Ahojte 🙂 už som zúfalá, možno mi niekto poradí. Moja dcéra má 3 roky od septembra začala chodiť do škôlky a prestala jesť normálne. Uvediem príklad: Je polievku, v ľavej ruke má lyžicu (lebo je ľavačka) a s druhou rukou pravou si na ňu naberie cestovinu. Nie že by jedla s lyžicou ale ona si na tú lyžicu dá cestovinu s druhou rukou a tak šup do pusy. Neviem kde to videla, nikdy tak nejedla. Už jej aj tu druhú ruku držím, keď papá ale len čo sa nervači. Učiteľky sú z toho už zúfale, že všetko je špinavé, ona je celá špinavá, musia ju prezliekať. A ja som už z toho na nervy tiež. Už som skúšala, že nech si dá teda lyžicu do pravej ruky ale nie, prehodí si ju do ľavej a s pravou si na tú lyžicu naberá. A to sa netýka len polievky ale aj druhého jedla, zemiaky, ryžu, cestoviny. Hocičo.
To prejde, urcite jej nedrz nejako ruky na silu... daj jej celotelovy brindak (aj do skolky dones par kusov) a mas problem vyrieseny. Urcite coskoro bude chciet jest "normalne", chce to len cas... moj dcery su obojrucne dodnes...pisu aj kreslia oboma rukami (aj ked preferuju pravu), sport vylucne lavou...
Nechaj ju, nech sa napapa ako chce. A urcite ju nepreucaj na inu ruku. Moze mat nevyhranenu lateralitu, najdi si o tom niekde clanky.
@pribinak ale kedy? Učiteľky že už majú toho dosť a ešte k tomu, my dnes ráno hovorila že začala od jedla odbiehat. Že si dá jednu lyžičku a uteká sa hrať, príde zase si dá lyžicu a ide si robiť svoje. Kŕmi bábiky, že všetko je proste špinavé a že oni to musia po nej upratovať. Doma jeme spolu, takže neodbieha, raz za čas,že si zabudla vodu v izbe. Ale že v škôlke nonstop.
@lenlenulik jednoducha metoda je - vstane a uz si nesmie k jedlu zasa sadnut, proste dojedla...bude to "bolestiva" priucka a hlad ten den-dva a pochopi... je jedna vec ist na toaletu a druha behat medzi hrackami kym ine deti jedia a robit bordel no. Ale ucitelky by si mali vediet spravit poriadok.
@jumama nie, to určite nie. Prevažne chytá všetko do ľavej ruky, len mi to tak napadlo pri jedle, že keď si vkuse naberá pravou, tak že či nebude chcieť aj lyžicu si dať do pravej ale hneď si ju preložila do ľavej a ja som to nechala tak. Kreslí si oboma rukami, raz s jednou raz druhou.
@anjelicek26 ďakujem, vyskúšam a skúsim to navrhnúť aj v škôlke. Neviem čo sa to s ňou spravilo, pekne jedla a teraz toto. Už mám strach ísť aj do škôlky, že čo zase zašpinila.
@lenlenulik treba skusit, je to zly priklad pre ostatne deti, ked jedno dieta vstat "moze" a oni musia sediet, bez ohladu na to, co potom robi... ale toto musia ucitelky v skolke vediet same, ty tam nie si a nevies zasiahnut aktivne v ten moment. Pri trojrocnom dietati by snad mali mat nejaku autoritu.
