Maminky, chcem sa s Vami poradit. Moja dcerka ma ukonceny 5.mesiac. Chcem ju zacat prikrmovat a zacat zeleninkou na obed. No riesim este dilemu, ze v noci malo spinka. Papa malicko, po jednom prsku,napijse,zaspi a za pol.hod ide na druhe. Niekedy to je hodina prestavka,niekedy pol. Viac ako 2 hod bez mliecka nevydrzi,ani cez den. Dcerka je velmi silna,uz zacala lozit,ide do sedu asi potrebuje viac. Mozete mi poradit s akymi kasami ste zacali? Ci je na to treba specialna flasa? Ako dlho davat tie kasicky,ako ich menit?
Dakujem
@mirkaknm ale kašička nie je poriadne jedlo..hlavne je v nej dost sacharidov, sú to obilniny, načo tak skoro v 5 mes. zaťažovat trávenie..to, že je dcera velká, že sa budí často, že nespí v kuse celú noc atd..neznamená úplne nič -ani že by potrebovala jest ovela viac, ani že je hladná, ani že potrebuje sýtejšie..a UM takisto nikdy nebude potrebovat piť....ty jedávaš kaše?ved daj prvý príkrm ako píšeš - zeleninu na obed , o mesiac zarad další atd....netreba sa s jedlom ponáhlat..
na kašu na noc je ešte skoro, ja som s ňou začala u syna až keď mal cca 11mesiacov... dovtedy som mu radšej dala navyše aj UM, ak mu kojenie nestačilo a pomohlo to.... samozrejme keď som okrem obeda zaradila aj desiatu, prirodzene sa viac rozjedol a tak mu mlieko na večer nestačilo a prešla som na kašu + kojenie, ale to až keď mal tesne pred prvymi narodeninami .. netreba sa ponahlat, skus dat viac mliecka
To caste budenie v, noci je proste tak u kojenych deti,darmo budes hladat zachranu v kasi na noc..nepomoze to a hlavne to je este skoro,ale ved vyskusaj a uvidis..mala som to iste s mojou malou,to,ze cez den pyta casto je o hlade,ano treba zacat ponukat zeleninu,alev noci to budenie je proste upokojenie dietata dudlanim prsa
@mirkaknm ja by som to skúsila na tvojom mieste, môže jej byť ozaj malo a čisto mlieko ju nezasyti určite. Mnohé tu píšu že deti zjedia pár lyžičiek, ani to nieje pravda u každého dieťaťa, moje jedli od začiatku dobre a zjedli celú misku, hlavne tej kase. Ale späť z nej lepšie nespali. Až tak okolo 9 mesiaca.
Ja by som skusila len preto, ci to nahodou nepomoze. Napr mojej nepomaha nic a tiez tak spi :D ale ak chces ozaj skusit, urob ryzovu alebo psenovu kasicku. Psenova asi bude lahsia. Uvidis, ak to ozaj nebude mat efekt, tak tiez by som sa s kasami neponahlala na veceru.
na kaše večer pozor.....väčšina detí kaše večer nemôže jesť, tým že ide spinkať sa azťaží trávenie a dieťa spí ešte menej ako bez kaše....ak kašu, tak poobede nie večer...ale súhlasím že je to ešte skoro, račej dávať zeleninku, zemiačiky so zeleninkou, polievočky....
U nas mali kase super efekt, zacala som davat v 6/7 mes nutrilon nazov nepamatam ale nejaka vhodna pre prve prikrmy, nebola ochutena...moj maly nechcel umele na noc a moje uz tiez velmi nie...ja som zacala s prvymi prikrmami od 6m. Zaludok mu kasa nezatazovala a v podstate od 8 m sa uplne odstavil od mojho mlieka a prespal celu noc....straaasne dlho papal kasu na veceru...po roku som presla na krupicovu s normal mliekom a masielko do toho, toto vkuse jedol asi pol roka 😂...teraz fici na maslovom chlebiku...take ze ryzove, psenove a neviem ake mozne kase mi nechcel jest...mozes skusit ryzovu 😉
@mirkaknm ahoj, tiež si myslím ze kaše spánok nezachrania ale ak chceš skúsiť vyskúšaj a uvidíš... Skus ľahšiu variantu ako ryžová a pod. Ja som kupovala v dmke také instantné od Nestlé ryzovu alebo babylove potom bez príchute... Prvorodeny ich miloval ale nespal lepšie, bol kojeny a v noci tak ci tak po hodine a pol hore... Ale začali sme až po 6stom mes.s kasami. Mladší kaše vôbec nechcel, papal to co zostalo z obeda zelenina a pod... A od začiatku bol lepší spáč, tiež kojeny. Takže tak... Každé je iné... Treba skúsiť a sama uvidíš... Ty si maminka a najlepšie vieš čo tvoje dieťatko potrebuje.
