Ahojte mamicky!Mam 3r. syna,ktory je odmala velmi zivy a neobsedi na mieste.O jedlo vobec nejavil zaujem!Preto,ked sme zacali s prikrmami,zabavala som ho,aby som to jedlo donho dostala-teraz viem,ze to bola OBROVSKA CHYBA,neodsudzujte ma,poucila som sa!ale vtedy som si myslela,ze je to dobre,pretoze tak male dieta nerozumie tomu,ze ak sa nenaje,bude hladne...Najskor to bola 1hracka,potom 2,3 az cely kopec,ktore aj tak koncili na zemi a nezaberali.Maly sa stale vrtel a staval v stolicke.Ucila som ho jest aj sameho-vela krat...no len to rozhadzoval a ked som mu chcela pomoct aby trafil do ust,zacal zurit,revat a bolo po jedeni.Nosila som ho popri jedeni aj na rukach a pozerali cez okno na auta.Teraz pozera tablet-rozpravky a anglicke pesnicky-LBB.A to ho musim stale krmit a napominat,aby to vobec prezuval,lebo to natlaci do licka a nezuje...Zje len niektore jedla a polievky.Vysku a vahu ma na svoj vek primeranu-99cm/15kg.Lenze mame 4mesacne babo a nedlho zacnem aj to prikrmovat.Myslim ze 3roky su az az a uz by si mohol uvedomit,za ak sa nenaje,bude hladny.Uz som to tiez vyskusala viac krat,ale nakoniec som zas zacala s krmenim,kedze jest nechcel.Aj stojim nad nim a hucim donho,aby si odhryzol-vie to,ucila som ho..lenze akoby trucoval a len sa kruti,beha po kuchyni,lahne na stolicku..no horor.Len ho napominam-sadni si,odhryzni si-aj to posluchne az na piaty krat a znova-prezuvaj odhryzni si,zapi si...a dookola,az som sama zo seba ohucana...Povedala som dost!Zavolam ho,ze ma jedlo na stole a idem jest aj ja.Najskor sa musi dohrat a poooootom ked mu este 10 krat pripomeniem ze sa ide jest pride.Povedala som,ze uz musi jest sam,aby sa pozrel,ake je male babo,a aky je on uz velky...Ale len sedi a nic...tak zas donho huciiiiim.Zacala som mu davat tak pol hodku,ze kolko zje,tolko bude najedeni a upozornujem ho.ze do dalsieho jedla nic ine nedostane.(ked som mu davala ja,jedol hodinu 1rozok)Teraz zje tak 10x a dost.Zopar krat som urobila,ze ked nechcel jest,upozornila som,ze zostane doma a nepojde so mnou a babom na prechadzku...aj som to dodrzala,no co z toho,ked som sa vratila-iba zo dvora a on si lize lizatko,alebo chrumky,ktore mu dala svokra(byvame spolu...)co ma dorazilo!!!Tak mu dam limit na najedenie,obcas upozornim a ked cas ubehne,ideme sa hrat,alebo von.No je to obrovska bieda...!!!Ani neviem,co chcem vlastne od vas pocut...snad len,ci mam vydrzat a rozje sa sam,ako dlho to bude trvat,ci ste to zazili...a fungovalo to...?Bojim sa ze zas polavim...☹(
u nas pomohlo to, že som zaviedla pevné časy jedenia, raňajky - obed a večera nič pomedzi. Ak dcerka nezjedla, nedala som jej nič okrem čistej vody alebo nesladeného čaju až do ďalšieho jedla, hoci o 11:00 už bola strááášne hladná. Nenadávala som jej, nedramatizovala, ak nezjedla, s kludom Angličana som odniesla a oznámila jej, že ďalšie jedlo je až obed. Zistila som, že jedlo je pre nu vec, ktorou si niečo vydobýjala, vedela, že to ma vytáča a aj také skúšala, že ak zje, tak či dostane darček...
