Štvorročný syn nechce jesť

15. máj 2021

Poraďte čo mám robiť keď mi syn nechce jesť. Ma 4 roky a je veľmi malo, keď zje polovicu z porcie tak som rada. Z polievky zje bežne tak 12 lyzic a pokial druhé nie je jeho obľúbené jedlo čo by jedol stále dookola: pirohy, halusky, palacinky, pizza, granadir a cestoviny, (toto zje väčšinou celu porciu, niekedy aj dupľu) tak inak nechce jesť. Ja už som z toho tak zufala že som jednoducho rezignovala a už to neriešim, viem že som bola taká istá keď som bola mala, dokonca som jedla ešte horšie ako on.
No dnes sme sa preto pohádali s muzom lebo mi vytkol že mi nezáleží na tom aby jedol a že malo je a ja pre to nič nerobím. Vtedy som strašne vybuchla. Už som zufala z toho jedenia, vždy keď mu nákladám jesť tak len tŕpnem koľko zje.

bibina32
15. máj 2021

Neboj, nie si sama. Moje dve deti jedia normálne a tretí syn má 12 rokov a zje tiež, iba asi 10 jedál čo ľúbi. Skúšala som už všeličo, ale čo mu nechutí nezje. A dokázal by sedieť pri tom aj celý deň.

ewell13
15. máj 2021

Tak nás 3, 5 ročný vypije za celý deň 2 fľašky mlieka.
Občas niečo zobne. Niekedy sa stane ze zje napr.palacinky alebo niečo na obed. 1jogurt je niekedy aj 3 dni.
Ale neriešim to. Priberá, keby bol hladný tak sa naje.

ja_mama
15. máj 2021

No donutit ho asi nedonutis - mohlo by to mat aj opacny efekt. Ak ti pekne papa tie oblubene jedla, skus do nich zakomponovat rozne druhy zelenin, maso, tvaroh, jogurt, ovocie atd a v podstate bude mat vsetko co potrebuje.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
15. máj 2021

dcéra 11r. a jedáva asi 5 jedál... hlavne aby bolo mäso a ostatné ju nezaujíma...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ruzasipova
15. máj 2021

@elizabet173 To nie je v tom. Moj skoro 2-rocny ma tiez 2 mlieka denne. A po tom rannom by este jedol dalej (mam odskusane, ze zje este Jogurt a este mne vyjeda cottage syr) To skor ja ho musim strazit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
15. máj 2021

Najväčší problém je u nás s raňajkami a s obedom. S tým sa veľmi trápime toho je malinko. Na desiatu ma jogurt ten zje vždy cely na olovrant väčšinou rožtek so sunkou (to sa niekedy podari zjesť aj celé) a na veceru grisku/cerealie s mliekom. Pomedzi to čo som vymenovala občas zje pár hryzov jablka/keksiky, dobosky. Len najhorsie sú tie obedy...

autor
15. máj 2021

@elizabet173 a ma 17 kg a 110 cm. Pohybu ma až až, niekedy je nezastaviteľný 😁a do škôlky nechodí

choco6
15. máj 2021

Ja mam 2,5 rocneho a nie som z toho nadsena ale u nas aby aspon tu polievku zjedol zabera odmena 🤦 zjes este tolko a toto a dostanes mnamku. Ale dakedy ani to nezabera 🤷 potom vypnem rozpravku alebo proste neje a uz ku veceru vyhladne a zje to co bolo na obed 🙈😁 Akoze u nas je to skor experiment, stale skusame nieco ale uz som tiez rezignovala a nerozculujem sa nad tym, dufam ze sa trosku rozje v skolke a odkuka od deti alebo aj nie 🙈🤣

romanovaz
15. máj 2021

4 r.a 17 kg? Moj 9 r.ma 22 kg,dcera 3,5 r. 12 kg,tiez jedia malo,no neriesim,doma som sa s nimi tiez trapila.No odkedy chodi syn do skoly a dcera do skolky,tak jedia trochu lepsie,kedze tam vymyslat nemozu a ked su hladni,tak to zjedia.

selest
15. máj 2021

Moj skoro 3 rocny
Niekedy skoro vobec nic akurat rano kus rozka, jablko alebo tycinku a potom bojujeme. On ani neochutna. Dnes zjedol toto, k tomu banan a vecer kus rozka😤

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taga
15. máj 2021

Podla toho co pises neje ani tak malo, ale moj nazor, je velmi nekvalitnu stravu. Dobosky (???), Keksiky, palacinky, pirohy, halusky, pizza, granadir... muka, muka a este raz muka. Zelenina, ovocie, vajicka, maso, normalne prilohy, mliecne vyrobky, syry, to nejedava? Polovicu z tych veci, co je, by som vyradila a ponukala skutocne jedlo. Cerealie s mliekom nie su jedlo. Sprav mu radsej ovsenu kasu s bananom. A inak, co vidi jest teba?

autor
16. máj 2021

@taga veď práve že nič iné mi nezje. Z ovocia iba jablko, zo zeleniny len uhorku a paradajku s tým rožkom. Snažím sa mu dávať aspoň toto aj keď viem že to nie je bohviečo aby aspoň niečo zjedol lebo inak katastrofa. Vajíčka ma rad to zje ale mäso vôbec nechce, syry ma tiez rad

autor
16. máj 2021

@taga a vždy jeme to čo on a spolu.

