Začínam prikrmovať 5,5 mesačnú dcérku

meggyinka
23. jan 2017

Ahojte zenicky.mamicky ;) ano viem ze tu je tychto tem milion aj na nete su rozne fora.no popravde sa mi nechce vsetko citat (ved clovek nema tolko casu a akurat mi malinka zaspala )a tak som si povedala ze sa opytam tu a rovno 🙂 . Dcerka ma 5 a pol mesiaca a dr.nam kazala zacat s prikrmami no dokopy nam k tomu nic nepovedala a je to moje prve tak sa chcem poradit ze co a ako to vlasne robit? Teraz tri dni som jej davala mrkvicku ta jej moc nechutila ale.zemiacik mal dnes uspech. No ja sa chcem opytat mala vstava okolo 7-pol8 nakojim ju.potom ide spat o 9.00 a zaspava na prsniku spi 1.5hodky a bola zvyknuta ze ked sa zobudi tak sa nakojila len teraz neviem ze ci ju nakojit alebo jej dat o tej pol11 zeleninovy prikrm? Lebo sa mi to zda skoro na obed o pol11.alebo ju o pol11 nakojit a prikrm dat o pol12? Lebo o pol1 ide zas spat a to tiez zaspava na prse. Taky gulas z toho mam ;) a tiez od kedy ste zacali davat mäsko? A kedy ste zacali podavat dalsi prikrm.napr.olovrant alebo desiatu? Po mesiaci alebo ako? Alebo kasicku na vecer? Budem vdacna za kazdu radu alebo tip ako postupovat.

liduska12
23. jan 2017

Zo zaciatku babo len ochutnava par lyziciek, tak jej mozno davaj trebars okolo 12tej prikrm a ptm ju dokojis a zaspi o tej pol1 🙂 ja som zacala najprv zeleninkou ako mrkva, zemiak, cuketa, brokolica, karfiol, pastrnak, tekvica, kalerab, cvikla, spenat, hrasok, batat...vzdy tak tri dni. S maskom som zacala cca po mesiaci a pol, ako kuracie, hovadzie, kralicie (to este musime skusit). Par dni po zavedeni maska sme zacali s ovocim na desiatu (jablko, hruska, banan, ovocne vyzivky) a okolo 7.mesiaca som zacala aj kase na olovrant skusat 🙂 najviac nam ide ryzova nemliecna od znacky nominal (je bez lepku). Davam bud s vodou alebo s umelym mliekom zamiesane. Skusila som dat na pokyn lekarky aj krupicovu kasu z dmky od 4.mesiaca co maju, ale mala sa mi z lepku vyhadzala tak mame pauzu s lepkom teraz 🙂 po prikrme sa vzdy dokojime, ale nie hned, az par minut po, ale tak uz papame viacmenej plne davky 🙂 snad som pomohla 🙂

luba41
24. jan 2017

príkrmami začať až ked dieťa má o o ine jedlo záujem? má záujem o vaše jedlo? tak potom začať dávať ochutnávať..príkrmy nenahrádzajú dojčenie, takže dojčíš stále ako doteraz na požiadanie a raz,dvakrát za den dáš ochutnať lyžičku, dve príp viac-ako zje..dojčiť pred jedlom dojčiť po jedle-nepotrebuje zatial žiadne iné tekutiny, stačí MM.. další prikrm tak po mesiaci..kašičky nie sú nutnosť, možeš začať neskor na desiatu, príp na olovrant..dieť spoznáva chute dlho. takže aj v 1,5 roku tie príkrmy možu byť stále len o "ochutnávaní"..takže nepanikariť-že dieťa neje....niektorým detom zachutia príkmy hned, niektoré sa do nich nehrnu..
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

kapurka270
24. jan 2017

A ako s tou zeleninou?Ja tiez zacinam s prikrmami,prve 3 dni mrkva,na 4.den mam dat len samotny zemiak alebo ho mozem skombinovat s mrkvou,pokyny,kt.mam od doktorky uvadzaju,ze mozem to skombinovat....vzdy o 3 dni novu zeleninu a kombinovat s niecim co ma vyskusane...mne maso povedala o 2 tyzdne 20 g.O dalsie 2 tyzdne ovocie na olovrant....o dalsie mozeme skusit aj kasu na veceru.

