Zavedenie príkrmov

veronikaaa444
9. jan 2017

Ahojte maminy.chcela by som Vas poprosit o vase nazory/skusenosti so zavedenim prikrmov pre vase ratolesti. Mam 3mesacneho synceka,no mliecka len tak tak...chcela by som dokoncit aspon 4mesiac a zacat prikrkovat,kedze uz nebudem stihat davat mu len materské mliecko.je to este skoro a radsej ho dokrmovat UM alebo pomalicky zacat zeleninkou,cajikmi...? Velmi pekne Vam vopred dakujem 😊

zabina27
9. jan 2017

hlavne by ti mala poradit pediatricka podla toho, ako maly prosperuje. nas maly bol na um, priberal velmi dobre, dr nas do prikrmov nehnala, ja zacala, ked mal asi 4,5 mesiaca. netreba sa spoliehat na to, ze sa z toho naje, teraz nasa mala jedava prikrmy uz 4 tyzdne a stale sa mi zda, ze jej to velmi neberie, malemu zachutilo skor

candii
9. jan 2017

Dieta by malo byt do 17t vylucne na mlieku kedze zaludocne stavy su vo vyvoji. Ale asi by som aspon do 5m mu davala UM ak nemas mliecko. A potom by som pomalicky prikrmovala ale zase prikrm znamena ze stale je hlavna zlozka potravy mlieko a trosku davas ochutnavat ..

luba41
9. jan 2017

ved mlieka má byť akurát. žiadne naliate prsia..teraz sa ti ustálila tvorba....takže je to v poriadku..nežeň sa do prikrmovania ani Um, ale dojči ako doteraz-na požiadanie/ bez cumla, flaše/..ono je to pravdepodobne len tvoj subjektívny pocit-ak máte dobré prisatie, dieťa priberá , prsia sa už nenalievajú-tak to má byť..a vydrží vám to..stačí prikrmovať až ked dieťa začne mať záujem..

veronikaaa444
autor
9. jan 2017

No u mňa je problém, ze som dva mesiace bojovala s horuckami 40 a zapalenymi prsnikmi...hnis,krv...mala som ho vela a odsavala.kym som sa trapila s horuckami,tak som rozmrazovala zasoby a davala mu z flase,co viem ze bola chyba...a nasledne s tymi stresmi...sa tvorba ustálila na takych 8-9deci za den,co mu za chvilu stacit nebude,preto som sa pytala na prikrmy,resp.UM.a dakujem vam za odpovede

luba41
9. jan 2017

@veronikaaa444 a len odsávaš? a tolko vypije? nerieš-kedy bude za chvílu..už väčšiu spotrebu mlieka nebude mať, v tomto veku je to ustálené.. a ak odsávaš a budeš potrebovať zvýšiť, tak potom odsávať častejšie..a bude viac..vydrž aspon do toho 5 mesiaca a potom normálne príkrmy..žiadne UM vôbec nikdy netreba dávať....

veronikaaa444
autor
9. jan 2017

@luba41 veľmi pekne ti dakujem😊 hej uz len odsavam,lebo aj ked sa prisaje,tak sa len hra,zlenivel mojou chybou 🙁

sykorkauhliarka
9. jan 2017

zavana to kojosektou ....ja som kojila a teraz mam problem dat dietatu napit inu tekutinu tak si vyber ....ma 10 mesiacov flasu pohar ani za nic....caj vypluva...vodu detto..len cecok by chcela nonstop a viem ze nemam vela mlieka lebo dudle dudle a nic netecie ..obcas sa pusti ale to je vsetko...takze hlavne ziadne vycitky

bienennest
9. jan 2017

Ja by som ti odporucila s prikrmamy aspon do 5. mesiaca pockat, inak sa moze stat, ze na nieco ti zareaguje alergicky a potom sa alergie uz takzie telu odnaucaju (niekedy sa nestratia vobec). ak uz nemas dostatok mlieka (najlepsie si to zistis ked si odpunpujes a pozries kolko asi na jedno jedenie tvoj drobec dostane), tak skus skombinovat s kupovanym (napriklad kojit uz len v noci a cez den zarabat sunar). Prikrmovanim sa ti ten problem totiz nevyriesi nakolko prve tyzdne sa nahradza len 1 jedlo (vacsinou obed) kasickami a deti jedia podstatne castejsie 🙂, takze mlieko budes musiet alternovat tak ci tak.

