Náš malý má 5 mesiacov, plne ho kojím a zatiaľ prospieva dobre, je to malá guľka :o) má 70 cm a skoro 9kg. Preto sa bojím, či nepotrebuje už niečo viac ako len mliečko, aj keď viem, že mliečko je pre neho to najlepšie. Tak som rozmýšľala, že by sme už začali s mrkvičkou, zemiačikom, aspoň na obed... myslíte, že mám ešte počkať, kým nebude mať 6 mes. ( lebo plne kojené deti by sa mali začať prikrmovať od ukončeného 6. mes)?
ja som zacala po ukoncenom 5 mesiaci a mala bola tiez plne kojena a aj priberala. Tiez som vahala, ale nakoniec som s prikrmovanim zacala. Ved prvy tazden je aj tak len skusobny (1-5 lyziciek)-po kazdom obede ju aj tak este dokrmujem MM. Ale rozhodnut sa musis sama. 🙂 (tiez som brazdila internet a fora, aby som sa nerozhodla zle).
začala som po ukončenom 6 mesiaci , pri všetkých troch detoch
Aj moj bol plne kojený,ale ako 3 a polmesdačný mal prvu mrkvičku a neľutujem to vobec 🙂 Veľmimu chuitila a doteraz mu chutí uplne všetko.
a naco prikrmovat ked je dieta spokojne, prospieva, nie je hladne? znamena ze mu staci MM. netreba sa ponahlat
ano v 17tom tyzdni a chutilo mu.( taky je trend teraz v Anglicku medzi 17tyzdnov a 6 mesiacov) 😉 ma rok a este sa stale chce aj kojit.
ja som taktiež začala prikrmovať plne kojeného syna po ukončení 5. mesiaca. tiež bol ako gulička, ale nakoľko dieťatko potrebuje aj iné živiny pre svoj vývoj, určite prikrmovanie odporúčam. veď sa skús poradiť s pediatrom, určite ti povie, že je ten správny čas 😉
no ak je spokojny este by som pockala aj ked ja som zacinala prikrovat uz od 4m na noc lebo mi mala nebola schopna spat viac ako 1h inak som jej zacala davat ovocie a zeleninku az od 6m
prve prikrmy nie su o najedeni, ale o nacviku na tuhu stravu, a nie je to o tom ci mu staci alebo nestaci materske mlieko. Takze pokojne mozes v 5 mesiaci zacat zemiacikom (aby si nenavykol na sladku chut). Ved aj tak, ak ti zje jednu dve lyzicky budes rada. A mozno vsetko ostane vonku. 😉 Pomaly mozes skusat 😉
Riaď sa záujmom dieťatka. Prejavuje záujem o rodinnú stravu? Pozerá ti na ruky, keď ješ ty? Otvára pritom pusinku? Ak sa aktívne zaujíma o to, čo máš v rukách, môžeš začať. Nejde tu iba o to, či mu MM stačí alebo nie (očividne áno), treba brať do úvahy aj to, či je na to dieťatko pripravené 😉 Žiadne iné živiny okrem MM nepotrebuje, tam má všetko, ale to neznamená, že nemôže dostať aj niečo iné. Veď ten prvý mesiac sú to naozaj minimálne množstvá. Len pozor na jednu vec: neskúšaj príkrmy namiesto obedného (alebo iného) kojenia, počet kojení ponechaj rovnaký, príkrmy zavádzaj medzi kojeniami (preto je to "príkrm"), aby si nijak neohrozila tvorbu mliečka 🙂 ak budeš chcieť vedieť niečo viac, IP
Dieta do ukonceneho 6.mesiaca nepotrebuje nic navyse, co nie je obsiahnute v materskom mlieku. Nemusis sa bat, ze mu nieco chyba.. Ale konecne rozhodnutie je na tebe. Ja by som to zbytocne nejuponahlala 🙂
Pokial ti babo prospieva a ty mas dost mliečka, nie je sa kam ponahlat... Ja som maleho ciastocne dojcila a mal aj umel.mlieko a tiež som to nevydržala a od 4,5 mes. sme začali s príkrmami. Moj malý dal hned na prvý krát celý Avent pohárik parenej mrkvičky, žiaden problém, že by pluval, neprehltal alebo len za jednu lyžičku... Je všetko super a celý pohárik, či už presnidávka alebo zelenin.masové príkrmy.. Akurát ked sa na to spatne dívam, urobila som si len robotu pre seba, že musím vyrábať príkrmy a takto som mohla mať este mesiac pokoj, lebo mlieko máš urobené najrýchlejšie a bez špinavých hrncov... 🙂
Ja si myslim, ze by si mala pockat...maly pekne papa, pribera, je spokojny, je to pre nho to najlepsie...my sme boli na tom tak isto..zacali sme s prikrmami po ukoncenom 6 mesiaci..nic mu neuslo, vsetko krasne spapa a stale sa dojcime...
ja som zacala davat ochutnavat zeleninu.denne asi 2-3 lyzicky a potom som pridavala
Ja som dceru dojcila 2 a pol roka. Plne som ju dojcila skoro 6mesiacov asi tyzden pred 6 mes. Som ju musela uz prikrmovat, lebo jej to bolo malo. No na tvojom mieste by som este nejaky ten tyzden pockala. Maly ti prospieva dobre nemas sa preco ponahlat.
