Ahojte, mam doma 5-mesacnu dcerku a chcem sa spytat, ako/kedy/cim mam zaviest lepok do stravy. Kamaratky mi radia dat malej do ruky biely rohlik, aby si ho zuzlala, ze vraj je to velmi dolezite do 6-teho mesiaca veku dietata zaviest jej lepok do stravy, aby nebola celiaticka (resp. aby sa toto riziko tymto znizilo). Co si o tom myslite? Momentalne papame na obed zeleninovy prikrm (nezje toho vela, max. par lyziciek) a obcas jej vecer dam kasu Nutrilon (moja prva kasa sa to tusim vola). Mimo toho pije UM Nutrilon..... (ranajky, olovrant). Dakujem za rady 🙂
@natha_sha na toto ti nikto fundovane neodpovie, lebo kazdych 5 rokov, co si vsimam, platia ine pravidla... ked sme boli deti, dali nam rozok a hotovo.. aj v 5-6 mesiacoch...
Ked som cakala dceru pred 15r, lepok sme davali az po 8 mesiacoch..
Dnes su odporucania zase ine, tak si vyber 😀
Medzi ukoncenym 4. a 6. mesiacom. Ale nie krmit rozkami alebo krupicou...telo sa s tym ma len "stretnut". Takze male mnozstvo. Ja by som rozok nedavala je tam vela soli a ktovie co este.
A co by si dala? aku potravinu? alebo mam kupit taku detsku kasu, ktora obsahuje lepok?
Ja som dala dve tri cestoviny do prikrmu take male, mozes stipku krupice, trochu ovsenych vlociek. Mozes aj trebars polovicu piskoty....stretne sa tak v case imunologickeho okna aj s vajecnym bielkom. Nedavala by som to ani kazdy den....obcas ked ta napadne. Napriklad by dieta malo ochutnat aj jogurt a to tak ze mu len potries pery alebo trochu na koniec lyzicky. Pre imunitny system staci male mnozstvo alergenu. A postupne to zvysovat pomalicky.
@natha_sha ja som ho zavádzala takto https://www.modrykonik.sk/blog/petruldo/article/zaciname-prikrmovat-2-diel-hso61q/
Kase su pre deti tazke na travenie preto by som kasou nezacinala. Pekne zeleninka a do toho trosku lepku. Kazdy si samozrejme spravi podla toho co si mysli ze je najlepsie svoj nazor nejako vehementne nepresadzujem. 🙂
@natha_sha lepok sa odporuca zaviest medzi 6-7.mes. (inak pediatricka by ti to mala povedat na poradni).....voobec to nemusi byt rozok, mozes pridat trochu krupice alebo ovsenych vlociek do prikrmu, polievky..... (ale to, ze to nezaruci celiakiu...to tazko...... to by nebolo tolko celiatikov...tam su aj ine faktory)....