Ahojte kočky mám otázočku či zavárate mäsový príkrm . Niečo vhodné od ukončeného 7mesiaca. Čiže.zeleninka.maso cestovina alebo zelenina.maso.ryza či niečo.so.žĺtkom. ideme na 2 týždne na dovolenku a nechcem kupovať tie umelohmotné . Rada by som si sama nachystala. Len sa bojím čo to mäsko spravý Určite.nechcem použiť žiadne konzervanty. Čo som pozerala recepty tak väčšinou mrazili, a upozorňovali na botulotoxín ...:/
Ak nie ste vegetarianka, mozete mu dat zo svojho taniera. Ja som si objednala napr kuracie stehno a to masko v strede som davala malemu. Nebolo ani slane, makkucke. Vyzivy z obchodu nechcel, takto to bolo cerstve.
Fuha. No ja by som sa bala o moje zavarene ze by sa to pokazilo v tom teple. Drzim palce.
Áno, poznám tieto odporúčania 5krát týždenne mäso, a 1krát žĺtko, ale všimla som si, že to nerobí dobrotu. Takéto deti, ak sú na UM, odmietajú piť mlieko, lebo majú až príliš veľa bielkoviny (aj z mäsa aj z mlieka).
Skopírujem ti sem odporúčanie Silvie Kuzmovej, špecialistka na výživu do 1+ z projektu Čo jedia zdravé deti. Odpovedala na otázku o hovädzom mäse.
"Je pravda, ze hovadzie maso ma najvyssie hodnoty zeleza, avsak je i najtazsie stravitelne a obsahuje pomerne vela toxinov. Preto z neho odporucame skor vyvary (musi byt vsak naozaj kvalitne) a pre dietatko volit na konzumaciu skor telacie. Zasoby zeleza u dietatka pretrvavaju i dlhsie ako len 6mesiacov po narodeni, zalezi napr. i od toho, ci bol pri porode dotepany pupocnik. Zelezo ziskava dojcene dieta od matky, sice v mensom mnozstve, ale v lepsie vstrebatelnej forme. Ak hovorime o prikrmoch do konca 1.roka, z rastlinnych foriem vykazuju pozoruhodny obsah zeleza (nehemoveho) potraviny ako pseno, cervena sosovica, brokolica, broskyne, petrzlenova vnat, zerucha, pazitka a ine 🙂 jeho vstrebavanie zvysuje pritomnost vitaminu C a blokuje vapnik (teda mliecne produkty). Pre pokrytie zeleza nie je prijem masa nevyhnutny. Je to mylne programovanie dnesnej doby, ze dieta bez davky masa 4x tyzdenne (a nebodaj aj viac) bude o nieco ochudobnene. Prave naopak. Pre dieta do roka je maso uplne postacujuce 1x tyzdenne."
Kedysi pred dovolenkou som to tiez riesila a neriskla som domacu pripravu.
Vid clanok:
https://forum.rodinka.sk/viewtopic.php?t=62715
Dobry vecer. Masove a zeleninove prikrmy sa doma NESMU zavarat. Na spravne zakonzervovanie masa by ste museli mat i zvyseny tlak - presnu hodnotu. A to bezne v domacich podmienkach zabezpecit a hlavne spravne odsledovat neviete. Urcite by som isla na ten cas do kupovanych...
https://forum.rodinka.sk/viewtopic.php?t=62715&...
Tu si skuste precitat odpoved p.Mraza. podla mna celkom dobre vysvetlene.
@anahi
Dik,ze si sem dala ten odkaz.Urcite sa zide.
Ak letite do Thajska,tak si nakup zeleninove a presne ako ti tu dievcata pisali,neriskuj zbytocne.
Tiez nemusim polotovary,ale teda ak by som isla letecky s tak malinkym babatkom tak daleko,tak by ma ani nenapadlo brat sterilizovane z domu.
Zainvestuj do kvalitnych,tyzden ta predsa nezlozi.Po navrate domov si vratis k vareniu.
