V akom veku ste začali podávať polievku plus druhé jedlo?

nibiru
12. apr 2012

ahojte potrebovala by som sa poradit v akom veku ste začali podavat obed vo forme polievka a druhe jedlo za sebou?mi doma takto neobedujeme ani dospeli max. na vianoce proste by som to do seba nedostala vzdy mavam rozostup najmenej hodinu. dcerke ma 21m.som zacala okolo 11.00 podavat polievku o dvanastej ide spat a po zobudeni 1-2h. druhe jedlo ak nezje polievku čo je sice vynimočne ked sa tak stane dam druhe jedlo takto nam to zatial vyhovuje kamoška pomne vybehla že či nieje mala hladna preto pyta pred spaním prsník podla mna je to blbost pretože ju nechavam jest pekne samu a ked doje sama odíde z poza stola ak vidim že sa hra tak ju dokrmim ja viem že školkach jedia hned po sebe obe jedla .nieje to moc na take male bruško?kedy vám začali takto deti jest?

k_a_j_k_a
12. apr 2012

Ahoj. Papajte tak, ako to vyhovuje Vam a nie kamaratke. Myslim, ze ak by mala bola hladna, ozve sa sama. U Vas to kojenie uz nie je o hlade ale ritual - o tuleni a povedala by som aj o piti. Neboj, kym pojde mala do skolky, tak bude mat vacsie brusko a spapa aj jedno aj druhe.
Inak, u nas jedavame niekedy obe jedla, niekedy na etapy, ako vy- pred spanim a po spani. Podla toho, ci stiham navarit. Ak jedia len polievku, zjedia jej veeeela, aj 2, niekedy 3 cele naberacky. Ak jedia obe jedla, tak zjedia z kazdeho mini porciu. Takto som im to zacala davat cca pred pol rokom (starsia mala 2,5r, mladsia mala rok), lebo potom sme nestihali pocas dna jest aj jogurt aj ovocie. Dodnes je to tak, ze ak jedia druhe jedlo po spani, tak jogurt alebo ovocie vypadava.

lucysha
12. apr 2012

Ahoj, my papame obe jedla asi od 9-10 mesiaca. Niekedy spapa vsetko , niekedy nie, nenutim ho. Moja lekarka povedala, ze dieta si samo urci. Niektore spapaju obe jedla , niektore spapaju druhe az po spanku. Ak by bola mala hladna, ozvala by sa. Kazde dieta je ine. Cez den stihame jogurt aj ovocie, ale mame doma velkeho hladosa.

vendulka80
12. apr 2012

Ahoj, presne tak, papajte podla seba a nie ako to vyhovuje okoliu. My ideme v septembri do skolky a este sa nestalo, ze by mi spapala aj polievku aj druhe jedlo za sebou. Rano sa naranajkuje sama, ale samozerjme po 5 minutach jej je dlho tak ju dokrmim🙂 potom na desiatu dostane jogurtik alebo ovocie, umyje zubky a ide spinkat. Ked sa vyspi, bud dostane polievku alebo masko s prilohami, podla toho co si vyberie. Ak si vyberie len polievocku, tak druhe jedlo jej dam na veceru. Potom samozrejme na olovrant ma kopec ovocia, pripadne s i sama vypyta rozky a natiera si ich. Snazim sa aby mala kazdy den aj mliecne vyrobky, aj ovocie ... ved to urcite poznas. Ale ak nechce papat dve hlavne jedla za sebou, netrap sa a ani ju nenut, radsej nech spapa jedno poriadne. Dietatko ma maly zaludok, mozno ako zovreta päst a nezmesti sa tam tolko jedla naraz 🙂 A co sa tyka skolky, tam sa deti motivuju lebo papaju vsetci naraz a kukaju na seba. A tie porcie su miniaturne 🙂 Pani ucitelky tiez dokrmuju, ale vidia, kedy ma uz dieta dost.

ikke
12. apr 2012

minimalne pol europy a mozno aj cela amerika vobec nejedava polievku a druhe jedlo 😅 pokial das do hlavneho jedla vsetko, co tam ma byt, vratane na slovensku dost casto zabudanej zeleniny, nemusis polievku davat vobec. toboz ak ju nejedavate ani vy, dospeli.
ja osobne robim polievku len k jedlam ako palacinky, kde v "hlavnom jedle" nie je zelenina, alebo robim huste polievky a k tomu len nejaky kolac a pod. 😉

xenicka13
12. apr 2012

moja bude mat dva roky a niektore dni zije len z polievky z druheho si da hlt a uz jej neni ale zas ked jej nieco chuti vie sa napchat hned za polievkou ale vacsinou aj ja mam po polievke pol hodky pauzy

nibiru
autor
12. apr 2012

neviem preco mi to tu nepripisalo prispevok nevadi dakujem za reakcie mala polievky miluje a popravde najradcej by jedla len tie naradcej ma zeleninove akekolvek či už mliečne,sosovica,fazulka ,čista zeleninka a druhe ryžu,cestoviny ryzoto 😀 hrašok,mrkvičku masko na štavičke je jedno ake a na akej hlavne to nesmie bit suche v poctate vo všetkom čo je je zelenina 🙂 myslim si že ma dobre vyvaženy jedalniček i ked teraz začala bojkotovat ovocie a zje max. banan,hrozno,jahody a vyživu.kolačiky nechce neviem prečo a to ho mame 2x za tyžden 🙂 určite ju nutit nebudem a ani nechcem
@vendulka80 to som nevedela ake je to v školke ci musia alebo ich nechaju samých kolko chcu.

