Strava detí do 5 rokov

johankaivanka
26. dec 2023

Ahojte
Ak môžte, opíšte mi, prosím, ako sa stravujú vaše deti, čo majú radi, čo im nechcete dávať, či sa snažíte nejak "zdravšie" variť napr., čo pijú, koľko..
Ďakujem ❤️

majlo1234
26. dec 2023

Syn dva a pol roka. Nesnazim sa nijak, iba aby jedol nasu stravu. Najvacsie prehresky su u nas parky, tie mava raz do tyzdna na ranajky, dalej obcas potiahne salamu otcovi. Inak moc nevyprazame, ale to ani nema rad. Zboznuje dzusy, tie mu tiez obmedzujem na pr krat do mesiaca. Dalej sladke, odkedy prisiel tomu na chut, furt pyta cokoladu, tiez musim obmedzovat, ale vacsinou ma jeden dielik aj kazdy den. A hranolky, tie zboznuje, par krat do mesiaca ich ma. Z mojho pohldu poviem, ze jeho strava ani zdaleka nie je dokonala, ale na druhej strane to ani ja sama nijak nehrotim. Ranajkujeme obilninove kase, obcas pecivo so syrom, pripadne iba ovocie, obedy barsjake vyjdu, bezne aj restauracne, vecere grilovane maso a zelenina, miluje cesrovinu a ryzu na vsetky sposoby a polievky.
Co mu vylozene nedam, je napriklad cola a ine sldene napoje. Pije caj, vodu, a obcas ten dzus, tolko kolko si vypyta. Inak ma nenapada nic, v com by som bola striktna. V kapustnici dostal aj klobasku, aj bujon obcas dam do polievky, aj to sladke, na navsteve si vezme cipsy(to je pre mna take nezdrave, ze by nemusel, ale nezakazujem)

nika23t
26. dec 2023

@johankaivanka podobne ako sa vyššie píše v príspevku @majlo1234. Dcérka má 2 roky, vyprážane neje vôbec, sladke a slané sama dávam výnimočné, na návštevách nechám, ale kontrolujem množstvo. Pije ráno čaj s medom, počas dna len čistú vodu. Ovocie a zeleninu, v tomto je vyberava. Ešte po prvých narodeninách jedla parádne všetko, teraz veeelmi preberá. Teraz počas sviatkov sladké na každom rohu, ale už ideme do normálu pomaly. Veľmi neobmedzujem, snažím sa usmerňovať. Ale som rada, keď sa naje normálne, čo sa stáva výnimočne. Tiez nehrotim, snažím sa ísť zdravou strednou cestou. Ráno si dá zvyčajne mlieko, potom málokedy chce niečo iné ako ovocie, potom obed, polievku zje len vývar. Pečivo, Syr. Snažím sa ponúkať všetko naše, možno raz z 10 prípadov to aj zje. Ale mam staršie deti, takže viem, že sa to mení časom. Tak už nemám z toho stres.

zuzudrnda
26. dec 2023

Ahoj. Pri prvom synovi som striktne dávala pozor. Nič sladké do 2r. Ani piškóty,zbytočný cukor. Ten max.v ovocí. Dcéra je o 3r mladšia. Tam sme ustrážili stravu do roka a uz jedáva čo syn. Všeobecne sa však snažíme o racio stravu - žiadne polotovary (raňajkové kaše z vločiek+jablká +škorica), zeleninové jedlá, mäso z farmy,nie velkochov. Údeniny nejeme ani dospeláci. Sladké doma pečiem, nekupujem čokolády,lízatka, cukríky etc. Aj tak mám pocit,že majú toho deti dosť, pečiem pomerne často. Vsimam si zloženie potravín, dávam pozor na látky,kt.sa mi nepozdávajú (sladidlá,maltodextrin etc), preferujem lokálne, nami dopestované, bio, sezonne. Určite sa dá aj lepšie,nám vyhovuje toto. Keď zje na návšteve niečo, čo by som ja osobne nekúpila, nerobím z toho drámu. Fakt je,že mnohe ho ani neláka.

tramtada31
26. dec 2023

3,5 a 5,5 dávame pit len cistu vodu, jedlo sa snažíme zdravsie (takze nie rezne, hranolky, to dáme maximálne zobnut v restike od nás), párkrát do týždňa majú bulgur so zeleninou, ryžu so soté, čistý jogurt, jablka. Keď im kúpime 2x do týždňa lentilky (to je skôr motivacia, aby sme staršie motivovali ist na trening), tak to majú na polovicu. Na Mikuláša sa celkom utrhli, ale bežne cokoladu nekupujeme. Ono aj tak v škôlke nie je tip top strava, takze si človek až tak stravu u deti nevie ustrazit

zorkahorka
26. dec 2023

Mam 3 a 6 ročných a ucime ich jest vsetko. Aj parky, aj salamu, aj kolace 😀 Samozrejme, snazim sa obmedzit sladke, lebo pri starych rodicoch toho maju dost a drankaju aj veci, ktore jedua a piju ine deti. Napr. Cocacolu. Boze, to neznasam!

majlo1234
27. dec 2023

@nika23t presne, aj nas okolo roka pojedol vdacne vsetko, teraz len vymysla blbosti

johankaivanka
autor
27. dec 2023

Baby dakujem za vas cas, velmi si to vazim..🙏