Zdravím, tento rok mi odišla benzínová rotačná kosačka.Vydržala mi 12 rokov. Rozmýšľam nad kúpou akumulátovej kosačky, mám okolo 500 m štvorcových kosenia. Nie je hlúposť prejsť z benzínovej na aku kosačku, nemáte s tým skúsenosť?
@doriiis dôvod?
@marian1967 ....tu baterku budeš musieť nabíjať.Kazdym nabitim a vybijanim sa životnosť baterky znižuje.Je to to isté ako v mobiloch a autach.Po čase môžeš kupovať novú baterku.A koľko vydrží kosiť na jedno nabitie? Keď nestihnes pokosiť? Budeš kosiť na viackrát?
@doriiis do benzínovej kupuješ benzín olej, zlá údržba okolo tohto, nemôžeš ju otočiť pri čistení.
@marian1967 ...tak keď nechceš benzínovú,kúp si elektrickú.Vzdy lepšie jak kosacka na baterku.
@marian1967 ked tak znackovu drahu s dvoma bateriami a hlavne nenabijat baterie po dokoseni (a nechavat ich na 100% nabite dva-tri tyzdne a viac), ale nabit ich az den-dva pred kosenim. Ja mam len aku vyzinac na okraje a ked som nabijal po dokoseni, baterka mi po cca 2-3 sezonach odisli. Cena nahradnej takmer rovna cene celeho vyzinaca. Vsetky aku zariadenia su fajn, ked su nove, ale zivotnost baterii ANI ZDALEKA nedosahuje slubovane hodnoty a ich cena nie ze neklesa, ale skor stupa. Ja by som kupil elektricku kablovu, alebo opat motorovu.
@doriiis nechcem za sebou ťahať kábel. Prvú kosačku som mal elektrickú,nikdy viac.
@marian1967 ...rob jak myslíš.Na akumulatorovej prerobis.To ti hovorím teraz.
Koľko benzínu prosím ťa spotrebujes? My tak 5 litrov za sezónu.A to kosime dosť s často.
Ale tak ty vies
Kup automata.
@marian1967 my mame akumulatorovu kosacku. Kupovali sme ju v maji 2020 spolu s bateriou. Prave teraz na konci sezony nam odisla bateria. Cize vydrzala 5 sezon, kosime 200m2 na jedno pokosenie. Mne taketo kosenie vyhovuje. Predtym sme mali elektricku, tam nas nebavilo behat s kablom, a na benzinovu mame malu plochu na kosenie, preto volba padla na akumulatorovu.
@madeincssr je k tomu aj nejaka relevantna studia ohladom toho nabijania pred kosenim? My sme vzdy nabijali po dokoseni, toto ma zaujalo.
@marian1967 my mame akku, znacky bosch, velka spokojnost. Muz ma vsetko Bosch na akku
@marian1967 mame akumulatorovu. K nej asi 6 bateriek. Tie sa pribezne nabijaju. Nemoze sa stat, ze by sa nepokosilo vsetko. S benzinovou bol problem nastartovat. S kablom zase tahat kabel.
Na baterky ma lahku obsluhu. Dokup si nahradnu baterku/ky a mas vystarane. Nasa benzinova a elektricka stoja v pivnici uz dlho.
Na rovnaku bateriu mame aj vyzinac, ked treba okolo plota.
My inak mame doma asi 9 akkus, takze to striedame na vsetko mozne, proste raz kosacka, krovinorez, chvostova pila, co len chces
@0silvia0 su to len moje osobne skusenosti. Vsetky studie o dobijatelnych bateriach (najma v mobiloch) papagajuju to iste, nabijat len v rozsahu 20 az 80 (90)% ale myslim si, ze dovodom je 1) teplotne namahanie (zahrievanie) baterii dlhotrvajucim (alebo vysokym pri rychlonabijackach) prudom. 2) novodobe baterie (LiFePO4, ale mozno aj "mobilove" Li-Ion a mozno aj "naradove" NiMh, NiCd) nemaju rady dlhodoby stav plneho 100% nabitia, vraj su vtedy ako keby "natlakovane". To by zodpovedalo tomu, v akom stave sa spotrebice s nabijatelnymi bateriami distribuuju/dodavaju - len take trochu nabite. A dalsim faktom je, ze kazda nabijatelna bateria ma zivotnost urcity pocet nabijacich cyklov (niekolko stoviek az niekolko tisic) a KAZDE nabijanie znamena 1 cyklus. Z tohto pohladu ja nabijam mobily pomalou nabijackou v plnom rozsahu 0 (resp. pod 5)% az 100% a este sa mi nepodarilo bateriu opotrebit aj pri mnohorocnom pouzivani mobilu. Ale zas ja do toho necumim cele dni, ako mladi (socialne siete, videa...) a zdaleka nenabijam kazdy, ani kazdy druhy den.
Inak manazment baterii je v sucasnych mobiloch sofistikovany (rozsah 0 az 100% je uz so zohladnenim nadmerneho vybitia a neprebijania baterie) a niektore mobily maju aj tzv. smart nabijanie, ze si odsleduju "nabijacie zvyklosti" uzivatela a led napr. nabija vzdy v noci, tak bateriu nabijaju tak, ze do 100% ju natlacia az pred obvyklym casom vstavania (odpojenia nabijacky) uzivatela.
500 štvorcov nie je malo, ale ani veľa. AKumulatorovka je ale blbosť jak traky. Nebudeš spokojna.
Inak mne bezna lacna motorova (4-takt B&S) vzdy chytala bez problemov (3 stlacenia "balonika" a poriadne potiahnutie startovacej snury (cela jej dlzka). Jasne ze napr. po zime chytila, zadymila na bielo a o par sekund zhasla. Ale na dalsie resp. tretie zatiahnutie uz ficala OK. Nikdy som nedaval "cerstvy" benzin, nikdy som nemusel cistit sviecku a olej som vymenil (a vzduchovy filter vycistil a nanovo naolejoval) tak raz za 1,5 roka. Ale je pravda, ze bola skladovana v teplotne stabilnej pivnici, nie kdesi vonku.
@madeincssr akumulátorová kosačka je bezudržbová, pri brúsení noža jednucho otočíš a nôž dáš dolu, čo pri benzínovej kosačke nie je možné, a to štartovanie lankom ani nehovorím, my čo nás bolí chrbát o tom vieme svoje.
@marian1967 hej, na chrbat to startovanie lankom nie je bohvieco. Slabinou akumulatorovej bude zivotnost baterie (vydrz pri koseni) a moze to ist do penazi. Ale mozno budes mat stastie a zo 5-6-7 rokov bateria vydrzi mat aku-taku kapacitu. Zalezi aj kolko budes mat baterii a ako vela kosis.
my smemali vsetky tri typy kosaciek a ta s baterkami je nalepsia. inu by som nechcela, sice nemame 500m2, ale ibanejakých 400m2. ale bez úrpbôemov by vydrzala aj viac. mame ju vyse dvoch rokov, baterky sa daju aj dokupit, ak by nejaka odisla, alebo ako sused, ten ma 4 baterky a strieda to, ak by sa mu nejaka vybila.
No je.