Maminky, chcela by som sa spytat, ci nemate skusenost s podobnym problemom. Mala jedla asi pred 5timi dnami polievku a zabehol jej syr. Dva dni bola v pohode ale asi po dvoch dnoch odmieta akekolvek jedlo i pitie. Pitie dnes nastastie uz pila, ale z jedla som do nej dostala len cuckaciu vyzivu. Ona sa proste boji ze sa jej to zasa zasekne. Nemate prosim niekto skusenost? Uz sme zufali a nevieme co dalej.
psycholog- akutne
Neboj sa, moja mala mala podobne stavy zo zachoda. Hlavne nestresujte a nevyvijajte tlak, davaj jej jest co ma rada - piskoty, jablcko, hranolky🙂. Vidis, ked je smadna aj pije. Dieta vidi, ze ste vo vytrzeni a taka reakcia ju stimuluje v danom spravani. Zmente prostredie - piknik, mc donald. Pure jej nedavsj, bude sa domahat aj dalej. V klude jej vysvetlite, ze take veci ako zabehnutie sa stavaju, je to neprijemne, ale ide sa dalej, treba dobre zut. povedz jej, ze jest treba aby jej pekne rastli vlasky, sby mala silu skakat..jedzte spolocne a ked sa trochu rozje prejdite na normalny rezim, inac sa bude dozadovat len oblubenych jedal.Bude to dobre, len klud
@sisulka7 - súhlasím s babami, pomaly, postupne, netlačiť na ňu. Skús polievky (tekuté jedlo možno skôr zje) - napr. "krémové" zeleninové (ja robím napr. brokolicovú - uvarím brokolicu do mäkka, pridám muškátový orech, soľ, rascu, nové korenie, prípadne aj so zemiakom na zahustenie, plus zo 2 lyžice ovsených vločiek nechám v tom 2 minúty postáť, zmixujem, prípadne môžeš pridať na zjemnenie smotanu alebo mlieko - trochu. Takto robím absolútne hocijakú zeleninu, najmä takú, ktorú mi deti nechcú bežne jesť, takto zaručene zjedia). Alebo len vývar - hoci aj len samotnú "šťavu". Takto do nej dostaneš jedlo všeobecne aj nejaké živiny. Ak má rada džús - skús jej vytlačiť šťavu napr. z pomaranča, jabĺčko odšťaviť... A postupne pridávať, neboj sa, určite jej to prejde - je to nepríjemné, asi máš strach, ale deti mávajú kadejaké obdobia. Ako prišlo, tak odíde. Ona po pár dňoch vyhladne a zistí, že papať proste musí. Netreba len na ňu tlačiť.
Nam sa nieco podobne stalo v skolke.Dievcatko papalo jogurt a nesadol jej, povrackala sa v jedalni a potom tiez odmietala jest spolu s detmi. Mamka vravela,ze doma v pohode papa a v skolke odmietala cokokvek zjest. Zabralo "vydieranie" ze ak nebude papat,rodicia ju budu musiet dat inam do skolky. Chce to cas a trpezlivost. A ak uz rozumie co jej hovoris,tak je to o to lepsie. Je to len par dni, "zazitok" je este cerstvy. Skus jej dlhsie nedat tu polievku,ktoru mala,aby sa jej to nepripominalo. Ponukat ju jedlom,chvalit jedlo ked spolocne papate,chvalit dcerku, ked spapa, skusit formou hry: lyzicku za ocka, maminku, braceka... ak nespapas bude smutny, chory, slaby,... Vie ako mamku ta to velmi trapi,ale myslim,
Ďakujem kočky, stale jeme len riedke, ale aspon niečo. Dufam, že to skoro prejde, lebo uz aj velmi schudla. Už ju to drži 5 dni, ale pije dost mlieka, tak snad aspon nejake ziviny do seba dostava. Polievočku papa len šťavu.
@sisulka7 mne je divné, že dva dni potom, ako sa to stalo jedla normálne. Že ten odpor k tuhej strave nenabehol hneď. Určite by som ju do ničoho nenútila, ale pozorovala. Nechala by som na tanieriku na stole položené piškóty, kukuričné chrumky, ale nič by som jej nehovorila. Mlieko by som obmedzila. uvidíš, čo bude ďalej. A za päť dní zase nejako výrazne schudnúť nemohla, veľmi už vôbec nie. Skôr mám pocit, že dcérka vycítila tvoje obavy a zapáčilo sa jej byť zaujímavá, piť a jesť tekutú potravu je predsa len pre ňu pohodlnejšie, keby mala blok z toho syra, tak nebude dva dni jesť normálne, ale odmietala by tuhú potravu okamžite. Držím palce, aby prešla na normálnu stravu čo najskôr.
Kocky trvalo to presne tyzden, nemala zaujem o absolutne nic a to pritom ona naozaj miluje sladke. Ak si v obchode vypytala kupit cukrik, ale bala sa jest. Dokonca aj do skolky som jej balila aspon nieco tekute, aby nebola cely den hladna, lebo dva dni v skolke do seba nedala nic len vodu a treti den sa normalne rozjedla. Som bola uplne v soku, ked mi povedala ucitelka, ze zjedla zemiakovu omacku s chlebom a to je jedno z jedal, ktore by predtym nedala do ust ani keby umierala od hladu. No a odtedy je zasa vsetko. 🙂 Detska mysel je pre mna jednou velkou záhadou.
Asi len trpezlivo skúšať a skúšať, mozno sa ist najesť von do parku na deku pod strom, aby nesedelo za stolom a nepripomínalo jej to zly zážitok