@luba41 nam doktorka odporucila kasu na noc aby sa dcera tolko nebudila na kojenie. Davali sme ryzovu hipp. Aj vydrzala a tri styri hodinky sa nezobudila. Teraz pri synovi som pd 4 mesiaca davala ryzovu, psenovu, ovsenu a pohankovu od 6 mesiaca. Davala som klasicky z misky lyzickou na veceru. Odporucam pomaha v pripade hladneho dietatka.
@renatka100 a lekárka je nejaká výživová poradkyna? s nou by som príkrmy kedy čo a ako nekonzultovala..lekár je od slova liečit..takže tolko k výrokom lekárov k niečomu, čomu vobec nerozumejú.. a nie len strava dojčiat, ale je kopa iných otázok ku ktorým dávajú scestné info..a maminy bohužial poslúchajú...len tolko k tomu..
@mirkaknm ja tiež dojčím na požiadanie, cez deň aj v noci každé dve hodiny (v noci niekedy každú hodinu a pol) a kedže som bola už totálne unavená tak som tiež skúšala kašu na noc , keď mal malý ukončený 5 mesiac. Zo svojej skúsenosti môžem povedať že po kaši mi prespal 4 hodiny čo som bola veeeľmi rada, aspon som sa konečne trochu aj ja vyspala =). Ale kamarátka má zas takú skúsenosť že jej dlhšie prespí po UM, a tiež dojčí. Treba poskúšať =)
@mirkaknm zabudla som napsíať že ja som ale začala so zeleninovými príkrmami najskôr. Kašičku som skúšala po asi 3 týždňoch od prvého príkrmu zeleninového
@luba41 a ty si co ze si taka mudra a obuvas sa tu do mna? Na celom svete sa jedia aj kase len ty s tym nie si stotoznena. Rob sama, co uznas za vhodne - mamicka chcela nazor -poradit - to je uz zakazane dat svoju skusenost?
Dakujem vsetkym maminkam,prosim,nehadajte sa ;) kazdy si moze povedat svoj nazor,ja si cenim kazdy jeden. Vsetky ste mi pomohli. ;)
Ak sa vas este mozem opytat, davali ste babatkam bio zeleninku? Da sa niekde v zime vobec zohnat? V Ba? Dakujem moc. Prajem pekny vecer.
ja dávam zeleninu ktorú sme dopestovali na záhrade a čo nemáme už v pivnici to kupujem v obchode. Napr. karfiol a špenát kupujem mrazený a vždy len kúsok vytiahnem z mrazáka. Podľa mna je zbytočné kupovať bio, lebo ak dojčíš tak aj tak všetko ti ide do mliečka.
@mirkaknm ja kupujem iba bio zeleninu v rakusku - kittsee a hainburg - obchody - hofer, merkur- (niekedy aj v kaflande a yeame) ale aj za to ma tu budu nenavidiet je to tu uz tak na mk - zacnu tu nadavat ze nemam svoju zeleninu v zahradke a preco nekupujem obycajnu - ved je tu aj tak podla nich jedno - urcite je rozdiel medzi bio zeleninou a obycajnou - je robenych mnozstvo testov - kde vacsinou vychadza bio zelenina (ale aj ryza, muka, sosovica a pod) s ovela vyssimi vyzivovymi hodnotami a samozrejme o pesticidoch ani nehovorim. Nemam svoju zahradu a ani ziadne ine moznosti, a preto chcem pre dieta aj pre nas to podla mna a odbornikov najlepsie.
@renatka100 písala si mne, nie mamičke..🙂 takže ti odpovedám v duchu, že doktor sa má starať do liečenia a nie do toho, čo ješ.. hlavne ked drviva väčšina vie velké nič o zdravom stravovaní a jeho doležitosti už od útleho veku..a na jednej strane dávaš bio zeleninu, na druhej strane dieta krmiš nejakou práškovou umelou kašou, ktorú odporúčajú "odborníci"..☹
@luba41 sucastou pediatrie je aj stravovanie dietata, takze detsky doktor sa ma pravo v tejto veci vyjadrit. Co pre teba nie je umelina? Co davas detom ty?
