Strava 20-mesačného chalana

skb
28. apr 2023

Ahojte, poradte mi prosim co dávate vašim deťom po roku a pol. Som na materskej ape nejako mi dochadzaju múzy čo rano pripravit či variť. Mamku nemame, sme len dvaja chlopi (otec a syn) a jest na ranajky povacsinou chleba na milion sposobou sa mi uz nezda dobre. Taktiez poradte nejaku zaujimavu veceru okrem kasi, jogurtov. Malicky ma rád všetko co mu dam pred usta, teraz sme presli aj na mliecnu kašu, doteraz som mu daval s vodou rieditelne kase. Vecer5mu aste davam do postielky nutrilon. Ale hlavne na ranajky by som mu chcel jedalnicek spestrit. Ďakujem za vase rady

hederamonstera
28. apr 2023

Moj ma sice len 14m ale na ranajky ma 90% casu prazenicu (1 vajicko a trosku oliv.oleja). K tomu zeleninu a nejaky syr a chlieb/rozok s maslom. To zboznuje. Nemam potrebu to menit, kedze je to vyzivne, rychle a zje to.
Na veceru mava kasu (krupicova, pohankova, ovsena) s ovocim, ktore striedam a skoricou. Mlieko mu uz vecer nedavam.
Popripade mu daj co bolo na obed.

hederamonstera
28. apr 2023

Este som mu robila na ranajky:
-lievance (vajco, mlieko, banan/presnidavka, spaldova muka/ovsene vlocky), potrela arasidovym maslom a dzemom bez cukru…
-Natierkovy velmi nie je. Ale zjedol rybickovu, mrkvovu, vajickovu
- Ked tak pecivo s lucinou/maslom a detskou sunkou/syrom, zeleninou
-chcem vyskusat zapecenu plnenu tortillu

skb
autor
28. apr 2023

@hederamonstera vajíčko by som mu tiez daval ale som cital ze az od dvoch rokov. Tak teraz si to budem musiet znova naštudovať. Chlieb vo vajcu som mu tiez sem tam robil ale bez oleja v rure.

hederamonstera
28. apr 2023

@skb preco od 2 rokov? Zltko mozes od zaciatku prikrmov a bielko od 1 roka (my sme bielko dali este skor).
Ano, aj chlebik vo vajicku je dobry napad. Vyskusam v trube, lebo z panvice nechcel 🙂

chrumka333
28. apr 2023

@skb od 1 r smelo celé vajíčko, nátierky-rybacia, mrkvová, vajíčková...., šunka, syr,zelenina. My mávame aj ovsenú kašu s ovocím,kesu orechy a škoricou.

54tinka54
28. apr 2023

@skb môj má 20 mesiacov a na raňajky má najradšej detské musli z dm vhodné od roka (zarába sa to s mliekom). Potom napr praženicu alebo omeletu so zeleninou a chlebíkom, banánové lievance, vianočku s maslom a lekvárom…

matkahelka
28. apr 2023

@skb moja ma 16 mesiacov a striedam chlieb s maslom a postruhanym tvrdym syrom, vianocku s domacim lekvarom, bananove lievance, musli s bielym jogurtom, prazenicu. moja zosrotuje vsetko, hlavne nech je toho vela.
A mimochodom, si uzasny! uz len tym, ze ti zalezi, co drobec bude jest. Moj muz je skvely otec, postara sa, zastupi ma vo vsetkom, ale iste by si nelamal hlavu, ako spestrit malej jedalnicek. Davam dole klobuk pred tebou.

nikpa
28. apr 2023

@skb vajíčka už môže na akýkoľvek spôsob. Tiez pomazánku rybyckova, vajcova, tvarohová....aká ťa len napadne. Dieťa v jeho veku už nemá takmer žiadne obmedzenia v jedení. Chlieb s džemom, s medom, palacinky, krupicnu kašu. U nás je veľmi obľúbená ovsena kaša, uvarím vločky v mlieku, pridám rozpuceny banán a med. Alebo aj iné ovocie k tomu oriešky....
Fandím ti, vidno že ti na synovi záleží, určite si dobrý otec. Všetko dobré.

skb
autor
28. apr 2023

Ďakujem vám, v tych vajickach som trochu zaostal )) ale diky za ozrejmenie. Este by som sa chcel opytat ako je to so zeleninou,paradajky,paprika, redkovka a teraz jarné plody? Ďakujem aj za povzbudenie, otec sa snazim byt ako mozem,ale som chlap. Mamka je mamka, to vidime na babke, sestre. Žiaľ mama sa na syna vybodla a ja som ho vysudil od štátu po roku a pol života. Teraz sa vlastne učíme,,no malemu to asi ide lepšie ako tatikovii )))) furt nejale detaily zabudmem. Ďakujem vam za prispevky,budu mi náučné

zorkahorka
28. apr 2023

Moji synovia maju na eanajky najeadsej termix 😁 alebo mavaju prazenicu, chlieb vo vajci, miluju vianocku s maslom, sladke pecivo, pecivo s natierkou, parky... na veceru bud nieco z toho, co maju rano alebo na obed.

zorkahorka
28. apr 2023

@skb tvoj syn moze jest uplne vsetko, vratane zeleniny a ovocia. Okrem hub, takze mas obrovske moznosti.
Drzim palce, tato! 😉

mediana
28. apr 2023

Fakt môže úplne všetko čo ty, okrem hríbov a plesnovych syrov. U nás idú okrem spominaneho toasty (syr,sunka), avokadova nátierka, volské oko (zltko prepichnem, nie je tekute)... inak všetko co uz baby spomínali. A večera rôzne, krupicova kaša, ovsené vločky s medom, chlebík so šunkou, alebo aj polievka, zas nejaké nátierky, lievance, chlebík vo vajci

andreatytler
29. apr 2023

@skb Wow. vhupol si do otcovstva rovnymi nohami s 1.5 rocnym dietatom. Klobuk dole.
Snaz sa nenukat jedla v ktorych je cukor. Ak sladke pecivo, tak len 1-2x do mesiaca. To je uz potom lepsie ostat pri monotonnom chlebe ako nukat casto sladke pecivo len aby bola zmena. Urcite nukaj ku kazdemu jedlu surovu zeleninu alebo ovocie. Akekolvek. Deti maju radi mrkvu, uhorku. Redkovku mozno nebude chciet ak bude stipat, ale skusit mozes. Na veceru mozes nukat varenu zeleninu, ci uz kusky, alebo ako privarok.
Nas syn ma velmi rad varene ovsene vlocky s hrozienkami a ked vychladne tak do toho zamiesam jogurt, alebo jablkovu vyzivu. Nie je v tom ziadny cukor a je to skvele na stolicu.