Rozprávkové jedenie deti

24. júl 2020

Ahojte rada by som sa spýtala,či sú tu maminy ktorým deti jedavali vo veku okolo 2-3 rokov iba pri rozprávkach a postupne sa naučili jesť pekne za stolom a bez elektroniky.prosim odpustite si poučné formulky,všetko ovládam no u nás to bola otázka jedenia alebo kŕmenia hadickou.mame za sebou sondovanie,následne kŕmenie iba striekackami a posledného pol roka jedáva relatívne dobre ale iba pri rozprávke.ma veľký blok a ide mu to len keď sa nesústredí na jedlo.zje mi takmer všetko ale mixnute.pripadne vonku pri hre.chcem ho už začať učiť jesť bez rozprávok a za stolom no bojím sa aby sme neurobili krok späť.tvár má mierne hypotonicku a nedokáže ukusat to čo iné deti a tak mäso väčšinou iba prevaluje v ústach a cmula.dakujem pekne za názory

adamadent
24. júl 2020

Ahoj ja som dieťa krmila doma iba pri rozprávke. Zjedla to do 15 min bez rozprávky vymýšľala. Nie som na to pyšná ale čo už. Doma si stále pýta rozprávku už má 6. V škôlke a u babky sa normálne naje bez rozprávky. Naučí sa.

h2
24. júl 2020

Ak Ti to má pomôcť, pokojne mu tie rozprávky nechaj. Môj syn síce nebol na tom až tak, aby musel jesť hadičkou, ale narodil sa hypotrofický, podvýživený (problémy s placentou), takže jedenie bolo tiež veľmi dôležité. Vždy jedol pomerne málo a aj to mu trvalo veky. Doteraz mu dlho trvá, kým sa naje a to už bude mať čoskoro 9 rokov. Mne pri jeho kŕmení rozprávky pomohli veľmi. Pokiaľ má Tvoj syn 2-3 roky a evidentne sa naje lepšie pri rozprávke, bez akýchkoľvek výčitiek by som mu tie rozprávky zatiaľ nechala.

tinka_21
24. júl 2020

Ja som na to tiež nebola hrdá... ale pri rozprávke neriešila čo má na tanieri a najedla sa, inak veľakrát vymýšľa (jedlo odmalička náročná záležitosť, ale podľa toho čo čítam, vy ste to mali ešte ťažšie). Takže striedali sa obdobia, fázy, pokusy. Teraz má 7, chodí do školy. Večeria pri telke, pri rozprávke, oddýchne si pritom a je to 2 v 1, lebo oboje osobitne by už nestíhala, šetríme tým zároveň čas. A ja vlastne tiež jedávam pri telke ;)) sú jedlá, ktoré jedáva v kuchyni, všetko varené, polievky, cez víkend obedujeme spoločne v kuchyni, ale večeru si každý berie kedy chce, pripraví sa čo kto chce, väčšinou máme suchú večeru, takže to dcéra zje aj pri telke. Ešte v škôlkarskych časoch som na tom trvala, aby jedla v kuchyni...ale bolo to náročné dodržať, keď iní členovia praktizovali jedenie v obývačke. Ťažko sa vysvetlí, prečo jeden musí tak, keď druhý to robí inak. Takže by tam musela byť aj podpora všetkých členov rodiny a bez výnimky. Tak som sa na to vykašľala a riešim operatívne, momentálne podľa toho, čo má na tanieri. A nemá s tým problém.

silviazlat
24. júl 2020

A musí mať rozprávku v tv??? nemohla by si mu ju prečítať z knihy??

veronikaszabova
24. júl 2020

@silviazlat myslis vazne?
Bude ho krmit a zaroven citat rozpravku?

heidy222
24. júl 2020

Su aj rozpravky na CD, mozno to by bol taky medzistupen, ze by sa postupne naucil

silviazlat
24. júl 2020

@veronikaszabova Má predsa aj otca! Nemyslím pri každom kŕmení

h2
24. júl 2020

@silviazlat Ahoj, predpokladám, že Tvoje dieťa, alebo deti, boli bezproblémoví jedáci. Tak len tak pre názornosť, môj syn zvykol v tom veku jesť jedno jedlo priemerne 1 až 1 a pol hodiny. Niekedy aj dlhšie. Vážne, bez srandy. Môj muž tomu hovoril, že sa preraňajkuje až k obedu a potom sa preobeduje k večeri. 🙂 Ja v tomto autorku chápem, preto som jej aj radila, aby nemala kvôli tým rozprávkam výčitky, ak má dieťa s problémovým stravovaním a rozprávky jej pomáhajú.