@renatka100 suhlasim ak su na to prostriedky a moznosti,preco nie ;)
inak este postreh - syn je aj dojceny aj dokrmovany, ale od zaciatku spi ukazkovo, prve mesiace prespal celu noc, neskor sa zacal raz/dvakrat budit - a to mu ostalo doteraz (13m).
hoci je aj na UM, tiez sa v noci zobudi, co mi tvrdili, ze z UM su deti sytejsie a spia, nie je to pravda.
Kamoskin syn je o 9m starsi. Je len kojeny, budi sa od zaciatku niekolkokrat v noci, a ani prikrmy nepomohli, ze by bol sytejsi a spal. Su proste deti a deti. Kamoska sa aj tesila, ze jej po prikrmoch a veceri bude lepsie spat. Spi rovnako blbo - budi sa kazdu chvilu na kojenie.
Vecere u takychto malych deti nemaju podla mojich skusenosti absolutne ziaden vplyv. Su dojcene deti, ktore prespia noc, pripadne sa zobudia v noci raz/dvakrat, a su deti, ktore sa proste budia casto. A nema na to vplyv ani UM, ani dojcenie ani vecera.
Podla toho, co sa o UM siri, a ze zasytit na noc - by mi syn mal spat od 21:00 do 9:00 - kasa, dojcenie, sem tam na dotlacenie aj UM dam . A zobudi sa okolo 2.00 a potom rano o 7:00. Je to super, ale proste nespi az tolko, kolko by sa mohlo zdat.
Tej kamosky syn uz proste normalna strava, chlebik na veceru, a je aj 6x hore. To je asi povaha, alebo co, ale s vecerou to nema
nic spolocne 😏
@zuzuliennka1 Ahoj Zuzkaa,tvoja odpoved znie dobre,asi mas pravdu. Ja zatial skusenosti nemam,mam prve babatko a plne kojene.ide jej teraz 6.mesiac a trapime sa s vecerom. Dcerka chce ku veceru papat takmer kazdu hodinu. Nikdy som nesla podla ziadnych tabuliek kolko ma ddieta vypit,videla som ci je spokojna. Teraz je ku veceru hladna. Zacala som s prikrmom na obed so zeleninkou este len 5.den ale neviem ako poriesit ten vecer. UM sme skusali 1x,natiahlo ju a mala krce v celom telicku. Bojim sa jej ho dat znovu. Na kase je asi skoro ked este neochutnala ryzu ani ine obilniny a zacat s takou kasou rovno vecer moze byt risk. Tak sa trapim a neviem co dalej ;(
@pepusa1 Mozes mi prosim ta poradit kedy si tu kasicku zaradila? Ci ste ju skusali najskor cez obed a potom neskor na vecer alebo hned na vecer? Ak hned na vecer, davala si jej ju lyzickou? Asi vela babatko takto nespapa ked pride 1x do kontaktu s kasou tak ako s ostatnymi prikrmami. Pripadne z coho si tu kasicku robila a ak by si bola taka dobra aj navod na pripravu mi poradit ;)
@mirkaknm podla mna aj, nie je kasa ako kasa.. ja som skusila najprv normalne ze z ovsenych uvarenych vlociek,uvarit, rozmixovat - ale to po chvilke stuhlo na kamen. tak to nechcem vediet jak to zatazi taky maly zaludok...
potom som v dmke medzi vyzivami objavila hipp na dobru noc - vyborna konzistencia, bez cukru, neutralna chut.. toto nam pomohlo, po ovsenej kasi ho bolelo brucho dva dni... vyskusaj
@zuzuliennka1 Pozerala som na nete ale nasla som len s prichutami a mliecne. Su aj take ciste?
@mirkaknm ja kupujem hipp na dobru noc - sklicko ale... nie v skatuli ani v sacku, ale sklo... tuto s keksami a jablkami. cukor neobsahuje ani nie je sladka, pride
mi neutralna... a takuto este som
parkrat kupila aj “krupicovu”, ale tu som malokde videla
prečo myslíš, že kaše treba dávat? ked tak, ešte má na ne čas a určite nie na večeru..stačí aj po roku.. a dieta má len 5 mesiacov, netreba sa ponahlat s prikrmami....ak kašu, tak dávat potom lyžicou, nie flašou..z flaše natečie "bez práce" , je to úplne iné používanie svalov.. načo potrebuje dieta cmulat flašu s dudlom?..žiadna kaša ti nezručí"lepší" spánok u dietata..budenie sa v noci je úplne normálne u všetkých detí aj dospelých.. daj dieta k sebe do postele a pravdepodobne sa bude menej budit..