lorela
24. jan 2017

@meggyinka S príkrmami sa začína v období, kedy už materské mliečko nestačí pokryť všetky rastúce nutričné požiadavky organizmu (na odporúčanie lekára medzi ukončeným 4. - 6. mesiacom).
Správne si začala zeleninou, najprv skúšaj 2 - 3 dni jeden druh, postupne pridávaj ďalšie a ich rôzne kombinácie. Zhruba po mesiaci pridaj mäsko, najlepšie domáce kuracie, ak nemáš možnosť, radšej morčacie. Ďalej je vhodný zajac a teľacie mäsko, neskôr chudé hovädzie. Do príkrmu na obed pridaj tiež pár kvapiek extra panenského oleja (na začiatok najlepšie olivový).
Po mäsku môžeš pridať ovocie, netreba ho variť. Jablká, hrušky, banán, marhule, slivky atď.
Okolo 7. - 8. mesiaca chlebík/rohlík so živočíšnym maslom, nemliečne kaše, ryžu (rozvarenú), bezvaječné cestoviny, vaječný žĺtok raz do týždňa, sladkovodné ryby. Neskôr strukoviny (červenú šošovicu), kyslomliečne výrobky (biely jogurt, zakysanku alebo kefír).
A nezabudni s hutnou stravou pridať aj trošku čistej vody na pitie.

bienennest
24. jan 2017

@kapurka270 Ahoj, na zaciatku odporucam davat kasicky vzdy len z 1 zeleninky. Takto si mozes aj dobre odsledovat ak by malo tvoje babatko na nieco alergicku reakciu. Po 1-2 mesiacoch mozes zacat kombinovat nakolko len mrkva nezasyti.. napriklad mrkva/cukina/spenat + zemiak/ryza. Nezabudni hlavne pridavat do kazdej kasicky 1PL oleja (napriklad repkovy). je to dolezite kvoli traveniu (aby nezapekalo) a oleje tiez obsahuju dolezite mineraly.
S maskom mozes zacat ked sa zemiakove kasicky (aj miesane) ujmu. Namiesto maska mozes na striedacku davat aj proso (sa da kupit v kazdom bio obchode, aj v DM), ktore takisto obsahuje vysoke mnozstvo zeleza.

jasminet
24. jan 2017

@bienennest neblbni ju 🙂 do kazdej kasicky 1PL oleja?? ved dieta na zaciatku nezje ani 1PL prikrmu, nie to este zabit olejom... par kvapiek by hadam na zaciatok stacilo 😀

jeden druh zeleniny 3 dni, potom do mrkvicky kludne pridaj zemiak..zas 3 dni, potom 3 dni napr. zemiak + cuketa... postupne striedaj a men zeleninu, novy druh vzdy aspon 3 dni skusat. po mesiaci pridat maso - kralik, morcacie, telacie, jahna, kura... potom sa dava vacsinou 5 dni zelenina + maso, 1 den zelenina + vajecne zltko a 1 den iba zelenina - aspon my sme si tak navykli.
@meggyinka

kapurka270
24. jan 2017

Jasminet dakujem tak nejak to mam v rozpise

jasminet
24. jan 2017

@kapurka270 ja som kasu napriklad davala az v 9 mesiaci - proste posledna polozka. najskor mesiac zelenina, potom maso a vtedy aj ovocie zaradit... jogurty/kysla smotana v 8m - smotanove, biele - napr. hollandia, sabi, zvolensky, tesco ma smotanovy dobry.

meggyinka
autor
24. jan 2017

Dakujem vam krasne za rady. Len sa chcem este opytat kedy .teda o ktorej davat ten prikrm? Hned ked sa zobudi? Ci hodinku pockat?

kapurka270
24. jan 2017

Ja davam ked sa zobudi tak po polhodine

bienennest
24. jan 2017

@jasminet to mnozstvo oleja je myslene na normalnu porciu (nehladiac na to ci z toho zje babatko 1cajovu lyzicku alebo viac) 😀.samozrejme ked sa vari len malicke mnozstvo, tak sa aj mnozstvo oleja upravi 😉. Olej som pridavala na odporucanie mojho detskeho lekara a nikdy som s tym problemy nemala.

jasminet
25. jan 2017

@bienennest vsak jasne, olej je fajn, vitaminy z mrkvy su napr. rozpustne v tukoch, cize bez neho je mrkva o nicom, ale to mnozstvo ked sa bavime o mini porcii je matuce 🙂

kapurka270
25. jan 2017

Ja som do prvej mrkvy pridala olej asi stvrt lyzicky a nechcela vobec jest

jasminet
25. jan 2017

@kapurka270 a ty by si to jedla? 🙂 fakt staci na zaciatok par kvapiek, alebo uplne na zaciatku vymenit olej za MM/UM. tam je tiez tuk a dieta tu chut pozna...

