Zúfalstvo z nejedenia ročnej dcérky

katulka1992
16. apr 2017

Mamička ja som už zúfala. Mám dcérku, ktorá má 1 rok. Čo ma trápi je to, že mi odmieta čokoľvek jesť. Odmieta mi aj také veci, ktoré predtým nemala problém zjesť a mala ich rada. Aby sme aspoň kúsok nejakého jedla do nej dostali musíme jej pustiť rozprávky a zabávať ju. Najskôr sme toto nechutenstvo spájali s tým, že má angínu a nedá sa jej prehĺtať, ale ona ani teraz nič nechce hoci má antibiotiká a angínu na ústupe. Idú nám aj prvé zúbky. Môže toto nechutenstvo súvisieť s prerezávajúcimi sa zúbkami? Prosím Vás poraďte mi ako dostať do nej nejaké jedlo bez toho, aby revala ako divá. Ešte sa aj kojíme. Bojím sa, aby sme sa nedostali do nemocnice na infúzie.

erickatt
16. apr 2017

Netrap ju. Kym ju kojis je to ok. Ona sa rozje. Bude mať zbytočne stres. Posad za stol a ideme papať. Bez rozprávky bez opiciek. Daj jej 15-20 minut a potom dovi - dopo, zas az za 3 hodiny.

aroska
16. apr 2017

Ja mám presne to isté, dcéra má o tri týždne rok a toto mi začala robiť asi pred mesiacom, tiež má problém s raňajkami obedom aj večerou stále ju musím zabávať alebo ona musí mať niečo v ruke krabičku, hračku čokoľvek inak by som ju asi nenachovala...aj my sa kojíme, no už v máji ked bude mať rok ju idem odstaviť lebo je stále na prsníku aj noci sú hrozné stále mrnčí no horor, s prvou dcérou som mala to isté, ako som ju odstavila pomaličky začala jesť lepšie a aj lepšie spala v noci takže uvidim, či mi to pomôže aj tentokrát...

katulka1992
autor
16. apr 2017

@aroska mojej nepomáha ani to, aby mala niečo v ruke....ja som ju tiež chcela už odstaviť, ale bolo to jediné, čo sme do nej dostali, keď mala angínu.....UM ani nechce vidieť...skúšala som....nula bodov....v noci tak isto mrčí...dnes som ju už musela zobrať aj ku nám do ostele, lebo by sme sa nevyspali...

tranquillo
16. apr 2017

@katulka1992 vôbec to nerieš a hlavne kvôli tomu nestresuj, dcérka je ešte maličká, ona sa rozpapá aj sama. Keď ťa to neobťažuje, tak pokračuj v dojčení a malinkej jedlo ponúkaj, ale nenúť. Ona si časom zvykne na zdravú rodinnú stravu (a časom aj na tú nezdravu ;) Sú detičky, ktoré toho v tomto období fakt nezjedia veľa, nie je to nič výnimočné. Ja som tiež mala doma nejedáka a postupne sa rozjedla teraz by zhltla aj pol škôlky. Fakt sa na to vykašli a nerob si zbytočné vrásky. 😉

tranquillo
16. apr 2017

P.S. ako mi povedala sestrička u doktora: "mamička, kľud! V novodobej histórii Slovenska našťastie ešte žiadne dieťa nezomrelo od hladu." 😉

siska53
16. apr 2017

@katulka1992 zubky to mozu sposobit... Nasa tiez v case,ked jej sli zubky,tak zle jedla... Tiez sa dojcila vtedy sa omnoho viac dojcila.
Tak ju skus viac dojcit,ale jedlo stale.ponukaj. Neboj,ono to prejde casom... Nasa je dotera ako kedy.. Niekedy jedava vyborne a ma dni,zvlast pri soploch,ze je to mizeria. Ale nechavam to tak,jej telicko vie,kolko potrebuje.a nekompenzujem.to somarinami.

