prosim vas,chcela by som vediet,ze kedze malej davam obed a po 2 tyzdni som jej zacala davat na olovrant ovocie,tak kedy mam zaviest aj 3 prikrm?uz jej zacina ako keby 5 tyzden co jej davam zatial toto papat a ked uz ten 3 prikrm mam davat,tak zas ovocie?dakujem
@pacica treba sa riadit tempom dietata a nie knizkou,ta ma len napomahat a nie cpat a precpapat deticky normalne sa zavadza obed zel.prikrm a za 3-4 tyz. ovocie bud ako olovrant al. desiata (odporucam olovrant) a potom mate casu na dalsi prikrm,ostatne ma byt mliecko,opakujem nie je sa kam ponahlat, urcite ti mala aj sama naznaci,kedy je pripravena na dalsi prikrm.... 😉
Moja vies ze nase zaciatky boli od 3,5mesiaca a stale sme len obvykle na 2prikrmoch. proste nestiham jej davat viac, ona si stale pyta mliecko. Hoci je pekny papac, pre nu je jedlo len pochutka. takze mame ovocie a zeleninu (s maskom, cestovinami, ryzou, zemiakmi...) obcas vecer kasa ale tie jej velmi nechutia. Ved skus co to urobi. Kup kasu a uvar jej. ja som jej kasu ryzovu davala hned od zaciatku ako som zavadzala zeleninu. potom som len ovocie pridala. no kasa jej do teraz nelezie velmi krkom.
to co pise saska sa mi zda podla toho, co mam ancitan je neskoro.
co mam nastudovane ja, tak ca. kazdy mesiac pridat 1 prikrm
t.j. ak si zacala v 7 mesiaci, tak v osomom 2 prikrmy denne, v 9 mes 3 prikrmy denne
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/papame-v-9-mesiaci-nedojcene-deti-v-7-mesiaci/
v 10 mesiaci 4 prikrmy, tu pisu 5 prikrmov
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/papame-v-10-mesiaci-nedojcene-deti-v-8-mesiaci/
@pacica Jani ak ides podla anglickych tabuliek tak po 9tom mesiaci by uz mala mat 4 krat - ranajky , obed, vecera plus ovocie poobede. Tolko mi povedala HV ked som tam teraz bola (asi 2 tyzdne dozadu)
Co sa nas tyka my sme dali - v 6 tom - ranajky a vecere (zeleninu/maso/ryba/pasta ) v 8mom sme pridali olovrant, teraz od 9teho ma teda ranajky , obed, ovocie a veceru (cca 5tej) . Pred spanim uz len mliecko
@cicamica1980 az na to,ze ja to mam oficialne nastudovane aj s praxou,som poradkyna na vyzivu deti 😉 preto tam bolo jasne napisane,kazde dieta ma svoje tempo a tym sa treba riadit,to co vsade popisu bohuzial vela krat nesedi s realitou 😉
@saska.t ok beriem. ja nie som poradkyna, mam nastudovane iba z knih a clankov.
tak sa ta opytam, ak mozem
mam 5 mes + 3 tyzdnovu dceru.
je kojena tak na 30%, zvysok UM cievkou na prse. viac mlieka nemam, takto je to od narodenia.
radila som sa s laktacnou poradkynou, povedala, ze od ukonceneho 4 mesiaca mam zacat s prikrmami.
zacala som tusim ked mala 4 mesiace a 1 tyzden.
prvy mesiac som na obed davala zeleninu.
po mesiaci - ked mala 5 mes a 1 tyzden som pridala maso.
na obed zje tak 200-250 ml - zelenina+maso + trosku obilniny/zemiaku
pred par dnami, presne v 5,5 mesiaci som pridala ako olovrant ovocie.
takze mame obed, po obede vacsinou mlieko uz nechce, potom kojenie a potom ovocny olovant - to zje tak 150 ml ovocia /duseneho na pare - zatial iba jablko, pripadne jablko s mrkvou/
o jedlo ma zaujem, chuti jej
ked my jeme, stale na nas pozera.
chcem sa ta opytat, ze ci je to takto OK, resp. ako dlho mam takto fungovat, resp. co mam upravit. v prispevku vyssie si nespominala, kedy zaviest maso.
kedy mam zaviest dalsi chod?
ma to byt desiata alebo vecera?
co jej ma dat?
citala som, ze male deti do 2 rokov maju mat energiu hlavne z bielkovin - menej z cukrov, preto vaham, ci su kase dobre.
vobec sa nechcem nikam ponahlat...
vdaka za info
@cicamica1980 mäsko sa zavadza 3-4 tyz.po zavedeni zeleninoveho prikrmu, podla starych vyskummov by dieta malo mat 6x v tyzdni mäsko (morka,zajac,kura,obcas telacina,hovädzina) a 1x v tyzdni nahradit zltkom,no ja s tym nesuhlasim,staci 3-4 x v tyzdni mäsko vcetne zltka a to nemusi byt ani kazdy tyzden-proste iba na obmenu chuti,zltko sa zavadza po 6 mes.
