Zavádzanie ovocia do príkrmov

2. sep 2023

Ahojte, moj syn ma za par dni 5 mesiacov. So zeleninou sme zacali cca 2 tyzdne s5. V akom poradi ste pridali maso a kedy ovocie? A ake? Cerstve ci ste prevarili? Myslim ovocie.
Je na UM.
Vdaka za rady.

vkatush
2. sep 2023

Viac menej je to na tebe, ale odporúča sa po zelenine pridať mäsko (kuracie, morčacie, králik). Tak si daj napr 2 dni kuracie, 2 dni morčacie a 2 dni králik. A potom môžeš prejsť na ovocie, napr na desiatu.
Banán a avokádo len popučíš. Ostatné ovocie (napr jablko, hruška, broskyňa) odporúčajú minimálne na tie prvé razy napariť alebo vo forme výživy (ideálne bez cukru), ale niektoré mamičky len popučia a rovno dávajú, tepelne neupravujú.

Pozri si insta peknepapkaj, má tam super tipy, čo papať, kedy s tým začať, a aj návody, ako zavádzať jednotlivé zložky.

nairia
2. sep 2023

maso prve som dala telacie, potom kralika, hovadzie, morcacie a az ako posledne kuracie.
ovocie az po zavedeni lepku a vajicka, cize ako posledne.
prve boli jablka, hrusky (tepelne upravene), banan som len rozmackala, a potom zvysne ovocko uz len mixnute prip. vo forme vyzivy.

gabym
3. sep 2023

My sme začali tiež pred 2 týždňami. Ale má 6mesiacov. Prvý týždeň zelenina, druhý týždeň zelenina+mäso (dávala som hovädzie, kuracie z tých hotových fľaštičiek). Dnes bude mať namiesto mäsa žĺtko a zajtra by som zaradila ovocie. Ešte neviem aké dám ale určite upravím nad parou. Mne pediater prízvukoval že prvé príkrmy musia byť všetky tepelne upravené

autor
3. sep 2023

@vkatush nemam insta ale snazim sa si nacitat 🙈 ale vsade inak pisu 🙈

vkatush
3. sep 2023

Tak je to škoda, lebo napr aj neskôr, ja veľa inšpirácií čerpám z rôznych profilov. A nie len o jedle, ale aj zdraví, od lekárov, fyzioterapeutov, o výchove, aktivitách na rozvoj, hrách,... A často ak máš otázky, v pohode ti odpíšu.

Ale ako vravím. Odporúča sa naparovať všetko, aspoň prvé týždne.
A napr ja som mala postup zelenina - zelenina a mäso, + žĺtok - ovocie - kaša - kaša s ovocím - a teraz sme prešli pomaly už na naše, samozrejme dávam pozor na korenie a niektoré veci, ktoré ešte nesmie (má 8mesiacov).

Lepok som zaraďovala najprv Plasmon piškótami, tak som mu dávala žužlať rožok alebo chlieb. Potom sme skúsili niektoré veci, kde bolo vajíčko (napr domáce cestoviny, kúsok koláčika), a keď bol bez reakcie, dávala som mu už normálne veci, kde bolo vajíčko a našťastie bez reakcie. A keď už môže vajíčko, otvára sa ti celý nový svet 😁

autor
5. sep 2023

@vkatush my zuby nemame este tak zuzlat mu nic dat nemozem 😁
a take, ze krupica do mlieka atd. to si skusala tiez?

autor
5. sep 2023

@nairia a vajicko si ako pridala do naparenej zeleninky a rozmixovanej len zltok?

vkatush
5. sep 2023

Nepotrebuje ešte zuby, to s ďasnámi si bude žužlať, močiť to v ústach 😊 jednak si ich pomasiruje, sa s tým pohrá, pocvičí si aj jemnú motoriku úchop a spoznáva sa s jedlom.

Robím mu ako krupicu kašu jeho. Zatiaľ najväčší úspech mala z DMky 3korn (to je ovos, jačmeň, špalda tuším), to mu robím s jeho umelým mliekom. Mal aj čisto krupicovú, tiež s jeho mlieko robenú (na kravské mlieko do jedla chcem prejsť okolo roka, aj keď párkrát mal nejaké veci, kde bolo mlieko, ale nie veľa).

nairia
5. sep 2023

ano, najprv zltok... ale iba asi 1/4. je dost tazke, takze treba opatrne, lebo decka zvyknu z toho vracat. a asi o 2m som zaviedla rovno aj cele formou zapekanej zeleniny.