lorela
25. jan 2017

Nehovoriac o tom, že extra panenský olej pridávame do už hotového príkrmu; čiže mám v tanieriku/kelímku porciu pre dieťatko, ktorú práve ide jesť a do nej pridám pár kvapiek a zamiešam 😉. Žiadne lyžice a už vôbec nie polievkové.

kapurka270
25. jan 2017

Jasne a staci ked zje na zaciatok pol cajovej lyzicky

jasminet
25. jan 2017

@kapurka270 dieta sa zoznamuje s novou chutou, doteraz len mlieko poznalo. je to aj ina konzistencia, s tou si musi poradit, pol cajovej lyzicky na zaciatok je vyborny vysledok

kapurka270
25. jan 2017

@jasminet potesila si ma 😊dnes pridavame zemiacik

region
25. jan 2017

Ahojte mamicky.Mam 5 a pol mesacnu dcerku.Uz sme vyskusali mrkvu,zemiak,karfiol,brokolicu,spenat,kalerab,kuracie masko,vyzivy,jablcko,banan,kase ryzovu a kukuricnu.Co este malej mozem dat?Moze uz aj inu zeleninku,alebo masko?Dakujem

lorela
25. jan 2017

@region Trošku sa ponáhľate so všetkým, stačili zatiaľ len zeleninové príkrmy.

Ešte pred ovocím sa odporúča podávať mäsko - zeleninovo-mäsový príkrm, a to kuracie (najlepšie domáce), morčacie, teľacie, zajac, chudé hovädzie.

region
25. jan 2017

@lorela Ja som zacala prikrmovat ked mala dcerka 4 mesiace aj tyzden tak mi kazala doktorka

lorela
25. jan 2017

@region Aj tak, je to len 1,5 mesiaca. Proste si myslím, zvoľniť tempo, veď všetko sú pre ňu úplne nové chute, nové kombinácie, na ktoré si telíčko zvyká. Zbytočne nezaťažovať tráviaci trakt.
Hlavne na tie kaše je ešte skoro.

meggyinka
autor
25. jan 2017

Baby a najprv ste davali jednozlozkove prikrmy? Ze najprv len mrkvu len zemiak len karfiol atd a potom ste kombinovali? Ci to tak ako prislo 👶

liduska12
25. jan 2017

@meggyinka hej, ja som to tak zo zaciatku davala 🙂 teraz uz kombinujem len

lorela
25. jan 2017

@meggyinka Mala som systém 🙂 , nie tak ako prišlo - tak bolo.
Tak napríklad: 3 dni len mrkva, ďalšie 3 dni len zemiak, ďalšie 1 - 3 dni mrkva + zemiak. Potom 3 dni kaleráb. Ďalšie 1 - 3 dni zemiak + kaleráb, alebo kaleráb + mrkva, alebo zemiak + kaleráb + mrkva atď.

jasminet
25. jan 2017

@meggyinka ja som mala 3 dni mrkva samotna - pri najmladsej som zacala varenou cviklou - proste som nieco z nej robila, tak som jej ju dala- potom 3 dni mrkva+ zemiak, 3 dni zemiak+karfiol atd...

kapurka270
25. jan 2017

Ja som podla pokynov od doktorky pochopila ze tak ako pise lorela,novu zeleninu vyskusat a potom neskor sa uz moze kombinovat

alzbeta1708
16. mar 2017

Ahojte, ja by som sa rada spytala ci miesate tie kasicky s mliekom. Ja syna dojcim, zachvilu zaciname prikrmovat a ostalo mi MM z prveho mesiaca-dvoch v mraznicke. Pouzivali ste ho alebo ste radsej davali UM alebo nic? Dakujem!

kapurka270
16. mar 2017

@alzbeta1708 Ja som do prikrmov materske mlieko nedavala.Zo zaciatku ti zje tsk malu lyzicku,mne vraveli ze musi viac,doktor mi povedal ze dojcene deti jedia inak ako deti na UM.A fakt po mesiaci zacala papat viac,a aj olovrant ovocie.A pokial ti niekto povie,zeby mala zjest celu detsku presnidavku,tak je to blbost.Moja zje tak 5 malych lyziciek vyzivy a ma dost.

kapurka270
16. mar 2017

Este dodam ja som sa pytala nasej lekarky aj na UM a ta mi ho doslova zakazala,ze by si dieta zacalo zvykat na UM.Takze materske mlieko je najlepsie.Ked nakrmis,dokrm este mliekom,ja som davala prsnik hned a potom som zacala robit prestavky,obed zeleninka,prsnik az po 15 az 40 min.