Ahojte moja dcérka je plne kojená. Začali sme s prikrmi o niečo skôr kvôli tomu že mame teraz obdobie sťahovania tak nech nie je na ňu hneď veľa faktorov aj na nás. Začali sme nakonci 5 mesiaca, teraz má 6,5mesiaca. Dávame jej zatiaľ len zeleninu, každý druhý deň dávam do toho aj repkový olej, občas dám aj moje mliecko ak mám odsaté alebo ma nový druh. Skúšala aj rožtek. Mäso chceme dať tak o 2 týždne keď už sa aj prestahujeme a obehnem nejakých kvalitných mäsiarov/farmarov. Niekedy zje pár lyžičiek niekedy len dve. Pár krát som jej urobila na cestu a podla toho som zistila že zje tak max 20ml a už jej stačilo. Vodu pije pekne dokonca by som povedala že sa na ňu teší viac ako na jedlo 😀 ale to jej tiež dávame len tak na zopitie troška do štamprlíka. Kedy sa ma začínať s druhým chodom ako desiata ? Nemusím sa tak ponáhľať a stačí jej toto? Ešte by ma zaujimalo či jej mám dávať aj vodu do fľaštičky keď niekam ideme žeby si len cucla od smädu ? Ďakujem
@sweetyna čo myslíš ? Mäso, cestoviny, ryžu a podobne ? 🙂 ďakujem
Ten olej nema byt v prikrme kazdy druhy den,ale v kazdom zeleninovom trosku. Mozes skusat menit oleje, nech ma rozne chute, zaroven zistis, ci na nejaky nezareaguje. Olivovy je super, ja som tak zaviedla aj arasidovy a pravdaze maslo potom neskor. Po zelenine je dobre pridat maso, pomaly presne ako pises muku, potom mozes skusat rozne kasicky na veceru a az potom ovocie ako desiata, aspon my sme mali take poradie.
ano, presne take nieco som mala na mysli, nejaka ryza, pseno a neviem co dalsie sa dava este, uz si nespominam, co som davala 😀 nech to ma take bohatsie, ze to aj viacej zasyti 🙂
Na rožok je podľa mňa skoro, išla by som tak že čo najviac druhov zeleniny, potom mäso a následne lepok. Až potom pridať ovocie
Radšej vývar nesolený, zeleninovú polievku, nejakú polievku, nie iba kaše
lepok až od roka
Ja som mala pri prvom radu od dr.
Prve dva tyzdne zelenina.
Potom pridat aj ovocie 2 tyzdne.
Potom pridat aj masko/zltok….
A nakoniec. Lepok. Resp pseno a kasicky a pod.
Takyto odrazovy mostik som si dala. Niekedy to boli ozaj 2 tyzdne. Niekedy viac. Niekedy to bolo par lyziciek niekedy viac.
Cestoviny ryžu určite ešte nie. Začínaj so zeleninou na pare alebo varenou, mäso môžeš kuracie, zajaca, ja som uvarila spolu kúsok mäsa a zemiak.
Ďakujem vám pekne za rady. Ten rožtek som dala kvôli tomu imunokienku a to len požužlala. Pôjdem teda zelenina, pridám k nej masko, potom žltko a potom ovocie 🙂 zatiaľ budeme teda na zelenine kým sa neprestahujeme a skúsim k tomu aj nejaký iný olej 🙂 ten lepok teraz neviem ? Fakt sa to dáva až od roka ?
Mne lekarka vravela, ze mam dat zuzlat chlieb a rozok v pol roku, vtedy som dala ochutnat aj rozne ine alergeny a u nas problem nebol, ale moze byt tak odporucam skusat pomaly a postupne;)
lepok po troške áno, ale nedávala by som ešte veľa, mnoho ľudí má problémy s trávením lepku a bábätkám sa ešte trávenie vyvíja, čiže postupne, pomaly... je veľa bezlepkových vecí, ktoré dávať môžte
Ten lepok pomaly, ale kľudne skôr ako na rok. Na rok deti viacmenej sú už na našej strave.
Prečo chceš čakať s mäsom ? Kľudne by som už teraz dávala. To zase nie je neviem aký šok a ani alergén.
Až keď ti bude pekne papať ten jeden príkrm, pridaj ďalší "chod". Zbytočne dávať ďalší, keď ti zje 2-3 lyžičky.
@deby3 áno tak som dala aj ja
@lucka_ke ďakujem, budem dávať pomaličky a po troškách
@vkatush vďaka za tip…maso som vysvetlila v príspevku 🙂 za dva týždne dostane…dobre keď spapa pridám niečo ďalšie
Ja som začínala pomaly, nebolo sa kam ponáhľať. Prvý mesiac mal len zeleninu. Rôzne druhy, rôzne kombinácie. Všetko bolo ale s olejom alebo ghee maslom. Potom som pridala mäso. Čiže mal plnohodnotný obec, zeleninový s mäsom. Ja som pridala okolo 8/9m aj červenú šošovicu ci kus kus ako lepok.
Ovocie moje dieťa moc rado nemalo, neviem prečo, možno bolo moc kyslé...
Okolo toho 10/11m som zaradila kaše a jogurt. Kašu na večeru a jogurt na raňajky. Mal takto tri chody, raňajky, obed, večera. Ovocie mi zjedol jedine kapsicky, tie sunar. Čiže to mal na desiatu.
skor by som asi pridala nieco dalsie na obed, ako by som davala desiatu. ale vsak vyskusat pomaly mozes. hlavne to netreba uponahlat. co sa tyka vody, tak mozes aj tu samozrejme, niekedy nie je cas a priestor na mlieko 🙂