katulka1992
autor
16. apr 2017

@tranquillo ako by ma mohlo obťažovať dojčenie môjho dieťaťa? neobťažuje ma to...len sa obávam či bude mať všetky potrebné vitamíny, keď sa bude len dojčiť

tranquillo
16. apr 2017

@katulka1992 tak to je super, niektoré mamičky ukončia dojčenie po roku z rôznych dôvodov. Pokiaľ má dostatočný príjem mliečka, nehrozí jej ani dehydratácia, ani strata vitamínov. Môžu to byť naozaj aj zúbky. Jedlo jej ale ponúkaj, ale v žiadnom prípade ju nenúť, aby to zjedla 🙂

wurka
16. apr 2017

Aj moj drobec papal pekne tak do roka a odvtedy je to hroza, zo vsetkeho tri lyzicky a koniec. Ale potesim ta, uz ma 15 mesiacov a v pohode funguje na tejto diete 😉 tiez je kojeny, takze sa snazim pestro stravovat aspon ja.

phulakova
16. apr 2017

asi väčšina detí prejde obdobím, kedy "nejedia". jedia, ale oveľa menej. naša dcéra tiež nebola iná. niekedy šrotuje jedno za druhým, inokedy trošku niečoho a mlieko mlieko mlieko (dojčená). neriešim. nechce, nechce. niekedy pýta viac ovocia, inokedy zeleniny, inokedy mäso...nevyberá, ale ako keby v určitých obdobiach jej práve TO NIEČO chýbalo.
my sme to "zábavou" a rozprávkami neriešili. netvrdím, že je to totál zle, ale dieťa by sa malo v pokoji najesť a ak nechce, tak mu ponúknuť neskôr.
zvládnete ;) držím palec

aroska
16. apr 2017

@katulka1992 Tak naozaj treba dať tomu len čas a kopec trpezlivosti, v materskom mliečku má všetko čo potrebuje a na jedlo si pomaličky zvykne a zase bude papať ako predtým, nič sa neboj pokiaľ je dieťa zdravé, vie kolko potrebuje papať a hlavne sa kvôli tomu netreba stresovať...

jeennyv
16. apr 2017

@katulka1992 nerob hlavne z jedla problem, bude to este horsie, vsetko sa bude tocit okolo toho ci je, ci neje, nech sa naje a co je...cize zahod stres..toto vobec nie je vazny problem..je iba rocne dietatko..postupne sa rozje pomaly..u kojenych deti je bezne, ze preferuju mliecko pred tuhou stravou..

katulka1992
autor
16. apr 2017

@aroska streosvať sa až tak nestresujem ako sa trápim tým...ale však to prejde a bude dobre...

phulakova
16. apr 2017

katulka1992 netráááp, normálka. teda..každú mamu to trápi, naša už tiež nemá také tučné líca ako kedysi..:D ;) len aby ti o chvíľu nezjedla tvoju večeru ;)

katulka1992
autor
16. apr 2017

@phulakova to by som bola veľmi rada...konečne by sa rozjedla :D ale však aj na začiatku mala koliky...a plakávala na prsníku a prešlo to...tak aj teraz to prejde...ale som rada, že nie som v tom sama, čo jej dieťa odmieta jesť

vedorka
16. apr 2017

Moj ma 3 roky a zabávam ho stale. Bez toho by zjedol nic alebo sotva polovicu. púšťam rozpravky, davam ipad, hračky, hocico. Uplacam, vyhrazam 😀 Viem, ze by to tak nemalo byť a uz to idem zredukovat. Ale jeho zdravie mi je zatial prednejsie. Priklad:Chcem aby jedol ovocie, zeleninu kazdy den a bez ipadu to proste nezje... Mam to overene. Skusaj, co zaberie aby jedla

alaguema
17. apr 2017

@katulka1992 žiadne zabávanie, lebo dopadneš ako @vedorka. Pokiaľ nemá skutočne nejakú poruchu spojenú s príjmom potravy, tak sa naje, keď bude hladná. Prestaň si myslieť, že tvojou jedinou materskou úlohou, je dostať do decka jedlo. Nie je to tak. Čím viac sa na to upínaš, tým to bude horšie. Dieťa vníma ten stres a hádže na to bobek a má pravdu. Nechaj ju jesť toľko, koľko chce. Samozrejme, žiadne úplaty za to, že sa láskavo naje. Ponúknuť jedlo. Ak sa naje, ok. Ak sa nenaje, naje sa potom, keď bude poriadne hladná.

