Zavádzanie ovocia, mäska a kašičiek

martina374
30. apr 2015

Ahojte, chcem sa spytat alebo poznat aj vas nazor, hlavne tych ktoré to uz maju odskusane. dcérka má7.mesiacov a boli sme na kontrole a doktorka povedala ze uz okrem zeleninky na obed mozem pridavat k zelenine aj masko, ze uz moze skusat aj ovocie a na veceru kasu. Chcem sa spytat nie je tych novych prikrmov naraz vela? ze doobedu jej dam nejake to jablkove pyre, na obed zeleninku s maskom a vecer uz aj kasu? Bola som na tom ze po zelenine dalsi mesiac sa prida ovocie a az o dalsi mesiac aj kase. Teda ona je doktorka tak vie co robi len mne sa to zda akosi rychlo. A povedala ze mozem aj co sa tyka kase dat aj normalne psenicnu, teda lepok(tym myslela normalne tu detsku krupicu nie). ale to asi kvoli tomu ze este kojim tak preto sa skusa aby sa videla reakcia na lepok nie? Ako ste to robili vy? A kase ste ake davali? Dakujeem

evittam
30. apr 2015

@martina374 Ahoj,obe deti som kojila cca do 10.mesiaca. Prikrmy pri starsom od 5,5 mesiaca,u mladsej od 5. V 7.mesiaci uz normalne jedli v prikrmoch mäso,zltok,ryzu,cestoviny,....Napr.rano mlieko,desiata ovocna presnidavka s piskotami,obed zelenin.prikrm s mäsom,olovrant banan,vecera kasa do flasky-hami,nestle a pred spanim kojenie.😉

seahorse27
30. apr 2015

Moj maly ma 6 mesiacov. Prikrmujem uz mesiac. Zacali sme zeleninou, po 2 tyzdnoch som pridala maso, po dalsich 2 tyzdnoch ovocie. Cize teraz papa pocas dna 2 prikrmy - na desiatu ovocie (zatial len varene jablko 2.den) a na obed masovo-zeleninovy prikrm. Uz som malému dala v malickych dávkach ochutnat aj lepok (do prikrmu so hodila zopar bezvajecnych cestovin, inokedy lyzicku krupice...). Kasu na veceru dame zas az o mesiac. Maso si podla mna uz mala dat davno kvôli zelezu...My sme to s dr. rozplanovali takto, aby toho nebolo naraz vela a aby si aj traviaca sustava lahsie zvykla. Dieta by do konca 7. mesiaca malo ochutnat co najviac potravin (samozrejme povolených) - treba vyuzit "imunologicke okno". Vy to uz teda asi nestihnete...

bajana
30. apr 2015

@martina374 Zuzka má presne 8m, plne kojená bola do ukončeného 6.m a má 4 jedlá denne. Tiež som postupovala po 2 týždňoch v poradí zelenina - mäso - kaša (najprv ryžová, teraz pšeničné, kupované) - ovocie - biely jogurt. Lepok som dávala pred prikrmami (ozuzlavat kôrku chleba) a do prvej zeleniny vločky (miešané z DM, ovsené majú minimum lepku) a cestoviny (písmenká).
Na tvojom mieste by som trochu zrýchlila-nové jedlo po tyzdni a lepok už rozhodne daj - všade sa píše, že s ním treba začať skôr...precitala si si niečo o zavádzaní príkrmov? Na kojeni.net je to celkom pekne popísane.

siska53
30. apr 2015

@martina374 nam kazala zacat zeleninou a jedna pedina kazala maso uz po tyzdni,dalsia az skoro po mesiaci
A ovocie tiez cca 2tyzdne po zavedeni zeleniny.
Lepok pomedzi to. Kusok rozka alebo na zahustenie do prikrmu trosku krupice.

Kase sme zavadzali tak asi v 8.m.
Pri dcerke skor,lebo som sla na operaciu a odmietla sa naucit pit z flasky ci pohara a z mlieka podavaneho lyzickou ju zduvalo,tak na tie 4dni som nakazala kasu davat na ranajky i veceru. Desiatu(ovocie) a obed (zelenina,maso,zemiaky,ryza) uz mala zavedene. Mala vtedy zopar dni pred ukoncenym 7.m.

Ale ty sa ponahlat nemusis.
Kebyze nemusim ist na operaciu,tak jej prikmry zavediem neskor,ju jedlo velmi nezaujimalo,ona len MM.
Ale zato syn sa v papani vyzival. Najskor v mojom mlieku,no akonahle ochutnal prvy prikrm, zacal sa vyzivat v tejto strave,tak tm sme sli pekne podla pokynov,vzdy nova potravina 3dni a vzdy len 1nova,ziadne mixovanie viacerych novych naraz,aj ked bol riadny papkac,neexperimentovala som pri nom,navyse bol mpje prve dieta. 🙂

Takze podla mna vasa dr.nejde na to rychlo.. Koniec koncov,ty si to mozes trochu upravit-poposuvat na neskorsi cas..

seahorse27
30. apr 2015

Baby, viete mi poradit ohladom masa? Nikde som to nenasla...Je potrebne zavadzat aj kazdy druh masa ako novu potravinu? Cize vzdy po 3 dnoch? Lebo zatial davam len kuracie, ale uz chcem zacat aj morcacie, kralicie, telacie. Rovnako oleje by sa mali striedat do príkrmov - aj ked je to len par kvapiek, zaujimalo by ma, ci tiez treba novy druh oleja testovat 3 dni, alebo to nie je potrebne...zatial davam len olivovy a tekvicovy. Dakujem za odpoved.

bajana
30. apr 2015

@seahorse27 ano, citala som, ze aj maso sa ma davat postupne po 3 dnoch....ja som zatial skusila morcacie, hovadzie a kralika, ale nedrzala som sa pravidla 3 dni, ale drzala som sa pravidla nedavat uz ten den nic nove...ked bol 1 den bez reakcie, tak som to uz neriesila...olej neriesim vobec, davam len olivovy a maslo a nic ine davat nebudem

seahorse27
30. apr 2015

@bajana Ja som dala tekvicovy raz, kedze tekvicu uz normalne papa a planujem postupne zaviest slnecnicovy a lanovy, hlavne ten lanovy, lebo mame problem so zápchou od zavedenia príkrmov 😒 Na to maso sa pytam, lebo som este nepocula, ze by mal niekto alergiu na hovadzie alebo kralika 😀 A priznam sa, ze uz si vôbec nepamatam ako som to robila pri dcerke, ma uz 6 rokov...

bajana
30. apr 2015

@seahorse27 ani ja nie 🙂 ... ani ja ani mm nie sme alergici, mala je plne kojena a prikrmy zvlada pekne, chutia jej, takze som trochu polavila v ostrazitosti, samozrejme drzim sa zasad typu - ziadny cukor, sol, tvaroh, citrusy, umeliny, atd.

seahorse27
30. apr 2015

@bajana My tiez nie sme alergici, ale starsia dcerka ma atop. ekzem, taku miernu formu, ale stale nevieme, co jej to sposobuje...mame podozrenie na cokoladu. Takze asi by som mala byt pri malom trochu ostrazitejsia...Inak jemu tiez chuti, laduje vsetko zaradom 😵 A tie zakladne veci - bez cukru, soli atd. tiez dodrziavame 🙂