Agát na ulici

8. nov 2023

Dobrý deň, chcem sa informovať a možno máte skúsenosti, cenné rady. Na kraji ulice je agátový strom. Vlastné nikomu nevadí len ľuďom, ktorý nemôžu parkovať pred domov. Fakticky môžu, je tam dosť miesta pred ich domom, aj pre tri autá. (sú dvaja). Lenže aj tento jeden strom im vadí. Len ihneď vyrúbať a vypíliť. Strom je pekný a v lete zachytáva prach. Dá sa ich požiadavka nejako napadnúť? Áno, patrí to mestu. Ďakujem za odpovede.
Prosím, reagujte naozaj iba k téme. 🙏

simca06022011
8. nov 2023

urcite na meste... na vyrub potrebuju riadne povolenie, to im nedaju lebo "nemaju kde parkovat" (resp. nemali by im na to dat povolenie, u nas je vsetko mozne :D )

lenkakravcova
8. nov 2023

Strom sa môže spíliť len s povolením, ak má obvod kmeňa väčší než 10cm.
Kto ho plánuje vyťať?
Ak susedia dávali požiadavku na výrub, vy môžete zadať požiadavku za zachovanie danej vegetácie. Rozhodnutie je potom na vydavateľovi povolenia výrubu, či výrub povolí alebo zamietne.

autor
8. nov 2023

@lenkakravcova Tí, ktorí tam bývajú. Ten strom majú vyslovene na kraji ulice. Nezasahuje nijako do ich domu. Len sa zmestí viac áut pred ich domom.

lenkakravcova
8. nov 2023

Je na ich pozemku?

viestta
8. nov 2023

Ak ide o drevinu na verejnom pozemku, mozu ho vyrubat len s povolenim vlastnika a zivotneho prostredia. A parkovat na verejnej zelni nesmu, takze argument o perkovani by im na obci ani nesmel prejst. Parkovat mozu len na mieste na to urcenom alebo na vlastnom pozemku.

autor
8. nov 2023

@lenkakravcova Nie, je to vonku. Patrí to mestu.

autor
8. nov 2023

@viestta Tento argument povedali nám, ale neviem, neviem, či ho uviedli na papieri takto. A celkom si ani neviem predstaviť, že aký dôvod môže uviesť občan na toto, keď si podával žiadosť o vyrúbanie.