Váš názor na kozie mliečko

nikolal
23. sep 2015

je vraj zdrave? aky je vas nazor? od kolkych mesiacov mozem davat? a treba ho prevarat?

lucka1987
23. sep 2015

@nikolal moj mal slabu alegriu na bielkovinu kravskeho mlieka. na kozom mlieku bol asi od 1,5 roka, a ano je zdrave, omnoho zdravsie ako kravske a je lahsie stravitelne, my sme mlieko prevarali .. pre isottu, mali sme domace vzdy cerstve

elad2110
23. sep 2015

ja ho dávam obom dcérkam. keď som začala, staršia mala 2,5 roka a mladšia asi 9 mesiacov. staršia ho pila bez problémov a mladšia ho v tom čase ešte nevedela dobre stráviť, tak som jej ho miešala s kravským, lebo z čistého kozieho sa mi povrackala. my sme chodievali brávať domáce mliečko a určite je potrebné ho prevárať, pokiaľ je domáce. čo sa týka účinkov, tvrdím, že je to zázrak, lebo staršia dcérka, keď som myslela, že nejaká chorôbka od mladšej sa na ňu prenáša, tak jeden deň zakašľala trochu, soplík potiekol, no na drúhý deň ako rybka - úplne nič. myslím to tak, že ju to len tak trochu prešlo a nič. tak ju to chytilo asi iba raz. mladšia dcérka, chorobu niesla trochu horšie, ale to si myslím, že mohlo byť ovplyvnené aj tým, že bola ešte malinká a aj tým, že ho pila miešané - že teda nemalo taký silný účinok. odoberali sme ho minulý a aj tento rok len v podstate sezónne cca 3 mesiace ako ho mali. ale myslím, že super. 🙂 treba skúsiť 🙂🙂🙂

sorciera24
24. sep 2015

moj syn ho zacal pit cca. 2,5 roku......pomohlo velmi na imunitu.....dovtedy v skolke, kazdy mesiac raz messacne chory, odvtedy....takmer vobec....tak raz rocne....co je normal.... ja som davala pasterizovane a cez zimu susene

kvieta
24. sep 2015

Moja dcéra mala tiež alergiu na mliečnu bielkovinu kazeín. Pila namiesto kravského mlieka kozie, cca 2dcl denne. Bezrohové kravy a kozy majú mlieko s nižším obsahom kazeínu. Keď som tú informáciu dostala, trošku som lúskala net a našla som o tom dosť info, no neukladala som si ich, tak nepriložím žiaden link. Alergii sa zbavila podľa mňa vďaka Justu a koziemu mlieku, pretože kožná jej nasadila iba kortikoidy, tie som jej nebola ochotná dlhodobo dávať. Zo začiatku s ním nemala absolútne žiaden problém, no po roku mi ho odmietla piť, takže si asi dáme pauzičku, alebo ho skúsim miešať (to mi nenapadlo). Tiež zvláda vcelku dobre virózy: 2-3 dni posoplí a je to preč. Ale ako som písala, má na tom podiel aj Just.

@sorciera24 Kde kupuješ sušené kozie mlieko?

nikolal
autor
24. sep 2015

@kvieta aky just?

sorciera24
24. sep 2015

@kvieta kupovala som tu: http://biocare.sk/eshop/produkty/kozie-mlieko-a... to holandske.... lebo dlho nebolo dostupne slovenske.... ale opat je a mame ho aj u nas v kamennej predajni (maju aj e-shop) tu: http://www.vitaline.sk/eshop/action/productdeta... a to sa mi zda chutovo lepsie🙂

bibistec
24. sep 2015

@lucka1987 a na kozie nereagoval? lebo nasa alergologicka vravela ze ak je dieta alergicke na kravske je na kazde ostatne lebo ta bielkovina ma podobne zlozenie ci strukturu ci co a naozaj dcerka reagovala aj na ine mlieka

bibistec
24. sep 2015

@kvieta no ved ale ak ma alergiu na kazein je aj v kozom mlieku a aj ked je ho menej je tam cize problem nezmizne ale mozno nie je vypukly a prejavi sa inde mozno neskor ako alergiou astmou a tak...kozie moze byt zdravsie ako kravske ale ak uz ma clovek problem s kazeinom je skor na skodu ho davat predsa

lucka1987
24. sep 2015

@bibistec nie, praveze z toho mu byvalo dobre .. on ju nemal silnu mal zvysene hodnoty, byval casto chory, neviem cim sa ot upravilo.. ale clekovo ma kozie viac prinosov ako kranske..

kvieta
24. sep 2015

@bibistec U mojej dcéry to bolo tak ako u @lucka1987 . Ja som kozie začala dávať až keď ekzém mala preliečený a už nevystupoval. Skúsila som ho preto, že pri bezrohových má nižšie množstvo toho kazeínu, ako pri kozách s rohami. Nie je to hlúposť, tiež som o tom nič dovtedy nevedela.
Dcéra je cca 1,5 roka bez ekzému, pije už občas aj kravské mlieko, akurát dávam pozor na to, aby nejedla napr. jahody (tie boli spúšťač), mandarínky a ostatné alerg. vo väčších množstvách, teda opatrne.

nikolal
autor
24. sep 2015

@kvieta a co je teda ten just?