Trvalo asi týžden, kym pochopila, že ak nezje, bude fakt hladná. U nas tiež problém v tom, že bývame v dvore s babkou a tá tiež, ved nejedla, daj jej aspon piškotku alebo mlieko ,,, však ona mi ju v jedení tak pokazila, ked ju bavila, lebo jej každu chvílku pchala jedlo a na obed varila aj dvojaké, čo by princeznička zjedla ... aj v školke trucovala a trvalo do puberty, kym začala normálne jesť všetko. Ale aspon to som dosiahla, že niečo zjedla normálne.
Toto iste mam doma a nie som sama, pocuvam to casto od mamiciek 3-5 rocnych deti, hlavne takych, ktorym doma pribudol mladsi surodenec. Starsie deti sa takto snazia ziskat pozornost matky, ktora vacsinu dna travi starostlivostou o mladsieho surodenca. Nechaju sa krmit a obskakovat, provokuju, chcu byt v centre pozornosti. Ak sa k tomu prida aj vyssi temperament, je o "zabavu" postarane. Plus je to vek, kedy vrcholi u deti vzdor, takze si to vychutnavaju. U nas pomaha hlavne netlacit na pilu - nejdes k stolu, ok, budes jest studenu polievku. Zdrzujes, fajn, nestihneme sa pred spanim este pohrat. Alebo motivacia- ked budes pekne sama papat bez odbiehania od stola, pustim ti rozpravku na tablete alebo na cd. Pripadne sutaz - kto prvy zje obed, dostane cukrik. Chce to hlavne klud (viem, je to niekedy tazke).
@alllexis13 myslím, že by si okolo jedla nemala robiť taký humbuk, nepripomínať, nekrmiť, nehušať aby jedol ... zavolaj ho raz, ak nepríde, jedlo odnes zo stola a daj mu až ďalšie jedlo dňa. Aj mne trhalo srdce, ale treba vydržať ... aj tak neje, takže ak aj nejaké vynechá, tak od hladu hned nezomrie. Piť mu samozrejme daj, ale NIČ SLADKÉ.
U mojej dcéry tie problémy s jedlom boli tiež už od začiatku, aj preto jej babka vyvárala piate cez deviate a čo by tak spapala. Ona sa dorážala mliekom, a jedla len suché veci - suchý chlieb, rožky, ryžu a pribináky. A ked išla v 3 rokoch do školky a ja som mala strach, ako to bude tam, ked sa nevie sama najesť - teda zvládala to fyzicky, ale nechcela jesť.
@alllexis13 skoro ako pri prvom synovi a tiez som si tu bola pre rady a vies,co pomohlo?
nejako z toho vyrastol....prisiel jeden den,kedy sa najedol bez pc,bez hraciek....
zistila som,ze krasne papa pri inych detoch.....a najviac pomohla skolka
vydrz...
@terezka1947 ale zase som mala vyhodu,moje dieta nikto iny nekrmil sladkostami,ani nicim inym...ani chrumkami...no,aj tak...ver,ze sa jest nauci a rozje sa,teraz je vo veku,kedy chce vsetko skumat,nema cas na jedenie 😀
ako ti tu baby radia,velmi netlac na pilu....radsej nech zje par lyziciek z toho,co mas navarene...a ver,ze dieta hladne nezomrie...on sa naje,ked hladny bude...moj jedol tak lyzickovo dlho...a mal dni,kedy sa najedol za troch...a potom opat neviem,ci nezil len z lasky...
si to vezmite z pohľadu toho dieťaťa ... vám by neodpadlo od chuti, keby niekto už dopredu robil okolo jedla stresy a počas jedla stále nútil, napomínal, že jedz, prežúvaj, nevrť sa ... no nič príjemné ...
Inak, dcera ako prišla do puberty, tak sa začala až prejedať ... potom mala aj problemy s gulatým bruškom a teraz už sme bo fáze, že ma 15, dbá na figúru a dava si pozor, čo zje. No je super, že je zeleninu, ovocie, mliečne výrobky, s mäskom sa doteraz veľmi nekamaráti, ale trošku si dá. Ryby začala jesť až teraz v lete, som ju naučila na grilované pstruhy aspoň.
