Štvorročná dcéra odmieta jedlo

mishrom
15. feb 2015

prosim poradte mi, cennim si kazdy prispevok..... Dcera chodi 1,5 roka do skolky, kde sa jej paci, dobra je pani ucitelka, s kamaratmi si rozumie. Jediny problem co mame je, ze odmieta jedlo. Su chvile, kedy zje aspon suchy chlieb na desiatu, ale vacsinou nic. Najskor sme jej s ucitelkou davali cas, ze si zvyka, ale v poslednom case tam zacala vyvadzat, plakat nad tanierom, staci, ze ucitelka povie, nech si upratuju hracky, ona uz chyta hystericky zachvat, ze nechce jest, ani nevie, co budu mat. Takze to nie je o tom, ze jej nechutia napr. privarky, ale o odmietani jedla ako takeho. Po skolke sa doma zvycajne najedla, ale v poslednom case odmieta jedlo aj doma, nechce jest ryzu, zemiaky, maso, polievky, ovocie, zeleninu.... Jedine, co zarucene zje su cestoviny, mlieko, rozok so salamou a medom. ked ju necham sediet za stolom kym nezje, je schopna revat aj hodinu a jedla sa ani nedotkne. System - nechat ju vyhladovat - jej len vyhovuje, sladosti tiez neje.....

jamelia
15. feb 2015

Ahoj, takyto problem sme mali aj my na zaciatku skolky, ale dcera si po case zvykla a teraz zje aspon nieco. Mozno ju predtym nutili papat a ma nejaky blok alebo co. Skus sa s nou porozpravat o tom ako s "velkou", co sa jej na tom jedeni v skolke nepaci. Alebo by som sa skusila poradit a nejakym psychologom, ked odmieta jedlo ako take. Asi som ti moc nepomohla 🙂

michaela025
15. feb 2015

ahojte tak nie ste sami mi mame 3,7r. a tiez nechce jedavat aj cely den neda do ust nic obed nehrozy ze by zjedla koli tomu nedavam ani do skolky takto doma viem co zje aj ked neje ale kazdych 10minut sa jej pitam a vskolke by jej nedali kolko vazdia vase deti mi sme zacali chodít na end. riesia jej vahu 10kg

katrinka8
15. feb 2015

Dcérka v škôlke takto nechcela jesť. Začala po roku, sama od seba. Pani učiteľky skúšali všetko možné, aby ju motivovali (aj deti ju chceli kŕmiť), ale najdôležitejšie bolo nenútiť. Trvalo to rok aj 2 týždne, keď sa to skončilo a odvtedy už papá v rámci normy. Doma sme s ňou mali problémy s jedením, keď bola maličká. Od začatia prikrmov do cca 1,5 roka. Jediné, čo Ti môžem poradiť je, netlaciť na ňu, hlavne nenútiť jesť. Nám dlho trvalo nájsť varianty jedla, ktoré zje a dodajú vitamíny A živiny. Napr. polievky zeleninové (brokolicová, karfiolová, hrášková, porová a pod., alebo ich mix - uvariť zeleninu vo vode, rasca, muškátový orech, soľ, zo 2 lyžice ovsených vločiek na zahustenie, trochu smotany alebo mlieka na zjemnenie, rozmixovať, občas pridám zemiaky alebo mrazenú kukuricu do toho). Dcérka si tam dá buď opečené chlebík na kocky alebo také guličky z Lidli a to má rada. Takto do nej dostanem zeleninu, ktorú v inej forme nezje (napr. hrášok). Cestoviny skús nejako doplniť, treba skúšať. Je to na dlhé lakte, nie zo dňa na deň, ale dá sa to, nájsť to, čo chutí a dodá potrebné telu. Mimochodom, naša nie je obvykle ochotná ani ochutnať niektoré jedlá. Proste ani kulilinček dať do úst. Držím päste.

katrinka8
15. feb 2015

@michaela025 - ahoj. Skús sa nepýtať každých 10 minút. Môže to podvedome naschvál odmietať, lebo vidí, že Ťa cez jedlo môže manipulovať. Skús normálne nastoliť raňajky, desiata, obed atď. A dať na stôl - chceš, jedz, nechceš, nejedz. Ale bez kriku, v kľude. Pomedzi jedlá hlavné len ovocie alebo zeleninu (skús nakrájať, deti to zvyknú mať radšej). Nevynukuj jej to každých 10 minút, proste daj na tanier, misku, povedz, tu Ti dávam, a nechaj tak.

michaela025
15. feb 2015

@katrinka8 ked toto je fakt zlozite keby sa nepitam a neham na stole tak verim tomu ze bude cely den bez jedla ked bola mensia ako 6m ta zjedla vsetko co ju nezjedlo taketo psoblemi prisli ked zacala behat nezje omacky len cistu cestoviny suchu knedlu a polieuky okrem zeleninovej