liduska12
9. jan 2017

@veronikaaa444 je fajn, ze sa snazis kojit alebo davat materske mliecko odsate. Ale osobne si myslim, ze sa netreba nejak bat ani umeleho mlieka ked trebars nakojis z oboch prsnikov a dieta krici, ze je este hladne. Dolezite je, aby dieta nebolo hladne, inak by ti mohlo prestat priberat a prosperovat a to nie je dobre. A na prikrmy je este moc malicke, nema na to este plne vyvinuty zaludok a mozes mu tym rovnako uskodit ako keby si mu zbytocne neskoro zacala davat prikrmy. Odporuca sa najskor od toho 17.tyzdna alebo ak je dieta na UM tak napr od 4.teho mesiaca. Odporuca sa to tak kvoli prevencii na potravinove alergie... Nasa mala je kojena a zacali sme ochutnavat po piatom mesiaci. Vodicku alebo cajik mozes obcas ponuknut, to babatku neuskodi 🙂 a zbytocne sa dopredu nestresuj, mozno sa ti podari normalne kojit este aspon par mesiacov, ked tak si davaj senovku a benedikt na zvysenie tvorby mlieka, mne to pomaha 🙂

veronikaaa444
autor
9. jan 2017

@liduska12, @bienennest dakujem za vase rady

moni244
9. jan 2017

@liduska12 prikrmy este nedat, ked tak radsej UM, nie je to ziadne zlo z pekla a mamicku @luba41 ber s rezervou, ona vsade tlaci len a len dojcenie, vsetko ostatne je zle

candii
9. jan 2017

@moni244 presne ako pises. Proste ked sa neda kojit tak by som v klude dala UM. A bolo by spoko aj babo aj mamka. Ja by som sa nikdy netrapila s dojcenim..

luba41
9. jan 2017

@moni244 a čo je také super na umelom mlieku? zbytočne napchávať dieťa najväčším alergenom dnešnej doby?má skúšať? a potom sa zaradí do skupín-máme doma alergika, astmatika, dieťa s exemom? ked odsaje skoro liter mlieka denne?

moni244
9. jan 2017

@luba41 radsej sa stresovat, mat dieta nonstop na prsniku? Ty si jedna z fanaticiek do dojcenia a o opaku ma nepresvedcis, vsetko, co nezahrna dojcenie kozu na kozu, odsudzujes

maminecka2
9. jan 2017

@veronikaaa444 Ahoj, baby to myslia dobre, chcu poradit ale su to len ich osobne nazory, nie vsetky spravne. Uplny zaklad je aby babo spravne priberalo a aby bolo spokojne, aby nebolo hladne. Ak mu teraz mnozstvo mlieka staci malo by to tak byt aj nadalej, nebudes ho musiet tak ci tak alternovat. Ak bude hladne, nespokojne, bude sa skracovat interval papania tak po tom 17-tom tyzdni mozes zacat s prikrmami. Tiez mozes vyskusat bylinky na zvysenie tvorby mlieka- benedikt, senovku, velmi ucinna je moringa oleifera- ale opatrne nech sa nedostanes do stavu ako predtym (nalite prsia, z toho zapal...)- toto by bolo asi lepsie konzultovat s laktacnou. Az keby to neslo takto a maly by nepriberal pridala by som UM, a po porade s pediatrom, niekedy sme my mamy prilis uzkostlive a stav sa nam zda horsi ako je naozaj.
Podla mna sa nestresuj, pockaj ako bude a ak bude po tom 17. t. hladny zacni prikrmovat. Ja mam aj osobnu skusenost- velke problemy s mliekom, prikrmovala som po cievke mat. mliekom z banky a ked nebolo aj UM a po 4. mes. som zacala prikrmy (vecer- vtedy bol najhladnejsi) a takto sme odburali ten dokrm mliekom- bola to velka ulava. A na prvy sup zjedol celu Aventku, strasne mu chutilo.
Tiez odsleduj ci je na prikrm pripraveny, ak nebude o jedlo vobec javit zaujem, bude ho to dusit, bude pri tom plakat, nezvladne polohu vhodnu na krmenie tak este nie je pripraveny.
Inak s alergiami a alergenmi to je zlozite, ale teraz najnovsie sa vyuziva "imunotolerancne" okno pri zavadzani prikrmov- medzi 17. a 26. t praveze ma dostat alergeny (aj bielok, ryby, citrusy, zeler, orechy...), lepok nadalej medzi 5. a 7. mesiacom- popozeraj, postuduj. Nazory este nie su jednotne, toto je pristup alergologov (gastroenterologovia su este stale skor za starsi princip, ale teda nielen moj nazor- coho je u deti viac: alergii alebo chorob traviaceho traktu? Tu sa musi kazdy rozhodnut).
Ak si nebudes ista radsej konzultuj s pediatrom, snad mas takeho komu doverujes.
Este otazka- neskusala si sa vratit ku kojeniu s pomocou laktacnej? Viem ze niektorym sa aj po dlhej dobe podarilo.
Drzte sa.

luba41
9. jan 2017

@moni244 prekrúcaš..nič som také nepísala...nie som "fanatička" do dojčenia..len mi vadia rozhodnutia bez rozmyslu a bez dôvodu podávať UM a kravské mlieko detom..ked je iné prirodzené k dispozicii..

maykaaa1122
9. jan 2017

Ja by som ti odporucila s prikrmamy aspon do 5. mesiaca pockat, inak sa moze stat, ze na nieco ti zareaguje alergicky a potom sa alergie uz takzie telu odnaucaju (niekedy sa nestratia vobec). ak uz nemas dostatok mlieka (najlepsie si to zistis ked si odpunpujes a pozries kolko asi na jedno jedenie tvoj drobec dostane), tak skus skombinovat s kupovanym

luba41
9. jan 2017

@veronikaaa444 ak budeš ponukať v spánku, polospánku-tak sa dieťa pravdepodobne chytí na prsník..ušetrí ti to odsávanie a udrží tvorbu mlieka..treba skúsiť..