@alllexis13 hlavne to nedramatizuj,neklad na to velky doraz. Ako radia. Presne casy jedenia a nasledne. Ok,nechces,dalsia bude desiata..obed atd.. Len cista voda pomedzi to. Mozno sa rozje,ked aj babo bude pamat prikrmy. Moze to byt taka jeho forma protestu,ziarlivosti na surodneca. Ja som mala prveho papkaca,no druhe dieta bolo horsi papakac-aj v ramci dojcenia. No zmenilo sa to hlavne kvoli tomu,ze som na to nekladla prilis velky doraz. Teraz sa aj tahaju navzajom a su nachylnejsi ochutnat aj take potraviny,s ktorymi mali problem,le i ved kazde dieta i dospely ma potraviny,ktore nema az tak v laske ci ma problem ich ochutnat. Oni dost po sebe opakuju,takze uz ani mala nema problem s jedlom. A ked vymysla a nechce,objavuje sa aj take obcas,tak ok. Nemusin
toto presne mam doma, akurat, ze moj ma o mesiac 5 rokov a vysku a vahu presne tvojho chlapceka...co ti poviem, su aj take deti a bud rada, ze ma na svoj vek primeranu vysku a vahu...mam uz aj 17mesacnu dcerku, ta zje vsetko, co nezje ju, takze jeho krmim a ona reve, ze to chce zjest..veselohra u nas kazde jedlo...ano, stale krmim takmer 5-rocne dieta, mozno chyba, uvidime, skusala som kadeco, ale maly ma rizikovy vyvin pre vsetko mozne, nechcem sa rozpisovat, takze co sa jedla tyka, snazim sa mu vyjst v ustrety, si mamina poznas si svoje dieta, sledujem si kolko papa, ak viem, ze zjedol malo, snazim sa pomoct dokrmit zabavit a castokrat sa napapa, aj my jeme s rozpravkami, ale aspon sa naje, ale pri jedle ho uz nenapominam, nedirigujem, spolocne stolovanie je samozrejmost, sledujem a korigujem, ak vidim ze obed nechutil, ponuknem dalsie jedlo trochu skor, tym nemyslim sladke ci chrumky, stale mam v zalohe nejake papanie a celkom sa dari, ak nic ine tak flasa mlieka tiez pomoze...
a cim menej to jedlo zdoraznujem, tym je maly spokojnejsi, v ziadnom pripade ho vsak jedlom nevydieram, ze ranajky obed vecera a nic... a ked nezjes nebude...to na tieto deti neplati, akurat im vyrobis nejaku poruchu prijmu potravy...
@alllexis13 nemyslim to v zlom, ale robite prilisne obstrukcie s tym jedlom, prave dieta si vie lepsie uvedomit kedy je hladne a skor pochopi sposob jes , nejes dobre, budes hladny, deti su v jedle vyberave a ked sa s nim takto nacvicuje je to este horsie, vymysla uz aj on....co sa tyka jedla, nech je co ma rad, on sa postupne rozje chute sa mu zmenia, je zbytocne sa s nim natahovat, ak nieco nechce...viem je to namaha varit a davat mu jest dookola to iste co chce, ale vzdy lepsie ako sa kvoli vsetkemu natahovat, plus mozno uvidi, ze babo je zacne aj on...