xjakubikovak
16. máj 2021

Jasné že nezje iné keď dostane len to čo chce a to je len kopa sladkého... To čo si tu napísala je veľmi zlý jedálniček podľa mňa. Zaujímalo by ma, Pirohy a palacinky plnené čím?, Halušky s bryndzou alebo tiež na sladko? Dobosku ani nekomentujem... Vyradte tu kopu múky a cukru a začni variť zdravšie a syn sa pridá.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maminkadeticiek
16. máj 2021

Po 2 detoch nejedlikoch a x snahach ako zlepsit apetit viem spolahlivo zarucit len jedno-ked bude hladny,naje sa.Moja dcera niekedy cely den nic nejedla (ale nedala som jej kedze odmietala normalne jedlo ani sladkosti ani ovocie),nechcela ranajky,nechcela obed,tak bola vecer taka hladna ze zjedla to co odmietla na obed.Ja som sa uz casom s tym s prepacenim nesrala.Nechces obed?Ok,ostane ti na veceru.Ziadne vyvaranie specialne pre nu-este to tak!Pochopila som ze obe moje deti nezjedia vela ale zjedia tolko aby prezili a viac to neriesim.Nikoho s lyzickou nahanat nebudem po byte uz viac.Nikyo ma z podvyzivy nikdy neobvinil 😁Ak nechce,dostane to neskor ked bude skutocne hladny.Ale nech ostane bez sladkosti a bez ovocia.A co sa tyka tvojho muza dobre ze si ho poslala do prdele.Nech to skusi on ked je taky mudry naucit ho jest.Jeho vyjadrovanie je dokazom toho ze sa mu venuje evidentne ovela menej v tomto smere ako ty.Dieta ked je hladne naje sa.To je jedina pravda.A ak to dokaze lepsie tak nech sa ukaze.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
16. máj 2021

@maminkadeticiek Dokedy by si vydrzala cakat, kym sa nenajedia? Moj manzel bol ako dieta velmi slaby jedak a jeho mama sa teda rozhodla, ze mu neda, kym nevyhladne. Lenze nejavil zaujem o jedlo este ani na treti den a potom to uz nevydrzala. Bolo to este v takom nizkom veku, ze manzel si to ani nepamata, vie to len z rozpravania. Doteraz nevieme, ako by to bolo pokracovalo. Zaujima ma, ci to niekto s takym malym dietatom realne dal aj dlhsiu dobu nez do vecere alebo do druheho dna.

maminkadeticiek
16. máj 2021

@marianarem Nikdy som vdakabohu nemusela riesit takyto extrem.Deti su zdrave,len slabi papkaci a cela pointa bola nedavat im jest "somariny"namiesto normalneho jedla.Samozrejme dostanu aj nejaku tu sladkost a ovocie,ale musia sa najest aspon 3 normalne jedla denne.Inak nediskutujem.A nienkolko skm to vydrzala ja ale kolko to vydrzala ona.A ano bolo parkrat tak ze sa najedla aj vecer.Nikdy som nemusela cakat dlhsie.

bafka
16. máj 2021

Môj má 3 roky a úplne presne boj s jedlom. Jedol by len múčne jedlá a odtatné nič. Zmena za posledný rok je aspoň taká, že zje viac druhov ovocia a keď má náladu, tak kúsok rajčiny, uhorky. Inú zeleninu vôbec, mäso vôbec. Chodí do škôlky mesiac a reve tam pred každým jedlom a počúvame len sťažovanie ako nechce jesť a reve. On niekedy ani jedlo nevidí a už apriory odmieta jesť, niekedy sa len pozrie a zhodnotí, že to nebude. A nedonútime, nepresvedčíme nijak. Ľúbi pečivo, maslo, syry, všetko sladké od cesta, pirohy, cestoviny. To je asi všetko. S ostatným je hrozný boj a tiež som z toho zúfalá

bafka
16. máj 2021

A ešte podotknem, že môj sladkostí nemá, presne má zákaz sladkostí kým sa nenaje, ale jemu je to úplne jedno. A tiež sme fungovali na tom, nechceš, ty budeš hladný. Hold, nie je to až tak výhra, lebo v škôlke ten režim majú a musí tam sedieť pri stole ako iné deti a on odmieta a reve a učiteľky sú z toho na nervy a teda potom aj ja keď mi to vyčítajú. Ale tiež som nemala na to nervy a hovorila som si, nechceš, ty budeš hladný. Ale ako také dieťa presvedčiť, že pri stole sa sedieť musí a neplakať? 🤔 na neho nezaberá absolútne nič. Žiadny zákaz sladkostí, ani zákaz telky, ani zobrať obľúbenú hračku. Nič, nič

marianarem
16. máj 2021

@bafka No presne takyto bol vraj moj manzel, ked bol maly. Nic nezabralo, on to popisuje tak, ze jednoducho necitil hlad. Nejake oblubene jedla mal aj on, zemiakovu kasu, sladke, mucne. Vraj prvykrat, co pocitil ozajstny hlad, bolo okolo 10 rokov, potom uz jedol dobre. Podobne to bolo s mojim bratrancom, aj on hovori, ze nejako necitil hlad a tak bol ochotny jest len par oblubenych jedal. Tiez sa rozjedol tak nejako pred pubertou.