Vzorový jedálniček pre plne dojčené 6 mesačné dieťa

cherset
23. mar 2015

Ahojte mamičky, blížime sa k tomuto míľniku a ja sa Vás chcem spýtať, či nemáte niektorá link na stránku, kde by bolo presne (podotýkam fakt presne) rozpísané, čo, koľko a kedy má papať a piť dieťa po 6 mesiacoch vylučného dojčenia. Prečítala som si už veľa rád, ale nikde som nenašla podrobne rozpisaný jedálniček od úplného začiatku, teda od zoznamovania sa s jedlom až po úplný prechod na tuhú stravu. Keďže som úplný začiatočník a nemám sa veľmi koho opýtať ani v okolí, adresujem svoju prosbu Vám, skúsené mamičky. Najradšej by som bola, keby sem niekto hodí link, kde by to bolo rozpísané doslova pre dummies, alebo mi kľudne odporučte aj knihu, kde by to bolo, rada si ju zaobstarám. Vopred vrelá vďaka 🙂

mmmj
23. mar 2015

Mozno Ti to tu niekto presne rozpise, ako to robil on, ale fakt je, ze kazde dieta je ine, kazdemu staci ine mnozstvo, iny rytmus krmenia. Hlavne sa neboj, ze nieco pokazis, riad sa svojimi pocitmi a tym, co Ti naznaci Tvoje babatko. Co sa tyka stravy, tak odporucane potraviny najdes na milion strankach. Prikrmy nenahradzaju dojcenie, nesnaz sa rychlo nahradit dojcenie tuhou stravou, hlavnym zdrojom vyzivy pre tvoje babo bude este dlho najma materske mlieko. S pitim cajikov a vody sa tiez netrap. Ide o to, aby sa babo stretlo s novymi chutami. Moja napriklad strajkovala s dojcenim a tak isli prikrmy bokom, ochutnala len symbolicky, kym sa opat poriadne zacala dojcit. A to ma skoro 9 mesiacov. A takmer 10,5 kil 🙂 Takze neboj sa, deti hladom neumru, aj tak je pre nich materske mlieko to naj 🙂
Skus mrknt stranku prikrmy.sk, je tam milion receptov.

evittam
23. mar 2015

@cherset Pozri, ťažko radiť, každé dieťa je iné. Čo sa týka internetových stránok, tabuliek, kníh a podobne to som v živote nepotrebovala a ani to nejako "neuznávam". Skús sa riadiť vlastným inštinktom. Obidve moje deti boli kojené do 10.mesiacov. Príkrmy som staršiemu začala dávať cca okolo 5,5 mesiaca, mladšej dcérke okolo 4,5 mesiaca. Začínala som zeleninkou - napr.mrkva+zemiak+brokolica uvariť v troške vody s bylinkami,rascou....Postupne som pridávala aj biele mäso,telacie,ryžu,bezvaj.cestoviny,všetky možné kombinácie zeleniny, raz za týždeň namiesto mäsa žĺtok....Cca od 10.-11.mesiaca detí nevarievam zvlášť, papajú všetko to čo my, samozrejme menej solíme a podobne, ale to nám nerobí problém. Naozaj treba len vyskúšať a nebáť sa a uvidíš,držím prsty. 😉 🙂

bajana
23. mar 2015

@cherset mne sa pacia rady na kojeni.net, skus pozrieť

cherset
autor
27. mar 2015

Ďakujem babulky, no hádam to nejak zvládneme, ako sa hovorí, netreba na to vysokú školu 🙂 ja mám tiež takú poriadnu bambulu doma, mliečko papá poriadne, tak uvidíme ako to bude so zeleninkou a mäskom 🙂

vierkaham
9. apr 2015

Mozem sa aj ja spytat, my uz papame zeleninku, masko a pod. na obed a na desiatu ovocie, chcela by som zacat s olovrantom, no nejak neviem, co dat? Dnes som skusila biely jogurt, no nestretla som sa s uspechom :D co davate vy? Dakujem 🙂