Uchovanie zeleniny/ovocia pre príkrm

chelgi
12. júl 2024

Ahojte, prosim poradte
Niekedy kolo marca, aprila zacnem s prvym prikrmom babatka. Mame malu zahradku kde mame nejaku zeleninku, napriklad mrkvu, brokolicu. Nemame pivnicu. Pestovali sme prvy rok len na mensiu spotrebu. Rozmyslam ze by som uschovala pre budúce babo nieco taketo "bio nase" ale neviem aky sposob najvhodnejší zvolit, aby to malo co najviac vitaminou alebo zachovalo si chuť. Naprilad taka mrkva, zamrazit celu? Nastruhat? Alebo radsej zavarit ako pyre? Da sa aj bez soli a curku? Prosím poradte.

viestta
12. júl 2024

Mrazena zelenina si zachovava aj chut, aj vyzivove zlozky, akurat sa jej zmeni konzistencia. Najlepsie je ak sa zmrazuje nakrajana na male kusky, rychlo, teda naypat na tacku, dat zmrazit potom zosypat do sacka. Niektore zeleniny treba pred zmrazenim blansirovat.
Zeleninu nevysterilizujes doma. Zelenina neobsahuje kyseliny, ktore posobia ako konzervant a bez toho potrebujes sterilizovat na vysoke teploty a tie doma nedosiahnes.

lucia23529
12. júl 2024

Možeš urobiť všetky spôsoby, vždy sa zachovajú živiny. Na polievku dávam celu, na rizoto kúsky, do koláča/cesta nastrúhanú alebo ako presnedavku pyré 🙂 Podľa toho aké robievaš recepty

simca06022011
12. júl 2024

do mrazaka by som to nakrajala na kocky/kusky a do sackov/vakuoveho balenia... potom vytiahnes, uvaris/naparis na paraku a pomixujes si. Rovnako tak pre vas.. polievky robim napr. z mrazenej krajanej zeleniny.

lucia13022023
12. júl 2024

Ja som takto robila od začiatku prikrmov. Zarazila som si mrkvu nakrájanú na kocky, petržlen, brokolicu, karfiol, tekvica, cuketa, a keď som išla robiť prikrm len som si po vyberala co chcem. Mrazila som okrem zemiakov a batatov

anjelicek26
12. júl 2024

Ja mam sice dva mrazaky, ale oba nie boh vie ako velke a potrebujem to na normalnu beznu reziu, takze robit nejake brutal zasoby zeleniny do mrazaku uplne vylucujem... robim detske vyzivy do sklicok, s prikrmami chceme zacat uz o mesiac, najprv bude mat teraz cerstve, na jesen zimu siahneme po zasobach v sklickach...surodencov to bavi zavarat, tak preco nie...nepestujeme vlastne, ale mame tu fajn "lokalneho farmara", tak od neho...