katrinka8
23. feb 2015

@michaela025 - a ona je zdravá? Myslím to tak, že či prospieva, má dosť vitamínov, všetko OK z tejto stránky? Lebo ak áno, tak môžeš vyskúšať aj to, že ju ozaj necháš bez toho jedenia. Totiž, viacerí pediatri tvrdia, že žiadne zdravé dieťa sa dobrovoľne nevyhladuje - t. z., že každé zdravé dieťa sa proste naje, keď bude hladné (neostane hladné dobrovoľne). Tak to vyskúšaj, že ju proste naháňať nebudeš. Daj jej to na stôl v čase, keď by mali byť tie hlavné jedlá dňa. Povedz jej, že teraz sú raňajky, desiata, obed... a keď nebude chcieť, tak to daj preč. Nenúť ju. Potom bude ďalšie jedlo, znovu jej daj jedlo na stôl. Buď sa naje, alebo nie. Do večera hladná určite dobrovoľne neostane, to sa báť nemusíš. Naje sa, lebo hladná bude možno až poobede, ale bude. Ale chce to Tvoju veľkú trpezlivosť nepoľaviť a nastoliť nejakú pravidelnosť v jedení. Ono sa jej nič nestane, keď bude 1 deň aj hladná, keby bola naozaj taká tvrdohlavá, že by nejedla celý deň, o čom ale pochybujem. Naša je tvrdohlavá dosť, keď bola malá, vedela dlho odolávať, aj večer šla hladná spať, ale ráno by aj koňa zjedla.
Moja dcérka, napr. keď začala jedávať v škôlke, výrazne začala menej jesť - proste si asi zvykla na pidi škôlkárske porcie jedla, tak sa jej asi scvrkol žalúdok. Keď príde na obed zo škôlky, tak jesť nechce (hoci predtým jedávala oveľa viac na obed), ale okolo druhej, tretej vyhladne a ten obed si pýtať príde, lebo vyhladne.
Výnimka by bola, keby bola chorá. Vtedy sa takéto "pokusy" asi moc robiť nedajú. A zistili, prečo tak málo váži? Ozaj je to menej, synček má 15 mesiacov a váži 11,7. Ale zase aj koľko meria, plus iné faktory tam môžu byť. Nielen váha.

michaela025
23. feb 2015

@katrinka8 zacali sme chodit na endokrinologiu a tam jej zistuju co jej vladtne je ma aj malu vysku nenutim ju zas xe placom musi jest sle casto sa jej pitam ci chce a kef chce tak dve lyzicku a dpdt nestalo sa xe mi zjedla obed cely alebo nieco

pixie1
23. feb 2015

my sme sa tiež natrápili s jedlom, malá od malička je taký hrozný jedák, ale už neriešim. Tiež som sa strachovala, že je chorá, robili nám testy a všetky vyšli dobre - až na menšiu intoleranciu laktózy. Naša malá je strašne vyberavá. Ja radím určite nenútiť. Vždy jej priprav na stolík, kde dočiahne jedlo a keď bude mať chuť, nech si ho zoberie. Malá na raňajky papá často len zeleninu. Ak nepapá nič doobeda - nenútime ju a garantujem ti, že ak niečo chutné, čo ľúbi navaríš na obed, tak si bude bruško hladkať - aké ho má plné :D. Nič sa jej nestane, keď jeden deň nič nebude jesť, určite by som vyskúšala - neverím, že sa večer nenaje. A ak vkuse chce jesť cestoviny a rožok nerieš! Naša má svoje oblúbené jedlá a tie točíme dokola - vývar, paradajková polievka, čistá ryža, suché cestoviny, rožok s maslom ( salámy neje) a veľa zeleniny papá - a veľmi jednoduché jedlá má rada. skús pizza stick - také tie pizza paličky len cesto - naša to miluje. Hlavne nenútiť hodinu na stoličke sedieť kým sa nenaje - ja som sa už poučila. Nepomôže to ani tebe a ani malej. Držím palce.

katrinka8
23. feb 2015

@michaela025 - no len takto si si ušila na seba búdu, s tým naháňaním. Ona si na to asi už tak zvykla, že keď to nezje pri stole, tak proste to jedlo za ňou príde a ani sa nesnaží pri tom stole sedieť. Lebo vie, že jej to po kúskoch dáš neskôr. Podľa mňa už je dosť veľká, aby vedela pochopiť, že sa musí najesť naraz a pri stole. A tá škôlka by ju nemotivovala? Že by proste musela jesť vtedy, keď ostatné deti, po pár dňoch by proste pochopila, že keď sa nenaje s nimi, bude hladná. Aj ich by videla, že jedia. Možno by pár dní štrajkovala, ale možno by sa chytila a za pokus by to stálo nechať ju tam počas obeda. Pokiaľ to ovšem nemá niečo psychické. Naša mala - čo sa jedenia v škôlke týka, to odmietala celý rok. Nič do úst tam nedala. Ale ostávala tam aj cez obed, sedela s deťmi, ale nejedla. Potom začala po roku sama z ničoho nič jedávať, zo dňa na deň.

michaela025
25. feb 2015

@katrinka8 tak end. zle vysledky tak mozno to je dovod nejedenia mala nizke ifg teda rastovy hormon

katrinka8
1. mar 2015

@michaela025 - uff, a čo sa s tým dá robiť? Nehovorili, či to nejako nesúvisí s chuťou do jedla?

bianca
1. mar 2015

@mishrom moja ma 6 rokov a v skolke 3 roky takmer nic nejedla.Tento rok jej konecne daju aspon suchy chleba alebo rozok a netrvaju na natierkach a maslach pri ktr. ju vyslovene napina.A div sa svete,polepsilo sa.Uz aspon pchutna aj ostatne jedlo,Hoc len mililiter z polievky ale skusi.Konecne nehladuje

michaela025
4. mar 2015

@katrinka8 zatial ani ka neviem co stym ideme do nemocnice na tri dni koli testom potom genetika az to bude zle budu pichat rastovy hormonstoho by jej malo chutit papat aj nam narastie

katrinka8
4. mar 2015

@michaela025 - tak držím päste, nech je to v poriadku 😉