Zaváranie príkrmov - odporúčte kombinácie

sandradub
29. aug 2018

Dobry den, poradili by ste mi prosim ohladne zavarania prikrmov? Chcela by som zavarit, pokial este dostat domace ovocie na trhu. Prikrmovat zacnem az za 2 mesiace, takze vobec neviem co s cim (kombinacie zelenin a ovocia, popr. aj s masom a ci pridavat olivovy olej, atd.) a akym sposobom zavarit a sterilizovat, tak aby mi flasky vydrzali v spajzy.
Dakujem za kazdu radu

pininka
29. aug 2018

Osobne by som takto dopredu nesterilizovala, prve prikrmy su najlepsie cerstve,max nejaku vyzivu z ovocia. Ale aj to vies cerstve s trochou vody povarit, alebo rozmixovat cerstve. Zacina sa zeleninou. Mrkva, batat, zemiak, to mas dostupne vzdy. Cuketa, tekvica je aj na jesen. Masko, kralicie, kuracie, niekto dava do vsetkho kvapku oleja, ja som davala len obcas ked som si spomenula. Potom ovocie, banan, popucit, jablko, povarit, aby nebolo az take kysle. Hrusky, su tiez na jesen.

sandradub
autor
29. aug 2018

@pininka ano ano, prve chcem cerstve - ale potom neskor su ok aj taketo. Dakujem

danielak84
2. sep 2018

Ahoj.Neviem ci ti to zavarene vydrzi.Ja som malemu robila minuly tyzden zemiak mrkva a brokolica a vsetko sa mi pokazilo.Nastastie len 6 sklicok.Uvarila som to,rozmixovala este povarila a take horuce dala do sklicok hore dnom.Niekde som citala ze sa moze dat do sklicok a zamrazit,samozrejme ze nie po okraj ale asi do 3/4 sklicka le naberie objem.

sandradub
autor
2. sep 2018

@danielak84 ahoj, dakujem🙂 a aj si tie flasky predtym sterilizovala? Lebo mohlo sa to tym ze si ich nesterilizovala pokazit:(

ukulela
2. sep 2018

@sandradub skor by som si zeleninu skor zamrazila. na kocky nakrajat a do malych doziciek/sackov, ale to chce miesto v mraznicke ... ak by som zavarala, tak by som ale aj sterilizovala, nenechal to len horuce hore dnom. inac u nas sa zavarala pre prveho a teraz aj pre druheho (obaja jesenny a zacnu jest na jar) len vyziva - jablko, jablko+hruska, jabko+slivka - vsetko bez cukru!

sandradub
autor
2. sep 2018

@ukulela dakujem🙂) prosim a ked si zavarala, tak ovocie preslo aj varom alebo si tesne predtym stiahla z ohna, aby sa v nom uchovali vitaminy?

ukulela
2. sep 2018

@sandradub nie, natvrdo sme varili, aby sa vyvarilo co najviac vody a rozvarilo do kase. bez cukru, len stipocku soli (ta vraj vytiahne sladkost z ovocia). jasne, ze vitaminy su tak fuc, ale zas su to prve prikrmy, to si treba najma zvykat na chute a konzistencie 🙂 a zas vsetko sa nestrati a dost dobreho toho ostane. tu slivkovu sme napr teraz robili preto, lebo slivky su dobre na pravidelnu stolicu u babatka .... a ja som uz prvemu davala vyzivu (lyzicku/dve) aj do ovsenych vlociek, reps na dochutenie bieleho jogurtu, ci ryzovej kase ...

danielak84
3. sep 2018

@sandradub myslis pred tym ako som ich naplnila?Pred tym nie,poriadne som ich umyla v horucej jarovej vode,utrela a naplnila horucim prikrmom a dala hore dnom,tak ako sa robi lekvar.

katrin21
3. sep 2018

@danielak84 take veci zavarat v domacich podmienkach nemozes.. nems to potrebny tlak.. a nrobsahuje to dostatok kyselin, aby sa to nepokazilo.. odbornik o tom pisecaj na nete

https://forum.rodinka.sk/viewtopic.php?t=62715

danielak84
3. sep 2018

@katrin21 to uz teraz viem.Nikdy som to nerobila
,vzdy som urobila na 2 dni ale teraz pri 4 detoch nestiham a chcela som si urobit zasoby.

katrin21
3. sep 2018

@danielak84 tak potom skorej zamrazit..teda okrem zemiakov, tie nie