Vláknina v strave batoľaťa

usiko
2. júl 2012

Ahojte, rada by som sa opytala na toto: niekde som citala ze deticky by mali jest zdravu stravu, vela ovocia, zeleniny, celozrnnych potravin a podobne..na druhej strane som zas aj citala, ze deticky by nemali jest vela vlakniny.......neviem, co je spravne...problem je, ze v poslednej dobe si vsimam, ze u nasej 20 mesacnej dcerky trva prechod potravy celym traviacim ustrojenstvom, teda od jedenia po kakanie🙂 niekedy iba 12 hodin.....a nie som si ista , ci sa jej zo stravy vstrebali vsetky ziviny, co sa mali...Stolica je sfarbena podla toho, co papa, je bez hlienov, skor taka tortova, nez formovana....alebo teda na zaciatku formovana a zakoncena 'tortou..../pardon, je to delikatna vec, ale asi treba popis.../......stravujeme ju zdravo, ja som vegetarian, jem zdravo, ona papa strukoviny kazdy den, vlocky, orechy, ovocie, zeleninu ...maso nechce, neviem, ze ci citi aky mam k nemu ja odpor, ale snazim sa jej ho pripravit chutne, vonave..ale nejde.......no, fakt ma asi velmi vela veci s vlaninou...tato jej dava aj nezdrave papanie, napriklad stale kornutky od zmrzliny, biely rozok, ale nie je to denne..... 🙂 neviem, mate podobny propblem? ze taky ryzhly prechod stravu travenim? a vobec, je to problem? uvazujem o tom, ze jej dam vysetrit stolicu, aj krv , ci jej nieco nechyba...ale najprv sondujem po nete a tu na fore, aby som nevypadala u lekarky ako pako.....takze: budem, rada, ak sa so mnou podelite o nazory na tuto temu, co si myslite, ci ste sa stym stretli a tak.... 🙂 🙂 dakujem

lypka
2. júl 2012

formovaná a zakončená tortou 😀 čo k tomu dodať 😅

zigzag
2. júl 2012

@usiko @usiko hehe ze kornutok od zmrzliny je nezdravy,,,to by bol keby bol plny neakej zmrzliny.... 😀 nas mava aj kazdy den, ale inac tiez jeme zravo vlocky orechy, zeleninku ovocie, doma pecene spaldove rozky a podobne, nas lubi aj masko v rizote a tak,, a davam mu aj kusok horkej 70%cokolady, ako anioxidant, ja si myslim,ked ma bohatu stravu,telo vie spracovat a zobrat si to co potrebuje, podla mna by bolo horsie,keby trpela zapchou,,, nas kaka aj 2 do dna, a nemame niaky problem,,, 😉 urcite nebudem nic davat vysetrovat,,ked mu nic nie je a je zdravy.....

usiko
autor
3. júl 2012

.....nikto iny nic? poprosim niekoho, kto vie co je zdrava strava, a vie ako traviaci system funguje.....takisto kto si uvedomuje suvislosti...nie unudene damy, ktore prisli podpichovat...vdaka🙂

halienka
3. júl 2012

@usiko nie som odborník, ale mne sa 12 hodinový prechod trávením nezdá až taký rýchly na tak malé dieťa. Niekedy som niekde čítala, že bábatkám by malo prejsť za 6 hodín, takže si myslím že sa to pomaly vekom predlžuje, dospelému by tuším malo prejsť za 12-24 hodín, takže si myslím, že tých 12 hodín u tvojej malej je úplne v pohode, hlavne na to akú stravu papaá, podľa toho čo píšeš, sú to samé ľahšie stráviteľné veci, mäso sa trávi o dosť dlhšie, možno keby ho jedla tak by to bolo iné trochu. A koľkokrát denne ti teda kaká? Váhovo je v poriadku? Vieš, ono je to aj u dospelých rôzne, niektorí idú na veľkú ako štandard 3x denne, niekto ide len raz denne alebo raz za dva dni a pritom sú to všetko zdraví ľudia. Takže aj u detí môžu byť trochu odchýlky. Ale ak nevykazuje iné problémy, priberá, rastie, energie má dostatok, bruško ju nebolieva, nemá zápchy alebo hnačky, tak si vôbec nerob starosti podľa mňa 😉 🙂

usiko
autor
3. júl 2012

@halienka dakujem velmi pekne🙂

rastie, pribera, aj ked nie je to to 'typicky tucne dobre zivene dietatko', ake vidat kadekde.....proste .je normalna, je vesela, kopec energie....brusko ju este nebolelo, ziadne vyrazky....dobre papa...ale vies co ma matie? ze od malicka spi velmi vela....nas popoludnajzi spanok je cca 3-4 hodiny a to uz ma 20 mesaicov.....ano, niekto mi povie ze bud rada, ale zaroven to moze vykazovat aj na nedostatok napriklad zeleza alebo niecoho ineho v tele....aj ked jej davam stravu bohatu na zelezo.....a este jedna vec mi je cudna: ma diagnostikovanu alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, a to sme o tom nevedeli...pretoze nic jej nebolo, ziadne vyrazky, bolesti bruska, naduvanie, ani hnacky ani zapchy, ani vracanie...akurat ze odmietla zrazu jogurt, smotanu nechcela nikdy, a acidko, ktore pila namiesto mlieka, odmietla ked mala nadchu a nechcela ho ani vidiet...a tak doktorku napadlo,ci nema alrgiu...vzali jej krv a ....mala...nikdy by som neverila, ze alergia sa moze prejavit nijako....🙂 takze aj s tymto som opatrna...ale to co vravis, znie logicky.........dakujem, si ma trochu upokojila.... 🙂 🙂 🙂 🙂