Co sa tyka kasi (instantnych) tie by sa mali zavadzat v 8 mes.,ale nie som zastanca umelin a vobec ich neodporucam a uz vobec nie na veceru,kedze su tazke a zaludok ma travit na noc lahku stravu tj mlieko alebo zbytok z obeda teda zel. prikrm, Vela mamiciek si mysli,ze dieta bude spat celu noc ked dostane kasu co je len mytus ,pretoze tym ze zaludok travi tazku stravu rychlejsie,aby sa jej zbavilo,dieta je rychlejsie hladne,ale v skutocnosti sa deticky budia hlavne z pocitu,ze chcu citit maminkynu pritomnost. Ak chces davat kase,tak domace - pohankovu,ovsennu,ryzovu,kukuricnu atd.,ktore sa daju kombinovat bud s ovocim ako aj so zeleninou,zavadzaju sa po 6 mes.
Jedalnicek mate v poriadku,po 6 mes. mozes zaviest aj bezlepkove cestoviny, potom pokracovat lepkovymi,ak som na nieco zabudla odpisat,pytaj sa dalej 😉
@saska.t Ahoj, zaujala ma vaša debata s cicoumicou. Chcela by som sa opýtať na tie instantné kaše. Doma mám knihu od Bukovského a ten píše, že občas je dobré dať instantnú kašu pretože tie sú obohatené o vitamíny a minerály. Dosť ma to prekvapilo, bola som rozhodnutá variť domáce kaše, nakoľko tie instantné obsahujú na môj vkus veľa cukru. Teraz som však ostala v pomykove a neviem, či občas teda treba dať instantnú. A ešte by som sa chcela opýtať na žĺtko. Keď má dcérka ekzém, nemalo by sa u nej zaviesť o niečo neskôr? Vopred ďakujem za rady 🙂
@salome_82 no ak instantne kase,tak naturalne bez pridavku cukru,ale rozhodne nie tipu hipp, sunarka atd.su dochucovane fruktozou atd. dieta nepotrebuje v tomto veku pridane vitaminy a cukor, vsetko dostane v MM alebo zelenine a ovoci,to su naturalne vitaminy "z prirody" a nie synteticke "umele". Co sa tyka zltka,nie je alergen,alergen je bielok,preto sa zavadza az po roku a aj neskor ak je niekto alergik. Musis vyskusat,po trosickach,ale stav by sa nemal zhorsit 😉
@cicamica1980 oprava , nie bezlepkove cestoviny,ale bezvajecne cestoviny....
@saska.t dakujem, kase mam v plane robit domace. a to co pises o tych kasiach, som citala, ze su tazke na zaludok. ale moja spi celu noc, takze tym, ze dat kasu na noc, aby babo spalo, som sa nezaoberala a snad ani nebudem musiet.
do zasoby som si kupila 2 instantne kase nomina - to ked nahodou odbehnem a manzel bude musiet nakrmit🙂))
ok takze v 5 mes 3 tyzdne mame zeleninovo masovy obed + ovocny olovrant.
budeme takto fungovat nadalej, tym, ze budem skusat dalsie ovocie a dalsie druhy zeleniny a potom obilniny.
maso nemusime davat kazdy den - ok skusim davat menej. no viem, ze bielkoviny su dolezite. kedy mozem zaviest fazulu a sosovicu?
este ma zaujima:
takto ako fungujeme, kedy mam zaviest 3 chod? v prvom prispevku si pisala ze do desiateho mesiaca - znamena to ze do ukonceneho 9 mesiaca, alebo do ukonceneho 10 mesiaca vydrzat s 2 prikrmami?
este otazka na lepok. podla najnovsich odporucani sa ma zaviest lepok medzi 5 a 7 mesiacom. ja som malej uz dala ovsene vlocky a trochu ovsenych vlociek alebo psena alebo ryze alebo zemiak davam pravidelne do zeleninoveho prikrmu/obed. je to takto ok? t.j. nas obed ca. posledny tyzdne vyzera tak ze napr. 1/2 zelenina, 1/4 obilnina/alebo ryza/alebo zemiak a 1/4 maso
a este otazka na jogurt - kedy je jogurt?
dakujem ti pekne
@cicamica1980 podla toho aki ste jedaci staci zaradit 3 prikrm v 10 mes. tj.po skonceni 9 mes. ak stacia 2 prikrmi, tak 3 nezaradovat...
cervenu lupanu sosovicu mozes zaviest v 8 mes. tj po skonc.7 mes. ostatne strukoviny su zaradovane po roku,ale urcite nevadi ak zaradis po skonc. 10 mes. ak nema problemy s prdikmi,ak ano tak po roku.