fialkaa
12. apr 2012

@nibiru

moj maly dostava pred spanim polievku a po spani druhe jedlo. je dost slaby jedak a striedaju sa u nas obdobia, ked papa, s obdobiami, ked je jedenie boj. takze sa casto stane, ze len jedno z dvoch ponukanych jedal mi na obed zje. tiez si myslim, ze deti netreba nutit jest nasilu a je fakt, ze nepojedia tolko, ako by si predstavovali ich mamy 🙂
podla mna je system pred spanim polievka a potom druhe jedlo dobry a netreba na nom nic menit. ved kym si pospi tie 2, niekedy aj 3 hodky , tak vyhladne. a pred spanim je zase casto uz prilis unaveny na to, aby poriadne papal-.

mata1001
12. apr 2012

@nibiru ahoj tak my papame presne ako vy.o 11h polievka a to mame kazdy den,ci uz zeleninovu,mliecnu alebo slepaciu a potom ked vstane tak druhe jedlo.( vacsinou maso+priloha, kolac na obed nemavame-to skor medzi jedlami mu dam kusok.ked my mame palacinky tak malemu varim zvlast.) nam to takto vyhovuje a ja to zatial menit nebudem...

miska333
12. apr 2012

@nibiru moj maly ma 26 mesiacov a este aj teraz niekedy mu staci len polievka, asi tak od 2rokov zacal papat aj druhe, obed papa o tej 12tej a vydrzi do 17tej, skor neche

tinki
12. apr 2012

@nibiru Záleží asi od dieťatka, moja staršia chce mať medzi polievkou a druhým jedlom aspoň hodinu pauzu. A mladšia, tá stále len mňam-mńam, len by jedla.. 😉

kaja73
12. apr 2012

my mavame dva chody len v nedelu a to je aj maly oba chody-ale mensie porcie.
Inak mame vzdy len jeden chod-bud hustu polievku,alebo daky druhy chod-masko,ryza,zemiaky,zelenina atd-sladke obedy nemavame.Maly ma 27m.
st.syn a mm obeduju cez tyzden mimo domu a nas domaci obed maju na veceru,alebo si daju studenu veceru.

nibiru
autor
12. apr 2012

@mata1001 tiež pokial mame niečo extra malej uvarim niečo zvlast 🙂 no ja ani menit nechcem nic uplne ma ale zaskocila reakcia tej kamošky a hlavne ako mi to podala dost arogantne nemam to rada a uz vobec nie nutu deti my sme doma nemoli odíst kym sme nedojedli 🙄 jasne že budem robit podla seba. 😉
@miska333 tiež sa mi dakedy stane ked zaspi napriklad o 13.00-14.oo že nechce olovrant ale iba veceru ale zase ked zje olovrat niekedy nechce večeru len sa nakoji spat chodi cca okolo 19.00.

mata1001
12. apr 2012

@nibiru ja by som to asi neriesila...rob podla seba.vam to takto vyhovuje a kamoske ked sa to nepaci, tak je to jej problem...ja viem, ty si sa pytala, ze kedy sa cca zacina davat cely obed (polievka+ druhe jedlo naraz)...no moja odpoved-ja to malemu dam vtedy naraz, ked budem vidiet, ze po polievke si bude pytat jest po pol hodine.budem vediet, ze je hladny a polievka mu uz asi nestaci...

nibiru
autor
12. apr 2012

@mata1001 tak to mam v plane aj ja 🙂

vendulka80
12. apr 2012

@nibiru no ja mam mamu ucitelku v MS tak to mam z prvej ruky 🙂 Nechaju ich zjest kolko vladzu a tym, ktori pomalsie papaju alebo sa bavia pomahaju. Vacsinou sa ale v MS naucia deti papat obe jedla naraz, aspon v niektorych pripadoch. Ale zase treba sledovat aj to, ci ucitelka nasilu nenuti dieta jest lebo jedna mamicka mi rozpravala, ze jej dcera neznasala ryzovy nakyp a v skolke jej ho nasilu pchali do krku az sa povracala. Lenze aj napriek tomu, ze vracala, musela ho jest!!!!!!! Dieta dostalo panicky strach z dotycnej ucitelky aj z MS a do skolky nastupilo az vo veku 5 rokov. Samozrejme do inej. Ale netreba sa bat, treba mat oci otvorene a sledovat, spytat sa aj dietata aj ucitelky, ci papala a kolko, ci jej nebolo zle...

nibiru
autor
12. apr 2012

@vendulka80 oo no tak moj brat tak mal paradajkovu polievku dokonca od lekara doniesla mama potvrdenie a jedna pani ucitelka ho nou aj tak nakrmila brat pregrcal cely den a mama to potom riesila u druheho ta ista ucitelka neakceptovala že druhy brat nemoze vajcia a mlieko to iste pregrcal cely den 😠 tak zase jej mama vynadala potom si vraj na to zacala davat pozor .:o) ale viem že teraz to už sleduju nakolko je alegii strasne vela ja viem že školka je ešte daleko tak ale dobre je vediet.