@alllexis13 ahoj, moja ma nieco vyse dvoch rokov a keby to necham na nu, tak mi je len hranolky, syrove korbaciky a gumove medvediky - vsetko co dostane u dedkovcov len co troska pokryvi tvar. Nad tymi ludmi som uz zlomila palicu, ked tam uz je vravim si cert to ber, nebudem sa nasierat...to k tej tvojej svokre a k synovi, prestan do neho hucat, sama vidis ci kricis alebo nie vysledok je za jedno, vyssie bola rada s presnymi casmi, absolutne suhlasim...var vsetko a davaj mu raz za dve hodiny...ked len dve lyzice zje aj to je vyhra, jednak sa nauci jest zo vsetkeho a druha vec co to ho zasyti...a vklude kedcnie tak nie....dvojrocny je uz prefikany, rychlo si vie v hlavke zratat a scasti uz skusa aj manipulovat tak si neplet na seba bic v tak ibycajnej veci ako jedenie, lebo tak ako on moze odkukat od malej a zacne jest, moze aj ona od neho vystupy
@alllexis13 Urobila si z jedla stred vesmíru, preto tvoj syn reaguje tak, ako reaguje. Máš to ťažké, ak to do toho zasahuje svokra, tam by som začala, sadnite si s ňou aj s mužom a povedzte jej, ako ďalej hodláte riešiť synove jedenie-nejedenie. Ona musí absolútne rešpektovať to, čo vy dvaja poviete. nesmie ti v žiadnom prípade podrážať nohy, lebo máš ešte ďalšie bábätko. Škoda, že si nezačala ešte kým sa narodilo, ale nevadí. Ale ty musíš byť v prvom rade presvedčená o tom, že to, čo robíš, robíš správne a chceš to tak robiť. Začni normálne od rána - polož pred neho raňajky, ty si sadni oproti a jedz-. Nijako jedlo nekomentuj, nerozprávaj že je zdravé, že keď sa nenaje, bude hladný, že nevyrastie a pod. Vôbec nesmieš o jedle rozprávať. Jesť sa bude v kuchyni za stolom bez akéhokolvek kultúrneho programu - žiadne hračky, piesne, nič. Rozprávaj o tom, čo ste videli včera vonku, akú knižku ste čítali, kde dne pôjdete, jedným slovom sa nedotkni jedla. Ak začne pišťať, nereaguj, ak odíde od stola, iba sa spýtaj, či si neprosí a jedlo zlikviduj - do koša, WC, ale nie systémom, že keď si nezjedol, budeš hladný a ja to šupnem do koša. Tvoj syn musí nadobudnúť pocit, že ti je absolútne jedno, či jedol, alebo nie, že sa nedáš jeho jedením, ani pišťaním vydierať. Musíš zachovať kľud, aj keď chápem, že je to veľmi veľmi ťažké, ale naozaj nesmieš naznačiť, že to s tebou niečo robí. Do ďalšieho jedla NIČ, ale naozaj nič, ani chrumku, banán, jogurt, nič, iba tekutiny. Na desiatu zopakuješ postup z raňajok. Po desiatej von, aj keby si nemala prach utretý a ožehlené, na to sa vykašli, musíte ísť mimo dom, do ďalšieho jedla nič, iba tekutiny, nie mlieko, ani sladké nápoje. Takto pokračuj celý deň, neboj sa, že sa mu niečo stane, ak nebude jesť deň, dva, nestane, iba dbaj, aby mal dostatok tekutín. Ak prejaví záujem, že začne jesť sám, alebo bude chcieť, aby si mu pomohla, pomôž mu, oddeľ polovicu, povedz, že polovicu zje sám, polovicu mu pomôžeš. A nijako zase jedlo nekomentuj. Tu pomôže len kľud a dôslednosť. Čím skôr bude jesť sám, tým to bude pre teba ľahšie. Žiadne meranie času, to je stresujúce a k ničomu to nevedie, Držím palce, aby si to vydržala a nedala sa zlomiť synovým revom, jedovaním a najmä nie svokriným zasahovaním do toho. Rodičia väčšinou zlyhajú preto, lebo nezvládajú to, že dieťa nezje nič celý deň. Jedlo je totiž úžasný prostriedok pre dieťa , aby mohlo s rodičmi manipulovať. Drž sa.