ivanapetrasova
17. apr 2017

Tak z tohoto sa naozaj nestresuj, keby bola ozaj hladná tak papá. Je úplne normálne a bežné že deti nejedia. Môj 4 rocny to má dakedy aj teraz. Že za niekoľko dní nezje takmer nič. Aj je chuducky, ledva 17 kíl. Ale vladze, je fit a nič mu nechýba takže pohoda. Ak je aj tvoja malinká fyzicky ok tak to vôbec nerieš. Ponúkajú jedlo a ak bude chcieť itak si dá. Ak nie tak nie.

marika3678
17. apr 2017

@katulka1992 ono to nechutenstvo moze byt ciastocne sposobene aj atb a anginou. Treba pridat probiotika. Prejde to, trpezlivost.

atrami
17. apr 2017

Je to bežné, mne to robili deti v tomto veku, všetky. Malej daj urobiť odbery. Ak budu o.k. chce to len cas. Pri prvom synovi som doslova robila ,,psie kusy", aby sa najedol. V škôlke sa zlepšil. Teraz má 14 rokov a presne toľko zje knedlí. Prostredny bol výborný jedak, a mal len prechodné obdobie, že nejedol. Najmenší sa rozjedol až teraz.

vedorka
17. apr 2017

@alaguema zase by som to tak urobila. 😀 aj pri treťom. Neni to zase ziadna katastrofa. A tym, ze uz zje vsetko, neprebera, da si veci vysvetlit, prejdeme pomaly na samojedenie. Ma ukazkovy krvny obraz, vzdy vela zeleza a neni chory. Stale sa mi to zda lepsie ako chudokrvne, vecne chore, biele podvyzivene deti okolo mna, co maminky nechaju tak. Je to kazdeho vec a priority. Vodu tiez odjakzija nechcel a mala som ho nechat tak? Ved do 3 rokov sa stale vyvijaju oblicky.. Bude ich mat zle po zbytok zivota, lebo chcel pit max 2 deci denne...? Ano, tlacila som ho do toho a dost dlho, teraz uz si pyta sám, rozpil sa normalne 😀

jana_eyre
17. apr 2017

A ako dlho to trva? Podla mna jej nic nechyba, vravis ze neje to, co predtym mala rada, takze to netrva dva mesiace, ci? idu jej zuby, mala chorobu.. Vsetko su to suvislosti, ked cloveku kratkodobo nechuti jest.. Hlavne je ze pije, nebude dehydrovana a vitaminy v mlieku mas stale, takze sa nic nedeje..

katulka1992
autor
17. apr 2017

@jana_eyre druhý deň to trvá..verím, že po dobratí antibiotík sa to zlepší

ivanapetrasova
17. apr 2017

2 dni trvá to že neje? Ale veď to ani nie je nejedenie. To je fakt len z choroby. Ja som mala angínu mesiac dozadu a nejedla som hádam aj dva týždne skoro nič lebo má každé prehltnutie tak bolelo že by som radšej zomrela od hladu ako niečo dala do úst. To fakt vôbec nerieš ale počkaj kým bude fit.

katulka1992
autor
17. apr 2017

@ivanapetrasova vďaka za radu...počkám teda

ivanapetrasova
17. apr 2017

@katulka1992 🙂 želám skoré uzdravenie malinkej. A ty môžeš byť kľudná naozaj. Deti po chorobe castokrat horšie papaju. To sa zas upraví. Ja som si myslela že ti nepapa všeobecne a dlhodobo. Lebo u nás aj také bolo a napriek tomu je všetko ok. Pekné sviatky prajem.

siska53
17. apr 2017

@katulka1992 jaaj! Tak to je ok! Ja ze uz dobrala! Moj svokor tiez je teraz na atb (leziaci,chodiaci len s oporou) a tiez teraz ako ich berie,tak strasne mrnavo je... To je normalne! To prejde.

Dufam,ze davas aj probiotika.

jana_eyre
17. apr 2017

@katulka1992 jasne ze sa to zlepsi.. Pri\po chorobe maloktore dieta je.. Problem je ak nepije a necika..

vedorka
17. apr 2017

@katulka1992 ako z par dni sa nic nedeje. 😀 som myslela ze to trva tyzdne 😀

katulka1992
autor
17. apr 2017

@siska53 samozrejme, že dávam bez toho by to nemohlo byť