moni244
9. jan 2017

@luba41 len som autorku upozornila na teba, nech ta berie s rezervou. Viem, ako si zapalena do dojcenia za kazdu cenu

maminecka2
9. jan 2017

Ja este len poznamku k tomu dojceniu a UM, ak si Ty v pohode s tym odsavanim, nie si v strese, nemas nervy, si ochotna a schopna pokracovat tak pokracuj. Samozrejme nic nema byt na ukor fyzickeho aj psychickeho zdravia matky.
A teda neviem ci za tychto okolnosi by na UM bolo spokojne babo aj mamka....
Ked sa neda tak sa neda, ale ani trosku nezabojovat? Som len ja divna? 😕

luba41
9. jan 2017

@moni244 ďakujem, to nemuselo byť, že áno...ale snad vie čítať aj dedukovať..a nie som prvá, čo tu spomína alergie..

moni244
9. jan 2017

@luba41 ty spominas alergie z mlieka a to je rozdiel a uz zase zacinas, ze dojcenie v spanku, nech sa nemusi odsavat

lorela
9. jan 2017

@veronikaaa444 Takisto, ako tu už bolo napísané, ti odporúčam konzultovať vhodnosť zavedenia príkrmov alebo dokrmovanie umelým mliekom s vašou pediatričkou.
Príkrmy v ojedinelých prípadoch a hlavne po zvážení pediatra sú možné už od ukončenia 4. mesiaca dieťatka. Dovtedy si naštuduj čím a ako začať 🙂.

veronikaaa444
autor
9. jan 2017

@maminecka2 praveze bojovať chcem...najradšej by som bola keby mal moje mliecko co najdlhšie... Len som nevedela,ak pride situácia, ze mliecka bude malo,ci radsej dat to UM alebo zeleninové, ovocne postupne mäskove prikrmy.mam teraz senovku aj benedikta,caje na podporu,skusala som aj tabletky more milk....ale nejako viac ho nemam,skor by som povedala,ze udrzuje hladinu aspon tych 8-9deci denne.neviem,ci je este niečo ine na podporu.skusam ho casto prikladat,ale to sa len hra,zacne byt nervny a len place...

maminecka2
9. jan 2017

Ja mam kamaratky ktore mali tiez problemy s mliekom, skusali aj s laktacnymi, niektore OK, ine zial kojit prestali a ziadna nie je horsia. Skusili, snazili sa pokial to vedeli zvladnut a hotovo. A nikto nikdy nepovedal ze je niektora horsia matka.

luba41
9. jan 2017

@veronikaaa444 to si nepísala, že by si sa vrátila k dojčeniu..začať ponukať v spánku, polospánku najlepšie ..vela nosiť a ponukať za jazdy/ bez cumla/..ako píšu, zavolaj laktačnú a dá sa..dieťa sa dokáže prisať aj po polroku aj neskor..
ak ostaneš pri odsávaní, kolko budeš odsávať, tolko sa vytrvorí..ak aj v 1 roku budeš udržiavať takú frekvenciu odsávania ako teraz, tak zase odsaješ stále skoro ten liter..mlieko samé nezmizne, vždy je dopyt=ponuka..

maminecka2
9. jan 2017

@veronikaaa444 Skus este tu Moringu, ja som pri prvych dvoch detoch musela az domperidon brat ☹ a teraz pri tretej som mala tu moringu a super, som stastna prestastna ze som uz nemusela tu chemiu. A ja by som este skusila laktacnu, mozno poradi- mne pomohli velmi. Napr. babika mala kratke uzdicky, neprisava sa dobre. Mozno to ma aj Tvoj, preto sa zle prisaval a potom sa Ti prsia zapalili. Inak traja pediatri ze uzdicky OK (vyslovene som sa na to pytala), az laktacna zistila ze su kratke a doktor co strihal potvrdil. A ja som tiez od fachu a nevedela som- bo deti vobec nevysetrujem (hanbim sa, co uz 😅)...

luba41
9. jan 2017

@moni244 alegie prudko súvisia so stravou a teda so zažívaním...alergia je prehnaná reakcia imunitneho systemu..imunitu máme "v črevách"..ak sa črevo dráždi alergenom / zdedili sme predispozicie/, tak sa prejaví na tele /koža, respiračný system atd/..a kravské mlieko je strava a bielkovina kr. mlieka je najčastejší alergen..

maminecka2
9. jan 2017

@veronikaaa444 Joj, ja len aby sme sa chapali, to s tym zabojovanim nebolo mierene na Teba 🙂

veronikaaa444
autor
9. jan 2017

@maminecka2 aaa tu moringu mozem miesat s benediktom a senovkou,ci radsej nie?maju ju bezne v lekarnach?tiez tabletkova forma?uzdicku mu nastrihavali hned ako sa narodil