lucka1987
24. sep 2015

@kvieta aj my sme mali od bezrohovej 😉 ale o tejto info som ani netusila .. inak som z toho robila aj palacinky, piekla kolace, a jedli sme ho vsetci, ani ho nebolo citit tou kozacinou, , samotne neosladene ho maly pil jedna radost, no mna z toho natahovalo 😀 😀

kvieta
24. sep 2015

@nikolal Písala som do IP

kvieta
24. sep 2015

@lucka1987 Presne tak, ja som ho nemohla piť. Pila ho iba dcéra s kakaom. Ale už ho nechce, no skúsim ešte miešať s kravským.
Inak, nechcela ani pohánkové, ani ryžové, mandľové. Sójové nemohla, lebo aj na sóju mala zvýšené hodnoty.

kvieta
24. sep 2015

@sorciera24 Ďakujem 😉

lucka1987
24. sep 2015

@kvieta no ja som malemu tiez davala mandlove aj kokosove som domace robila. tie mu chutili, ale casovo to bolo narocne na pripravu, a predsa kozie bolo fajn. my sme si ja kozu koli tomu kupili ked som bola na MD 😀 lebo maly vypil 1 l. denne a za 3 €, na den a aj to nie cerstve sa mi zdalo vela 😀 takto sme mali denne 3 l mliecka aj syry som robila a este aj inym maminam som nosila

kvieta
24. sep 2015

@lucka1987
Tak to hej 🙂
Kozí syr máme rady, jeme ho čerstvý, bez všetkého, alebo aj nakladaný s cesnakom a korením (ten zbožňujem).

bibistec
25. sep 2015

@lucka1987 to sice ma ale ja by som teda v takomto pripade ziadne nedavala to sa odrazi na zdravi tak ci tak

bibistec
25. sep 2015

@kvieta hm zaujimave ale inac ekzem moze casom ustupit a mozu nastat ine problemy ako napr. astma a problemy tohto charakteru prip. poskodenie creva viem ze je to uz extrem ale aj ked ekzem zmizol problem s travenim mlieka mohol ostat .

kvieta
25. sep 2015

@bibistec Hej, viem, že sa to môže stať. Alergologička však vravela, že pri tak nízkych hodnotách sa to po nejakom čase dá do normálu (dcéra mohla konzumovať kyslomliečne výrobky a tvrdé syry, nemusela vylúčiť pečivo s obsahom plieka). U nej musím dávať asi pozor na alergény ako jahody, mandarínky a pod, teda ich zvýčený príjem v krátkom čase.
Ona už po pol roku nemala žiadny ekzém, klop-klop, nemala ho síce nejako rozsiahly, iba na asi 5 miestach, ale viem, že to nie je vyhratý bojnavždy .

kvietok173
25. sep 2015

@kvieta jahody spúšťač z vlastnej záhrady alebo z obchodu ?

bibistec
25. sep 2015

@kvieta no ved musis sledovat, moja dcerka mala brutal ekzem a imunologicka tiez povedala ze tie hodnoty nie su nejake vyrazne ale mala aj traviace problemy. ale kedze okrem mlieka nebola na nic alergicka tak nikto nevedel co jej je ale dali sme jej robit testy na intolerancie az potom ked ju podla toho stravujeme ako velmi musela trpiet brutalne sa dal do poriadku jej zdravotny stav, mlieko bolo len vrcholom ladovca...

kvieta
25. sep 2015

@kvietok173 Boli z obchodu. Ale mohlo sa to stať aj zo záhrady, ke´dže jahody sú spúšťačom alergických reakcií. To už teraz ťažko posúdiť, či by k tomu tiež došlo, no možné to je.

kvieta
25. sep 2015

@bibistec Moja nemá žiadne problémy s trávením, ani bruško ju nebolievalo a ani nebolieva, zjesť môže aj klince 🙂 Tam bol jediný problém ten prejav na koži vo forme ekzému, bez akýchkoľvek ďalších prejavov. Ale tak dúfam, že je z toho vonku, no nejako to nechcem štekliť, opatrnosti nikdy nie je dosť.

kvieta
25. sep 2015

@kvieta Ja som ale presvedčená, že jej tú kožu pomohli dať do normálu, okrem vylúčenia mlieka samozrejme, tie prípravky z Justu. keby som jej kydala tie kortikoidy a ďalšiu masť od kožnej, tak možno má ten ekzém stále (a nie iba pár fliačikov) a nezbavila by sa ho už možno nikdy.

kvietok173
25. sep 2015

@kvieta moja známa mala silnú reakciu neskutočne vyhádzana z jahôd z obchodu ale celé leto chráme zo záhradky a nič 🙂
Ja som mal neskutočnú reakciu ako mala na paradajky až som skončila v nemocnici ☹ problém bol že som ich schrumala striekané babka poctivo poprasovala 😩 Potom už sa poučila ona aj ja a odvtedy sa u nás nič nestrieľalo v záhrade a ja skonzumujú nespočetne množstvo paradajok a nič 🙂

bibistec
25. sep 2015

@kvieta drzim palce

kvieta
25. sep 2015

@bibistec 😉 Ďakujem, tiež prajem všetko dobré.

kvieta
25. sep 2015

@kvietok173 Je to pravdepodobnejšie, ale aj bez postreku a chémie môže dôjsť k reakcii ak je predispozícia, alebo oslabená imunita. Takže nespoliehať sa, že ak je to zo záhradky a bez postreku, k ničomu nemôže dôjsť.

kvietok173
25. sep 2015

@kvieta môže ale s menšou pravdepodobnosťou