@lenlenulik Pozri si tento clanok https://vlavici.sk/clanek/19-skrizena-lateralit... - nakonci su jednoduche cvicenia ocami, alebo tlieskanie a pod. Volá sa to krížové cvičenia, lebo vačšinou krížiš ľavú a pravú stranu tela stranu pri nich. U nas v sirsej rodine su dvaja obojrucni, jeden starsi, ked sa este preucalo, on je lavak, vela robi lavou, ale pisat sa ucil pravou. Potom druhy vyslovene nevyhraneny, ako maly dlho sme vsetci mysleli, ze bude lavak, vsetko robil lavou, pisat v skole zacal teraz ako prvak pravou, sam si to takto vybral. Mame aj dalsieho lavaka a potom jeden kus so skrizenou lateralitou a on ma vsetky mozne dys-poruchy vdaka tomu. V CPPPaP so speckou cvicili taketo krizove cviky na prepojenie hemisfer, ako su v tom clanku. Tym nenalepkujem, len sa mozete inspirovat, napomaha to vsetkym detom na lepsie sustredenie 🙂 Este take cosi - ono to striedanie ruk a noh zacina pri lezeni a stvornozkovani dietata, vtedy sa mu zacnu prepojenia hemisfer vyvijat. A ked dieta vynecha tu fazu, moze mat problem. Aj nemusi. Napr. ten moj synovec ako 10 mesacny uz chodil, nikdy sa neplazil a stvornozkoval iba tak, ze klacal a hupal sa, ale nerobil nikdy kroky. Vtedy sa to este tak nehustilo do mam, ze ziadnu fazu nemoze vynechat pri vyvoji, takze co, staval sa, behal a hotovo. Cize aj to ak by ste aj teraz s malou stvornozkovali alebo hrali sa hry, kde sa striedaju ruky nohy pri pohybe, vseliake take tlieskacky a tak, to moze byt zabavne a napomahat tomu vyhranovaniu prava lava.
@anjelicek26 veď toto. Detí, že sa z toho potom smejú ako všade je špinavo, ona celá špinavá. Neviem čo sa to s ňou stálo, ale už mám z toho nervy a zároveň som z toho zúfalá.
@jumama ďakujem za článok. Určite si to prečítam. Ale ona dáva do popredia ľavú ruku, asi po mojej mamke, ona je ľavačka. Lyžicu má v ľavej, začne kresliť s ľavou a raz za čas si ju dá do pravej, umýva si zúbky s ľavou rukou. Len to jedenie je také divné, to má veľmi trápi.
Moj 5r syn je obojručný. Všímala som si to od 3r. Teraz robí všetko ľavou, iba kreslí pravou. Aj loptu kope ľavou. Ma typické prejavy: zlá jemná motorika, katastrofalne písanie, vecne špinavý od polievky. horšia koordinácia. Od 10m ale pláva. To mu veľmi pomohlo s pohybom. Bicyklovať sa naučil oveľa skôr ako jednoznačni právach či ľaváci. Tento rok uz aj lyžuje. Koordináciu dobehol, reč mu vycibrila logopedička, s písaním sa ale ešte stále trápime. Je augustový, zvažovala som aj odklad školy, ale test školskej zrelosti zvládol uz v 5r, takze pôjde normálne. Dovtedy každý den píšeme, kreslime atd.
Ved predsa ucitelky tam su od toho, aby tie deti usmernili, nie? Ked tebe to doma nerobi, ze by odbiehala a v skolke ano, tak s tym si musia poradit ucitelky. Akoze, to co je, ze uz toho maju plne zuby? Ved ma 3roky, este sa uci, skusa, vymysla...ved to je uplne normalne. S tym jedenim suhlasim ako pisala anjelicek26, pribal jej nejake brindaky, do coho ju oblecu, ked pojde jest a nech jej nedovolia odbiehat. Resp. nech povedia, ze ak odbehne, uz viac papat nedostane a bude hladna...od hladu neumrie ale zapamata si 😉
@hope87 ďakujem, ona má stále niečo na prezlecenie, lebo aj keď sa ,, zahrá,, tak sa niekedy pociká alebo nestihne dobehnúť. No tie naše učiteľky, by najradšej pili kávu, sedeli, aby sa deti pekne hrali a nerušili ich. Moja dcéra je živá, všade sa nájde, behá, je velmi aktívna. Ale to jedenie je najhoršie. Skúsim to,že keď odbehne už viac jesť nebude. Ďakujem za radu
@anjelicek26 ahoj nebala si sa ked robili veci oboma rukami moja papa oboma rukami ma dve lyzice inaksa nenaje uz som sa aj zacala obavat dakeho ochorenia ale tak snad to prejde...pripadne radu...ak jej dam jednu lyzicu tak druhou rukou bude jest rukami 😂
@lenlenulik to je len obdobie, to prejde.