleží aj od mačky, ak máš nejakú utlu, malú, tak si s dospelým potkanom moc neporadí. My sme mali aj menšie aj väčšie mačky, aj teraz máme dvoch kocurov, ti nosia myší, v lete dotiahli aj škrečka, ale potkany od susedov likviduje pes. A teda sú to kusy, posledný mal aj s chvostom pol metra.

aandrea9
5. nov 2024

@dzulli1980 z duše mi hovoríš 👍

aandrea9
5. nov 2024

@feketka synovi chyba hračka a tebe stroj proti potkanom

maryetta
5. nov 2024

My sice zvierata nemame ale…
Jeden sused ma psa a 2 macky. Dalsi ma psa a macku. A potkanov sme za posledny mesiac mali dvoch na dvore (to len co sme videli-ktovie kolko este).

subartic
5. nov 2024

viacerých som sa pýtala prečo mačky nosia ulovenú korisť pred dvere majiteľovi . jeden veterinár mi povedal že sa chodia pochváliť, druhý že ma pozýva hodovať s ním , jedna chovateľka mi povedala že takto mi mačka prejavuje náklonnosť a oddanosť. Ale čo to v skutočnosti znamená neviem .

subartic
5. nov 2024

mala som kedysi psa , francúzskeho buldočka - suku , to sú v podstate potkaniary a tá teda mala tento pud vyvinutý perfektne. Ešte keď som bývala v meste , sused niečo robil v kanalizácii , a neprekryl to sieťkou tak povyliezali šachtové potkany na povrch a prídem domov a na tom malinkom dvorku čo som mala zo 6 potkanov podrhnutých mojou FRB. Spala po dobre vykonanej práci ako zabitá , chrapot neskutočný .

lenkakravcova
5. nov 2024

@feketka nám jeden kocúr zdochol po pohryzení potkanom.
A mačka nám loví oveľa viac než kocúr. 🙂 Frekventovanejšie.

kiki68
5. nov 2024

@som_realistka nasa macka chytala dospele, velke jak ta macka, roztrhla ich pred mojimi ocami na polovicu. Strasne divadlo, to vyzeralo jak ten serial Spartacus 😂🙈

kiki68
5. nov 2024

@subartic buldocek je potkaniar povolanim, to ma silu strasnu a zadrhne potkana len taky fukot. Predsalen je to 12-14kg vahy psa a ma to papulu jak mensi drak 😀 Len nie vsetky maju taku akcnu povahu. Ale vacsina z nich ano. Mojej kamosky buldocka drhne aj sliepky, macky, proste co pride k dvoru, tak je koniec.