Jogurt- v 8 mes. musi byt biely,plnotucny,smotanovy a najlepsie so zivymi kulturami tipu,zvolensky, holandia...activia je nevhodna je nizkotucna a obsahuje Vela draslika...
Lepok je tazka tema v 6 mes. su ovsenne vlocky ok,...
ostatne je ok 😉
@saska.t dakujem ti pekne. este posledna otazka, ako zistim, ze " aki sme jedaci" - t.j. kedy zaradit 3 prikrm?
moja spapa na obed 250 ml prikrmu v pohode, na olovrant ovocie 160 ml.
@cicamica1980 to su pekne a plne davky,ak ti sama neda najavo,ze je stale hladna,tak vyskusaj potom 3 prikrm zaradit a uvidis aku odozvu to bude mat,,kazdopadne nezabudaj,ze prikrmy nenahradzaju kojenie a min do roka je naozaj podstatne aj ked mas menej mlieka,ttakze sup sup stale prikladat 😉
@saska.t hej papa mi krasne, fakt sa tesim. ako by mi mala dat najavo, ze je hladna? plac? alebo ze sa napapa mlieka a za chvilu chce zasa mlieko? to zatial tak nie je
kojim od rana do obeda 3x-4x
mezdzi obedom a olovrantom 1x
hodinku po lovrante 1x
a pred spanim 1x
cize ca 6x denne, nemam pocit, ze by bola hladna.
kedy teda mam/nemam zaradit treti prikrm? v tom desiatom mesiaci? lebo z poslednej reakcie som pochopila ze mozem hned - alebo som zle pochopila?
este posledna otazka - co by mohol byt dalsi prikrm? desiata? co dat na desiatu?
dakujem, uz nebudem otravovat
@cicamica1980 neotravujes 😉 presne ako si napisala ak jej das trebars mlieko a za chvilu chce opät,ak teraz nemas pocit,ze je hladna,staci 3 prikrm az okolo 10 mes. uvidis urcite rozpoznas,ked bude potrebovat viac... je na tebe co zaradis ako 3 prikrm ranajky? chlebik s niecim ,desiata? ovocie,jogurt,,olovrant,domaca kasa...vecera zbytok z obeda... je to na tebe co vam bude pasovat..... 😉
@saska.t ok dakujem, pochopila som. teraz nemam pocit, ze by bola hladna, tak nebudem silit 3ti prikrm. davam si tuto temu do oblubenych, aby som si ta potom neskor nasla, urcite budem mat este nejaku otazku. zatial ti velmi pekne dakujem🙂))
@saska.t mozem este otazocku?
odkedy cervenu sosovicu? odkedy biely jogurt /hollandia/? /bokovsky pise ze v 7. mom mesiaci, zaujima ma aj tvoj nazor. vdaka
@cicamica1980 v 8 mes. (od skonceneho 7 mes.) 😉 aj jogurt - pozor holandia je dost kysela,neviem ci malej bude chutit,,zvolensky je jemnejsi-prijatenejsia chut, aj sosovica cervena lupana...
Ahojte, chcela by som sa opytat - mam zacat davat druhy prikrm ked prvy este nezje celu davku? Dcera ma 7 mesiacov a stale jej davam mm (odsavam), dakujem
@saska.t dakujem. do hollandie som myslela ze dam popucene ovocie
@cicamica1980 jasne kludne daj,ja len,ze moja mala ju samotnu nechcela fakt Bola kysela,ale s ovocim urcite pojde 😉
@stormie k plnej davke sa nemusite dopracovat ani po 4 mes. deticky idu individualne a treba respektovat ich tempo,nenutit,kludne zarad ovocie,len nie pred obedom,aby sa nestalo,ze sa potom nechyti zel. prikrmu uz vobec,casom ked to bude uz zauzivane,mozes ho presunut aj na desiatu 😉
@cicamica1980 pls. to dojcenie je vzdy s cievkou. Kolko ti vypije UM?
@egyptanka zavisi od mesiaca. v 4 tom mesiaci pila denne ca 600 UM cez cievku denne. jak som zacala s prikrmami, tak denne asi 500 ml UM cez cievku.
@pacica s 2 pikrmami sa bezne vystaci do 10 mes.,staci zelen. obed a ovocny olovrant,3 prikrm najskor po 10 mes,niet sa kam ponahlat za svoj zivot sa este napapa odusu,jedlo je zatial len na ochutnavanie,nie na klasicke jedenie, 3 prikrm normalne staci aj po roku a zvyknu to byt ranajky,alebo vecera 😉