neponáhľaj sa, mliečko úplne stačí... ešte sa ho nakŕmiš dosť🙂
..ja by som vydržala s čisto len kojením do 6 mesiacov určite..tuhej stravy sa naje až až...😀
naco sa tak skoro vzdat takeho pohodlia ako dojcenie? ... tak mas potravu pre babatko stale pripravenu a "poruke" ked zacnes prikrmovat uz to budu len "starosti" naviac 🙂
my sme začali od ukončeného 4.mesiaca, ale na doporučenie lekárky, lebo sa jej zdalo, že malý menej priberá (ale podľa tabuliek bolo priberanie v pohode). Začala som obedom (zemiačik, potom mrkva), potom sme po mesiaci pridali ešte jedno jedlo. Malý síce priberal rovnako, ale zvykol si na iné jedlo a spapal všetko neskôr od brokolice, špenátu až po mäsko. A kojím ho dodnes a to už má 22 mesiacov 🙂
Mna toto fascinuje... Ked je dietatko malicke - treba ho zacat prikrmovat skor. Ked je dietatko velke - treba ho zacat prikrmovat skor. Takisto preteky mamiciek, ktora skor zacne alebo ktora dlhsie vydrzi nezacat 😝
(Nam pediatricka odporucala zacat varenym zemiakom a mrkvou po 4 mesiaci z dovodu - aby si dieta zvyklo na lyzicku!) Pseudodôvodov na zacatie ci nezacatie prikrmovanie sa nájde dosť... Spýtajme sa teda, na čom sú založené naše dôvody (resp. odporúčania pediatra, ktorý dieťa vidí 5 minút)
Este by som potrebovala vysvetlit "dieťatko potrebuje aj iné živiny pre svoj vývoj" - mamička mala na mysli ine ziviny nez su v MM a preto rozhodne odporúča prikrmovanie. Ake ine ziviny? A preco prave od 5. mesiaca? 😉
A rady pediatrov... to je dalsia kategoria. Staci citat diskusne fora 😅
Úžasne tu ale odpoveď zhrnula @dijefcatko Tlieskam za túto odpoveď a vrelo odporúčam! Deti nám nerastú ani podľa tabuliek lekárov ani podľa našich želaní. 🙂
no ja som svoju plne kojila a medzi 4-6 mesiacom som jej dávala ochutnávať zeleninu (mrkvu, brokolicu, zemiak), rožok,... s odstupom troch dní..môj názor je áno, skúšať dávať postupne dve tri lyžičky medzi dojčením 😉
môžeme si ruky podať s deťmi ... ja som počkala a od 6 mesiaca som začala pomaličky prikrmovať a dojčila som do 14,5mesiaca ... od vtedy mi mliečko ani moc nechce, ale zato vodu pije aj za mňa ... takže ešte si to užívajte spolu 🙂
počkať - teraz má najkvalitnejšiu stravu za celý svoj život a že tak pekne prospieva je toho svedectvom 😉
Ahojte, tak ja som bola vcera na poradni - mame 5mesiacov a tyzden, dcerku dojcim + 1x mozno 2x do tyzdna som dala umele, ked sa mi zdalo, ze mam malo mliecka (ale vypila umeloho len asi 40 xixi) a povedali mi, ze mozem zacat s mrkvou, petrzlenom + zemiakom.....tak uvidime 🙂
Ja by som uz zacala aj skor, ale to je len moj nazor - 1x som dala malej na koniec lyzicky aj jablcko, aj medik ochutnat, aj dzemik z jogurtu..... 😀 a zda sa, ze jej nic nebolo .... len proste zvykat na ine chute
ja som začala od ukončeného 6. mesiaca - dcéra bola plne dojčená a určite jej nič neušlo 😉 ja by som určite nezačínala skôr ako o mesiac 😉 nakoniec som ju dojčila do 2 rokov 😉
ja som zacala prikrmovat od ukonceneho piateho mesiaca, no velmi pomaly, len ochutnaval. ale boli tiez jedla (napr. spenat so sladkym zemiakom, ktore mi bol schopny doslova zhltnut aj 100 ml). no prikrmovanie nebolo to len mojim rozhodnutim, maly mi prejavoval zaujem o jedlo, ktore som mala ja na tanieri a chcel ochutnavat. tak som sa rozhodla, ze zacnem. ale moj syncek bol dietatom, ktore od stvrteho mesiaca strajkovalo na prsniku, takze toto bolo takym malym vykupenim. pekne sa po zacati prikrmovania rozbehol aj na prsniku. pred kazdym prikrmovanim a niekedy aj po si este pocuckal. dolezite je, aby prikrm nenahradzoval dojcenie, len ho doplnal. maly ma teraz rok a stale ho dojcim a este dlho planujem. moja rada teda znie, zacni vtedy, kedy je dieta pripravene, ci je to v 5. mesiaci alebo v 10., to je jedno, hlavne nech dieta same prejavi zaujem o ine jedlo.
Ja som zacala ale teraz viem ze uplne zbytocne som si pridala dalsiu starost...ked sme niekam sli tak mu uz musela brat papat....este mesiac som si kludne mohla vystacit s "cickou" 🙂, pri druhom dietatku by som sa urcite takto neponahlala
Teeika, plne s tebou súhlasím, ja som to robila tak isto...a akých mám dnes fešákov 😉
urcite nie. rastie, pribera a to znamena, ze nu MM uplne postacuje.