Ahojte, keďže sa pomaly blížia vianoce a ja viem že synček (22m) už bude ochutnávať vianočné koláčiky tak som sa rozhodla pomaly zaviesť aj orechy (doteraz som sa toho extrémne bála ako prvorodička a matka s panickými atakmi).
Dnes skúšam lieskove orechy, potom skúsime vlašské a arašidy. Kúpila som v dm 100% pastu z lieskovcov a ráno som na lyžičke malému dala ochutnať. Bože taky stres aký mám teraz celý deň🤦🏻♀️, len ho sledujem každú chvíľu a nervózna som.
Mali str nejaké reakcie na orechy? Čo by som si mala všímať.
Ďakujem za odpovede.
Máte v rodine nejakú vážnu alergiu na orechy? Ak nie, tak by som nerobila dramu
@idemo moje nervy, vsak si mu nedala jed. Dam Ti priklad. Ja mam manzela alergickeho na mak a sezam. A sezam trepu naozaj vsade. Tohto som sa bala, ako na toto a dalsie orechy budu reagovat deti. No skusili sme, sezamovu kaiserku, ked bol manzel doma a propadneby sme vedeli poriesit RZP, lebo fakt on keby zjedol mak, tak anafylaxia. 3 z deti nic a najmladsia ma 9 mesiacov a nedavno na zemi nasla kus kaiserky, co nechal takmer 3 rocny niekde v obyvacke a spokojne si z toho jedla...😛. Tak takto sme zaviedli sezam u nej. Orechy klasicke som davala okolo roka tusim. Arasidy az neskor asi...Presne neviem. Ale dojcila som dlho, aj som vsetko mozne jedla a tak cez mlieoko dostavali mini davocky vsetkych moznych alergenov. Ao tehotna som sanemohla dojest vlasskych orechov, 3 kila som minula na selico mozne a len tak pojedat 🙈.
@idemo keby mal mat nejaku vaznu reakciu ma ju hneď. keby mal mat nejaku slabsiu reakciu na potraviny bude mat len vysyp. Cize nestresuj sa z toho, bude to v poriadku.Inak podla najnovsich vyskumov je to tak ze cim skor sa potravina zavedie tym nizsia sanca je na rozvoj alergie,takze okrem hub a medu sa vlasne do roka moze skusit vsetko.
a dodatok,podla mna je nerealne aby sa za tych 22 mesiacov nestretol v ziadnej potravine/pecive so ziadnym orechom, alebo jeho stopami takze on uz nieco zavede aj ma 🙂 vela zdravia !
čo? toto sa má zavádzať a sledovať? 😂 a doteraz 2r nejedol nič kupované? však ten už má chrúmať snáď všetko 😀 žiadna pasta, normálne polož misku mandlí a uvidíš 😀 na začiatku som ich drobcovi aspoň podrvila na menšie, včera si ale 2,5r otvoril mandle z tesca a normálne polovicu sáčika vychrúmal 😀 však o rok ti pôjde do škôlky, to ešte len uvidíš mňamky čo popapá 😉
Ale prosím Ťa, to fakt toľko paniky kvôli orechom? Raz som dala malú dcéru aj syna strážiť dedovi na deň, no keď som sa dopočula, čo všetko s chuťou pojedli a nič im nebolo, akurát sa možno dobre 💩 vlasy mi stáli dupkom...ochutnali klobásku, bôčik, fazuľovú polievku, študentskú pečať s orechami, olivovú pizzu a prežili to. Pravdepodobne mu nič nebude, skôr vidím problém v Tvojom prežívaní takéhoto ,,problému,, a to neber v zlom. Ale keď kvôli tomu stresuješ a nervózna si celý deň, tak čo bude, keď prídu vážnejšie starosti?
Moj mal orechy v podobe masla aj do jeho 1 roka. Cosi, neblazni, takto stresovat😂 ako ti uz napisali, tazka reakcia by uz bola
V množstve potravín sú aj stopy orechov, čiže je možné, ze už dávno si to "zaviedla" a ani nevieš o tom.
A ako som zavadzala ja? Normálne som dala jest trebárs orechové satôčky, makové slíže, chlieb saslom a medom..A ani mi nenapadlo, že by som ich mala sledovať.
To akože syn nikdy nejedol ani arasidove chrumky? A kúpiť orechovu pastu by mi ani nenapadlo, dvojročny už predsa zje aj normálne orech.
nie nemal ziadnu reakciu 🤷♀️ tiez si myslim, ze uz ich moze mat zavedene ani o tom nevies, ked aj stopovo (v mnozstve potravin su stopove prvky orechov)
@zuzanka.zuzu môj sa ide potrhat za vlasskymi, mame dva orechy na dvore a celé dni len zbiera pod nimi a nosí do krabice, aby sa vysusili 😆🙈.
Keď som ich luskala, normálne hneď z misy bral a pchali obaja do seba.
Vieš čo v tej paste ešte môže byť domiešané? Treba čisto dať len to,na čo chceš odsledovať alergiu.