Milé mamičky prosím vás o radu môj synček mal v decembri 1,5r no bohužiaľ s manželom ho nevieme prinútiť aby začal hrýzť papa prikrmy od 12 mes sú tam veľké kúsky ale on to hltá.Skusala som mu dávať pečivo,to hneď z úst vyberie,banán a mrkvu spala keď je mierne rozdusena.Druhe mamičky hovoria že s ním mám ísť k lekárke lebo v jeho veku by už mal jesť aj iné veci ako chrumky, sušienky atď.Okrem malého mám aj dve dievčatká ale s nimi som problémy nemala jedli všetko a začali samé.No on odmieta dať sušienky od 6mes do úst a keď ich dá tak hneď sú vonku.poradite mi prosím ďakujem vám vopred za odpovede a radi
@m226 Nemusi to byt hned autizmus, ale ano treba ist k doktorke. Moze mat nejaky problem s tvarovymi svalmi alebo nejaky mechanicky problem v ustach.
@marianarem ďakujem
@marianarem on hryzie do dverí celá postieľka je okusana obývacia stena tiež ale jedlo nechce
@m226 Tak ono je ine zahryznut do postielky a ine je odhryznut si z jedla a potom si ten kus musiet v ustach jazykom posuvat, zut, cele to koordinovat. Skus ho dat prezriet a ak je fyzicky vsetko ok, tak potom su rozne cvicenia a hry pre taketo deti, aby sa naucili.
Tu vedia niektore tak neskutocne vystrasit, jasne, ze to nemusi byt autizmus. Neplaste, ludia. Vsetko sa da vyriesit, treba podiskutovat o tomto s pediatrom, a ten uz bude vediet ako dalej.
@m226 a ked das pred neho jedlo aby sa sam krmil napr. rozok, ovocie, zeleninu, zemiak, alebo do ruky chrumku tak co s tym robi?
Aj moja vsetko z kupovaneho prikrmu len prehltne aj kusky kusky. Ale nema problem sa aj sama nakrmit. Takze otazka je ci ponukas aj samokrmenie?
A napr. avokado zje len ked si ho sama berie z misky, ak jej dam ja s vidlickou tak ho vypluje 😂
@m226 milujem také lekárky, že lenivý... 🙄 môže mať nejaký fyzický alebo senzorický problém. Sú aj logopedičky, čo to riešia.
@thereisabear ja sa práve toho bojím či nieje nejako chorí a bojím sa ísť s takým malým dieťaťom k logopedicke
@m226 vygoogli si orofaciálna stimulácia, nerobí sa to asi úplne bežné.
@thereisabear dobre
@m226 To ze nechce susienky a chrumky, nech ta netrapi. To vobec nemusi jest.
Ako ho krmis? Jete spolu? Pytam sa preto ze ci vie ze sa to ma zut? Ma zuby?
Nas syn velmi dlho nic nezul, len to prehltol, akoby na to nemal cas, alebo ho to nebavilo. Chutilo mu a nebol vyberavy a ani to nevyplul, akurat to vsetko hltal. Davala som male kusky maska, chlebik a zeleninu ovocie som dost vela pucila a mixovala, lebo som nechcela aby to cez neho len prebehlo ale aby to aj stravil. Asi az od 2 rokov zacal ako tak zut,. Castokrat som ho musela nabadat aby zul. Ukazovala som mu ako zujem.
@andreatytler je z nami v kuchyni aj ja mu ukazujem ako sa zuje má zúbky áno a koľko on hryzie do všetkého možného len nie do jedla ja mu dávam prikrmy kde sú kusy veľké tiež to prehltne ale hrýzť nechce minule si odkusil ale hneď to z pusy vybral mamičky z iného fóra píšu že ísť z ním k logopedovi ale veď ma 1,5r čo budem také malé dieťa ťahať po lekároch druhá mi písala či nieje autista bože človeka prestrasia lekárka detská mi povedala že on nato príde sám len treba mu dať viac času že nie všetky detí sú rovnaké tak ja neviem
@andreatytler hráme sa rôzne hry,s levom s autíčkami je hravý pekne blaboce ale jemu všetko dlho trvalo rackovat začal neskoro aj chodiť
@m226 No mat problem s konzistenciou jedla je jednym z priznakou autizmu, tak asi preto to povedali. Ze napriklad tie deti odmietaju prikrm ktory nie je do hladka vymixovany ale ma hrudky. To uz len ty musis vediet posudit ci mu vadi konzistencia. A teraz vravis ze aj ine veci ma opozdene... tak mozno nebude na skodu zajst do centra vcasnej intervencie a tam ti poradia ohladom autizmu. Ono cim viac informacii mas a cim viac odbornikov konzultujes, tym istejsia mama sa z teba stava.
Skus ho nabadat viac na to aby sa krmil sam. Daj jedlo pred neho a nekrm ho. My sme zacali vidlickou a chlebikom asi ked mal 12-15 mesiacov (cisty bez masla aby sa mu neprilepil na tanier). Aj lyzicku som davala ale vydlicka bola lahsie. Potom ked mal 18 mesiacov nastupil do jasli a tam sa velmi rychlo naucil lyzickou. A skus ho nechat trochu vyhladoviet a potom daj pred neho cele kusky niecoho co pred tym vyplul ze ci zase vypluje ak bude hladny. Ja som nedavala tak ze celu mrkvu alebo rozok z ktoreho by si musel odhryzavat. Vsetko bolo nakrajane na kocky v miske a on si naberal priborom alebo prstami. Az niekedy v 2.5 rokoch si zacal pytat cely krajec chleba. Teraz ma 3 roky a stale najdem v stolici cele fazule alebo kukuricu, takze to zutie stale nie je idealne. On je velmi akcny... na jedlo nema cas.
tento problém majú autisti...
k pediatrovi, neurológovi a pod. okamžite to rieš...
a v žiadnom prípade nemixuj stravu...