Kočky ďakujem 🙂 ostaneme pri kupovanom 🙂 vzivote by sme.nesli s takým.drobcom tak ďaleko ale muza vysielajú z práce a máme možnosť ísť s ním v rámci cestovných výdajov.....uvidíme.este do.vtedy čo bude
@lubik87 teta chodi pravidelne do kempu na 2 mesiace a normalne si navari doma menu masove a potom do poharikov zavari a zasterilizuje. nemaju s tym ziadne problemy. ja v tom problem nevidim. ani v objeme masa - ja som nedavala do prikrmu 100 ani 50 gramov, davala som malu lyzicku na pare uvareneho a rozmixovaneho kvalitneho masa (+/- 20 g) 4x do tyzdna. raz zltko, raz dake strukoviny a raz inu cistu zeleninu. nebol problem s nici, so stolicou ani s odmietanim.
Ja som zakazdym na dofcu zavarala maso a nikdy sa nic a nikomu nestalo. Musi sa vsak zavarat minimalne 2 hodiny. Ale uprednosnila by som zavarat ciste maso a zeleninu zvlast. Ja som zalievala domacim horucim vyvarom nakrajane a naklepane maso a tym sa to este lepsie zakonzervuje.
@lubik87
Lubi,porad sa este obladne cesty do Thajska s pediatrom.Ak mas dobreho doktora,ktoremu doverujes,tak ti poradi.Ja mam tri deti a zatial sa mi vzdy osvedcilo poradit sa s lekarom,az potom hladat na nete.
Vies ako,100 ludi,100 skudenosti
Pisem jak hotentot,prepac
@lubik87 ja mam napr aj dobru skusenost s prepelicimi vajickami (domacimi) - su lahsie stravitelne aj pre deti, ktore netoleruju slepacie ... maso som davala domace aj jahnacie, mali sme moznost ... k tomu mnozstvu - isla som podla toho, ze aj v restike je bezna gramaz masa pre dospeleho 100 g, tak 20 deculu musi uplne stacit 🙂 ja som ho vzdy urbila poriadne v paraku, rozmixovala a po jednej porcii zamrazila vo folii. malu porciu potom uz len smarila do hotoveho prikrmu ... mam kamosku, ona je vegetarianka, ale dietatu dava maso normalne. skratka sme vsezravci 🙂
@trdelnik234 jasné ďakujem.uz som to vravela.je to kamoška 🙂 ideme letecky priamo pomaly do hotela a ten je 5+* .nemáme.chodit večer von kôli hmyzu alebo teda mimo rezortu..tam je to.klasika vykalane všetko a nasadené palmy....a umelé trávniky....a.nemame.jest mimo.hotela.to.nam doporucili aj z.muzovej.prace a malej.nemam dávať žiadne jedlo ani ovocie odtiaľ čiže všetko musím.napakovat ..chvála bohu.toho.nepoje ešte veľa takže.beriem 3 krabice Nutrilonu vodu dostaneme dojčenskú aj v hotelovom.bare...no a.treba mi 10 fľašiek obedov a 10 raňajok a.na večer beriem kašu instantnú :D bože už teraz balím pomaly :D a to.som.zvedava ako zvládneme.cestu 7 mesačný drobec a 5 ročný rebel :D
@ukulela ja.som si iba namlela narobila guľky a to mám v mrazničke a varím.potom maskoaj hodku ..mám 1600w mixér tam všetko spolu mixnem.uplne na hladko 🙂 inak aj ja som.ss riadila podľa toho že aká je malinká .. dospelí majú zjesť.maso alebo teda môžu o veľkosti dlane svojej ..toľko.papa aj mala 🙂
ahoj, mäso sa odporúča 1krát do týždňa. Mslím, že sa nestane nič hrozné, keď kvôli dovolenke nedostane.
Inak by si mala mäso do príkrmu variť aspoň 20 minút. Ja som to robievala tak, že ešte surové som ho buď mixla, alebo nakrájala na drobné kocky a šupla do sáčku,alebo tvorítka na ľad a šupla do mrazáku.
Ak sa chceš pripraviť na dovolenku, vezmi ryžové alebo špaldové vločky. Namočíš na noc do vody, rano preplachneš, zaleješ, máš kašu. Alebo to môže byť aj večera. Zeleninu kúpiš všade, prípadne bude na hoteli parená mrkva ako príloha. Ideš na dovolenku, čiže si to čo najviac uži a nestresuj sa.