ikke
3. júl 2012

@usiko kedy jej zistili tu alergiu? nemam s tym priamo skusenosti, ale uz som tu parkrat citala, ze prave tato alergia, ked je zistena u malych deti, moze casom odozniet, proste traviaci trakt dozrie. niektore deti aj do 3 rokov nepoznaju mliecne vyrobky okrem umeleho mlieka. ak nemala ziadne priznaky alergie, urcite by som dala testy zopakovat 😉
moj tiez v poslednych mesiacoch casto odmieta mlieko, najviac prave vtedy, ked ma hlieny, telo asi vie, co (ne)potrebuje... 😉

tinki
3. júl 2012

@usiko ahoj, moja staršia dcéra má alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Môžem sa spýtať, dávaš jej nejaké mliečko? Alebo potraviny s obsahom mlieka?
Vieš, je tu téma ohľadom tejto alergie, kde si radíme. Pripojím ti aj link, môžeš sa spýtať konkrétne "luthien."
Chápem, že si malú všímaš, asi ti na nej niečo nesedí, len ľudia, ktorí si tým neprešli, nás považujú za hysterky.
Mlieko ak naše telo ho neznáša, zahlieňuje, resp. zanáša steny čriev, potom je absorbcia potravín veľmi zlá.
U mojej dcéry sme tiež vôbec netušili, žeby mohla mať alergiu, pretože vôbec nemala bolesti brucha, v mliečnych jedlách by aj spala. Jogurty, syrečky, mliečká, kyslé...všetko jedla denno - denne vo veľkých množstvách. Prišlo sa na to až náhodným odberom, že má málo vápnika a vitamínu D..a prišiel kolotoč vyšetrení...
Až po nejakom čase som ja trvala na teste na alergiu na mliečko a tá sa potvrdila..Ale pri tejto alergii sa nemie jesť ani piť nič s obsahom mlieka, srvátky, sušeného mlieka a to minimálne rok a potom sa testy opakujú..

usiko
autor
3. júl 2012

@ikke vies co...len asi pred cca mesiacom a pol....neviem si vysvetlit, preco nemala tazjosti...este aj ked jej vzali krv tak som si bola ista, ye nebudu protilatkz...a cudujsasvete, boli......ano, viem, odoznie to, dufam.....pretoze velmi dobre treba vsetko pozerat, ked kupujes, lebo aj v bio a celozrnnych potravinach susene mlieko casto je, takze sme vyhodili co sa dalo a kupujeme len bez....no ale nevyhnes sa niekedy.....

no a tu stolicu ma taku ako som pisala odkedy zacala normalne papat, teda prikrmy a tak...a ked sme vylucili mlieko a vsetko z neho, tak som myslela, ze sa to 'upravi', ale je to stale rovnake......

tinki
3. júl 2012

@usiko ahoj, ešte ma napadlo, koľko ste na diéte?

usiko
autor
3. júl 2012

@tinki ahoj, nie nedavam nic kde je kravske hocico....pozeram vsetko, co kupujem ale stane sa, napriklad muz jej dava kornutky zo zmrzliny a tam naozaj neviem, ci nie je maslo, alebo susene mlieko....a tak..obcas sa moze stat.....idem asi do vasej temy.......davam jej len cisto kozie alebo ovcie produkty, a len ryzove alebo ovsene mlieko.....

usiko
autor
3. júl 2012

@tinki asi este len mesiac a pol....

tinki
3. júl 2012

@usiko ani kozie ani ovcie, majú veľmi podobnú bielkovinu, žiadne zvieracie mliečka nedávaj...

usiko
autor
3. júl 2012

@tinki ale vies co, kedze sa jej ta stolica neupravila odkedy mame dietu, tak rozmyslam, ci nebude mat alergiu aj na nieco ine......

tinki
3. júl 2012

@usiko väčšinou vidno zmenu v stravovaní do 3 týždňov, ale ak si jej dávala ovčie alebo kozie produkty, tak to môže byť tým, že sa ti zdá, že sa nič nezmenilo..

usiko
autor
3. júl 2012

@tinki to ako fakt? lekarka povedala ze kozie a ovcie mozeme.....tak ja uz fakt nemozem z toho.....

tinki
3. júl 2012

@usiko áno, práve v tej téme je veľa písané aj o tom, že pediatri vedia strašne málo ohľadom tejto alergie a väčšinou nám zle radia. Bohužiaľ..