Strach z jedla kvôli možnému zaduseniu

3. sep 2023

Mame problem. Syn (9r) sa boji jest, pretoze sa boji ze sa zadusi. Ked bol maly, tak sa pomerne casto dusil, bolo mu treba napr. aj spagety “nakrajat”, to az doteraz. Nebolo to vela jedal, ale uz som vedela ze ake jedlo mam ako pripravit, aby bol ok. (Nemixovala som, aby si zas nezvykol len take jest a ani nechcel samozrejme. Ustalo to ked mal cca 2-3 roky, uz si ani presne nepamatam. Odvtedy mozno 5 incidentov. Avsak pred letom sa vraj dusil v skole, nikto si ho nevsimol a on si buchol zo zadu do krku a vyplul to.

Moja otazka na vas je, ci ste zo zazili, co ste robili, co vam/detom pomohlo. Podla mna ma strach a nejde mu prehltnut. To mam totiz aj ja, odvtedy ako sa dusil, ja vysokovana, tak sa mi to obcas deje. On o tom ale nevie.
Zajtra mladeho objednam k psychologovi a pre istotu aj na ORL, i ked je mi jasne, ze je to psychickeho charakteru. Ked na to totiz nemysli, tak nema problem, problem je ked si spomenie a koniec jedla. Zje len velmi malo jedal, za posledny tyzden mi ani maso nechce, ryby jedol uz aj s tym je problem.
Za kazdu reakciu dakujem.

1andrea111
3. sep 2023

Skúste guajacuran, mne bol pri podobnom probléme u dieťaťa doporučený. Pôsobí jemne na úzkosť a uvoľňuje svalstvo čo možno mu odôvodniť tak že sa mu bude ľahšie prehĺtať.

autor
3. sep 2023

@1andrea111 lieky neprehltne ani keby mali 2 milimetre. Skusim pohladat ci existuje aj tekuty, dakujem.

elizita
3. sep 2023

Veď ho podrv. Inak odporúčam pred spaním lebo mňa osobne napríklad hrozne uspava.

1andrea111
3. sep 2023

Prípadne skúsiť nejaké bylinné čaje či tinktúry proti úzkosti

ildiko36
3. sep 2023

Urcite treba Orl vyšetrenie, a treba si spravit aj vysetrenie na prehltanie, v nemecku sa to robí na špecialných klinikach ..inak kto mam problem s prehltanim dava sa strava cez peg sondu .Dúfam že nebude mať malý daake ine ochorenia čo mu spôsobuje ťažkosti s prehĺtaním.Normalne to nie je, strašiť ťa nechcem ale kvôli psychike urcite to nebude, treba hladať príčinu

dzulli1980
3. sep 2023

Osobne si myslím, že je to "v hlave" ... zájdi s ním k psychologičke, pomôže mu ... lieky/sirupy na uvoľnenie svalstva a pocity úzkosti by som ja osobne nedávala ... to nie je riešenie a liečba jeho problému, je to len tlmenie.

andrejka1974
3. sep 2023

Môže to byť že má reflux treba to dať vyšetriť

lonely66
3. sep 2023

autorka, moje dieta zacalo prehltat tabletky (ale tie uplne malicke) vo veku 14 rokov. dovtedy ani za nic. musela som drvit alebo otvarat kapsuly a obsah vysypat na lyzicku. v utlom detstve bol potvrdeny silny reflux, mixovat som musela takmer do 2 rokov, inak po hrudke nasledovalo zvracanie alebo dusenie. postupne sa to zlepsovalo. dieta jedlo vsetko, dokonca sa mi neskor priznalo, ze aj kosti v rybe pohryzlo a prehltlo 🙂 len tie lieky trvali dlho, uz si doktorky klepali na celo, no co som s tym mala robit? len som bola trpezliva a prinieslo to ovocie. osobne si myslim, ze ano, je to v hlave. nieco tomu ale muselo predchadzat a preto dobry psycholog by mohol odhalit pricinu.
ale ak tvoje dieta ako male malo problemy a dusilo sa (mozno tiez reflux? vracanie stravy zo zaludka do pazeraka-ust a nasledne vdychnutie), tak podvedome s tymto demonom bojuje dodnes. mozno psycholog, psychiater? drzim palce, musi to byt strasne. my sme to takto dlhodobo mali len s tabletkami. bolo mi smiesne, ze prehltnut kus rozka (aj taky 3-4 centimetrovy) problem nebol, ale prehltnut tabletku, ktora mala milimeter na sirku, to problem bol 🙂 ale nerobila som natlaky. keby vsak slo o jedlo, ze odmieta jest, lebo strach, jednoznacne psycholog.

paolne
3. sep 2023

Moj syn 12r ma podobny problem sice sa neboji jest a je rad a vela ale dusi sa jedlom a napojmi. Musi si davat sakra pozor aby mu nezabehlo. Ma to od operacie mandli mal obrovsku nosnu mandlu aj krčne mu trocha okresali. Ale teda neviem na 100€ že mu preto zabieha. Ak ma ale strach jest psycholog a ORL

autor
3. sep 2023

@ildiko36 je to 99% psychickeho charakteru. Teraz pri mne je buchtu, aj zabudol ze ma nejaky problem. Mala to aj moja mama ked bola mala. Ta sa istu dobu aj pit bala. Ale tam to neriesili a postupne to rokmi preslo. Keby bol problem s prehltanim, neprislo by to len ked si na to spomenie. Napr. on normalne je a v polke jedla si spomenie a potom uz napr. len ryzu, zemiakovu kasu, alebo nieco take makke. A sondu netreba, on kasovite a makke zje bez problemov.
@lonely66 no ved on aj sam povie, ze sa boji ze sa zadusi a len ked si na to pri jedle spomenie. Preto si myslim, ze je to psychicke. Ako dieta mal reflux. A psycholog ani nemusi tu pricinu odhalovat, pricina je to ze sa dusil a zlakol sa.. psycholog bude treba, aby s nim na tom popracoval. Vy ste to teda tiez mali narocne, super ze z toho vyrastol 👍
@dzulli1980 tiez si myslim ze je to treba aktivne riesit, aby z toho nebola nejaka fobia. Ale zas niektore neskodne “vitaminy” by snad mohli pomoct. Oblbovaky asi nie

autor
3. sep 2023

@paolne fiha, a kedy mu to operovali?

jarmillka
3. sep 2023

a nema sucho v ustach? moja kolegyna ma Sjögrenovom syndróm.. Tiez sa par krat dusila koli znizenemu mnozstvu slin… Teda dufam, ze to tvoj syn nema a casom/vekom sa z toho dostane…

autor
3. sep 2023

@jarmillka to netusim. Kedze to nema stale tak predpokladam a dufam ze nie

paolne
4. sep 2023

Operaciu mandle mal ako predškolak čiže 6ročny ale to asi nebude pričina dusenia mal to aj pred operaciou ale po nej sa to zhoršilo.