@alllexis13 tak ako pisali vyssie pevny cas na jedenie, brat jedlo ako beznu sucast dna, nic extra...ak sa nenaje, ked ma, nechat ho hladneho do dalsieho jedla...rychlo sa nauci...pri jedle by mala byt pohoda, nie stres a deti maju silny pud sebazachovy, od hladu nezomrie 😄
@tinqua Cas jedenia dodrzujem od zaciatku a co sa tyka noveho jedla,to ani neochutna.Na maso niekedy povie,ze to vyzera ako blato,alebo nieco dalsie zas smrdi...Azakryje si usta rukou,aby som ani lyzicku k nemu neprilozila...Top je unho nedelny vyvar(mrkvickova so slizikmi) a tak to vyuzijem a napucim mu tam aj zemiaky,alebo nakrajam maso,nastruham vajce na tvrdo...atd.Len ho musim krmit.
@alllexis13 nereaguj na slová, ako jedlo vyzerá, alebo že to smrdí. Ak si zakryje ústa rukou a odmieta jesť, nechaj ho tak, ale treba rešpektovať, že aj dieťa niektoré jedlá neznáša. Samozrejme nie polovicu z toho, čo mu varíš, myslela som päť, šesť...To s tým vývarom si vyriešila perfektne, že mu do neho prepašuješ to čo chceš. A nemusíš ho kŕmiť, on sa nechá kŕmiť preto, lebo vie, že ty sa bojíš, že keď ho nenakŕmiš, bude hladný a kalkuluje s tým. Daj zajtra pred neho ten vývar a choď žehliť, kojiť, alebo si sadni oproti a jedz. Ak sa ho ani nedotkne, nekomentuj nijako, do ďalšieho jedla nič a tak budeš pokračovať stále. Neverím tomu, že ak vydržíš do pondelka obeda, najneskôr večere, že by ho nezjedol 😉 😉 😉 . Lenže musela by si vydržať. Ty, manžel a svokru niekam poslať (alebo zavrieť). Hovorí sa, že v škôlke sa deti rozjedia, lebo vidia jesť iné deti. Nie je to tým, veď aj doma vidia jesť súrodencov, rodičov....ale tým, že im nikto nerobí počas jedla predstavenie, o jedle zbytočne nehovorí, nezrúti sa nervove z toho, ak dieťa celý deň nič nezje. Nie preto, že by učiteľkám na deťoch nezáležalo, naopak, práve preto, že im záleží na tom, aby brali jedlo ako niečo prirodzené, nie výnimočné, aby sa naučili jesť aj jedlá, ktoré nepoznajú. Často stačí povedať, ak dieťa odmieta jesť - dobre, nemusíš to jesť, ale nechám to pred tebou, keby si si to o chvíľu rozmyslel a začne jesť,lebo vidí, že to s učiteľkou nič nerobí, ak nezje. Ak sa toho ani nedotkne, je vhodné iba podotknúť - možno nabudúce ochutnáš. Deti majú veľmi citlivé senzory, cítia, že mama je nesvoja, ak nejedia, že sa tým, že odmietnu jedlo dá krásne na seba upozorňovať. Veď často celá rodina týždne a mesiace rieši, prečo dieťa neje, samozrejme pred ním, čo celú situáciu len zhoršuje. Chce to len dôslednosť a pôjde to, uvidíš.
neries lebo ta z toho porazi, raz z toho vyrastie, snad nebude toto robit do 18tky 😉 viem co je to nejset a ked dieta odmieta akekolvek jedlo...aj moja sa necha krmit a to uz bude mat 3,5 roka inak sama papa aj hodinu jeden chlieb ci maso s ryzou 10x napominanie ale snazim sa neriesit hlavne ze sa naje...prezili sme si aj horsie - tyzden v nemocke 3dni na infuzkach, vtedy nejedla vobec nic az zacala chudnut, takze bud rada ze to nie je horsie a zje aspon nieco, raz to prejde
@alllexis13 Preboha, ved donho stále nehuč, ved to sa ani čítať nedá. Čím viac donho hučíš, tým menej ťa počúva, má ťa už po krk. Ved to by aj kona zabilo. Moj syn tiež nechcel v tom veku vobec jest. A vážil len 12kg. Pomohlo, ked som ho dala do školky, spočiatku tam nechcel jesť nič, ale po pár mesiacoch sa naučil. Ale určite som okolo toho jedenia nerobila také cirkusy ako ty, to ozaj nie je riešenie a sama vidíš, že to nefunguje. Proste som ho nakrmila a bolo. Ked nechcel, tak nejedol. Bodka. teraz má 5 rokov a je úplne sám a zje dosť jedál, niektoré veci nemá rád, ale už je to oveľa lepšie ako ked mal 3 roky. Len vydržať. A nenútiť. Držím ti palce.
