Aké stromy sú nenáročné?

nastaaaaaaa
13. máj 2024

Ahojte! Potrebujem nazvy stromov, ktore netreba polievat alebo nic take. Chcem ho zasadit v skole. V Bratislave.

viestta
13. máj 2024

@nastaaaaaaa Ked vysadis strom na jesen alebo skoro na jar, tak netreba ich polievat, ale ak by si ich sadila teraz, tak bez zalievky sa neuchytia hlavne cez leto. A kedze je to do skoly, ja by som odporucala ovocne stromy, nech je to aj poucna zahrada pre deti a vysadzla by som ceresne, visne, a jesenne jablone, mozno marhule, aby bola uroda vtedy, ked su deti v skole.
Ak parkove, tak javory, ale treba pocitat s tym, ze v dospelosti to budu obrovske stromy, takze musia mam miesto. A s vysadbou drevin musi suhlasit majitel pozemku, co bude v pripade skoly asi zriadovatel, treba pozriet do katastra

masinka
13. máj 2024

@nastaaaaaaa ako pise viestta, vysad nieco az na jesen, ak to aj teraz budes polievat, cez prazdniny ti to vyschne. Ak chces sadit teraz, tak ja by som ti poradila figovnik, ono to je skor taky ker, ale vies to tvarovat aj ako strom, rastie rychlo , prezije to takmer vsetko a v Bratislave sa im teraz dari.

feb13
13. máj 2024

Ak ovocne stromy, urcite si vyber odrodu rezistentnu/vhodnu na bio pestovanie. Predpokladam, ze v skole ich nebudete striekat a inak tie stromy budu chore.
Urcite nie nektarinku, ta je strasne nachylna...
Je dolezite, ci tie stromy budu pre deti (edukacne), alebo chcete tien na ihrisku. Lebo ovocne su mensie, aby sa dali zbierat. Na tien orech, pagastan, lipa, javor, platan - samozrejme trva par rokov, kym narastu, ale mozu byt fakt obrovske. Orechy sa zbieraju v septembri a lipa v juni, a este z jedlych morusa je taka velka a tiez dozrieva v juni (podla moznosti si vyber s bielymi plodmi, lebo tie tmave sa nedaju vyprat z oblecenia a rodicia sa budu hnevat 😉).
A suhlasim, v lete mlade stromy treba polievat.