akoze divim sa ti ja by som toto netolerovala. ja som tiez mala problem s dcerkou ale ona mala problem ze ju vecne bolelo brucho ( ma rozne poruchy travenia) a ked sme konecne presli na dietu je vsetko ok a papa dobre a pekne. ale v prvom rade ziadne sladkosti upozorni aj svokru. jedlo je na stole a vtedy sa je ak nepride nenaje sa ok ale ine jedlo mu uz nedaj ak bude hladny na 5tym ci 10ty raz pochopi ze jedlo sa nedava hocikedy neboj sa ak chvilu pohladuje neumrie . samozrejme ze su jedla ktore mu nemusia chutit ale zas nerob to ze ak mu nieco nechuti das mu ine jedlo potom mas postarane o problem. a ak pojde do skolky co myslis bude sa s nim niekto bavit? takze este mas moznost to napravit. nepovol a nevracaj sa k napominaniu a krmeniu chvilu bude trucovat ale do buducna to bude pre teba aj okolie jednoduchsie. drzim palce a zelam vela trpezlivosti.
@alllexis13 Ahoj ja ma 5 ročneho syna a to iste on nebude jest a bude pri tom jedle sedieť a spekulovať potom sme samozrejme chori lebo ma oslabenu imunitu. Znamam mi poradila probiotika take guličky bral ich mesiac a teraz papame normalne je hladny neviem či to bolo tymi probiotikami ale zrazu mi to nejde do hlavy a ešte si aj pyta. Bral ich aj jej syn a toto iste. forever active probiotik.
@nicolasss dakujem,trapime sa stale...da sa to prosim ta kupit volne v lekarni,alebo treba predpis?
Joj to keď čítam jakeby som to videla u nás doma 🙂 Vôbec si neurobila chybu na začiatku. Ja mám dve deti staršia dcéra ťa od roka a pol sa sama nejedla. A synček má tiež teraz tri roky ako tvoj a s ním je to podobné ako máš ty. Už od malička to bolo iné ako pri dcérke. Aj keď je hladny sadne si k stolu aj začne jesť sám dá 5 lyžíc a skončil, troška sa zasýti a už to nepotrebuje. Ja som sa na to pýtala aj detskej psychologičky prečo keď som urobila všetko rovnako pri oboch deťoch jedno papá v pohode a druhé nie. Ona my vysvetlila že to je v psychike toho človeka. Proste niektorý ľudia majú z jedlá pozitok a vedia si ho vychutnať a iný ho zas berú iba ako formu nasýtenia. No a to dieťa si ešte nevie uvedomiť že sa má najesť viac aby za chvíľu nebolo hladné.
Po tomto zistení som začala k nemu ináč pristupovať a veru už sa naje aj sám a tak že sme celé jedlo bez hraciek, ale to len doma v pohode. Ked sme niekde inde tak neobsedí. No a tá zmena prístupu : bola som na neho o čosi prísnejšia čo sa týka sedenia pri stole. My máme tak zaužívané že jeme všetci spolu a nikto sa nepostaví od stola kým sa papá. Najprv odbiehal ale keď videl že som prestala za ním chodiť z jedlom tak to nejak prestal robiť. A keď si chcel dať nejakú sladkosť tak som mu vysvetlila že až keď sme obed a položila som tu sladkosť pred neho. Veru to nie je žiadna výhra dať si hneď za obedom sladkost ale na začiatok to bolo núdzové riešenie. A teraz je to tak že keď je hladny tak aj sám sa posadí za stôl a pýta si jedlo sem tam ho dokrmim a niekedy si zoberie aj nejaké autíčko ku stolu ale už bez sladkostí 😉