vilma7
24. júl 2020

Syn tiež jedol len pri telke, tablete, vtedy to bolo rýchlejšie, viac zjedol a nevymýšľal. Teraz sme na prázdninách, telku nevidel pomaly mesiac a je pekne pri stole s nami. Ako rýchle si na to deti zvyknú, tak rýchle aj odvyknú. Má 3.5.

lenuliatko84
24. júl 2020

Co je zle na tom ked dieta pozera pri jedle tv?ja sama si pustim telku a jem

terezka1947
24. júl 2020

Ja som pri prvom.synovi mala taky problem. Nebol velky jedak a tak som varila kazdy den mini porcie zo vsetkeho zdraveho,aby mal pestru stravu,ked uz malo zjedol. Potom sa konecne rozjedol,prisla silna viroza,asi v 2r,kedy prestal jest skoro uplne....nic s hrudkami byt nemohlo,hned ho napinalo. Asi dosledok virozy. Takze som zacala komplet vsetko mixovat. A zacali sme jest ako babatka....ked to extra neslo,vzdala som to....a hoci som nikdy nechcela zacinat s PC....pustala,som pri jedeni spievankovo. Zacal jest...nevnimal,zacal priberat....postupne som do mixovaneho pridavala popuceny zemiak,neskor male kocky a postupne sne presli uplne v pohode na bezne jedenie. Ale vzdy pri spievankove.
V skolke sa rozjedol uplne v pohode. A prestal aj s pc.
A este dopisem....nejedol ziadne sladkosti pomimo,ani chrumky....nic. ani teraz v 8r.extra sladkosti neje.
Cize nebolo to o tom,ze jedol kadeco okolo a nejedol potom obed.
Skratka,niekedy si kazda mama musi prisposobit svoje sny o tom,co s dietatom bude....potrebam dietata.
A ked inak nejde,aj rozpravku pustit.

ckatka
24. júl 2020

@lenuliatko84 zle na tom je presne to, prečo to ti rodičia robia. Nesustredi sa na jedlo, ale na telku...A tým pádom len mechanicky otvára ústa ale vôbec nevie co je a vôbec nevie co ma akú chuť...A potom z týchto návykov je problém...v škôlke...v reštaurácii....kdekoľvek kde zrazu rozprávka nebude...

Ja chápem rodičov, pre ktorých je to posledné zúfalé riešenie, keď ma dieťa naozaj problém a jedlo odmieta tak veľmi, že sa boja ze skončí na infuzkach.
Na druhej strane dieťa ktoré NIKDY nejedlo pred telkou, nemá odkiaľ vedieť, že sa to dá /smie.

U nás to funguje tak, že od malička sa jedáva LEN pri stole. To je jedno či doma, vonku, v reštaurácii, na návšteve...ale len pri stole a nesmie sa pri tom behať. Bolo pár výnimiek, keď bolo treba nakŕmiť niekde cestou (vtedy som sa snažila aspoň s kociarom zaparkovať niekde k lavičke a sadli sme si). Alebo na výlete - sadneme na deku/ pnik/skalu/zem a najeme sa tak...v kľude.
Dávnejšie som čítala knihu "prečo francúzske deti nevystrajaju pri jedle", pokúsila som sa ňou viacej riadiť...A kupodivu môj skolkar je úplne bez problémov, čo sa týka jedla. Zje zeleninu, ovocie, prakticky všetko čo dostane na stôl, nemusím sa hanbiť v reštaurácii ani v cukrárni...A v princípe som spokojná s jeho stolovanim

tulipanicek
24. júl 2020

Napíš mi SS ak môžeš. Úplne ťa chápem.

h2
24. júl 2020

@ckatka "Zlé" je na tom to, že človek, ktorý sa sústredí na telku a nie na jedlo, zje toho viac. A často aj jedlo, ktoré mu až tak nechutí. A prečo som to "zlé" dala do úvodzoviek? Lebo to je zlé pre dospelého človeka, alebo pre zdravé, bezproblémové dieťa. Pre dieťa, ktoré má problémy s príjmom potravy, je to dobré. To, čo by ináč nezjedlo, pri rozprávke zje. A ak to zo zdravotného hľadiska zjesť potrebuje, tak účel svätí prostriedky.

heidy222
24. júl 2020

@lenuliatko84 vsak aj ja Ked som sama doma Jem pri telke aj pohar vina si k tomu dam ale to neznamena ze nalejem aj dcere 😊 myslim, ze autorka chce aby sa dieta naucilo normalne stolovat s rodinou. Obcas pozriet telku pri jedle neni problem, ale deti nepoznaju mieru.

terezka1947
24. júl 2020

@ckatka no.....neviem.
My jeme odjakziva pri stole,aj deti od malicka jedli v detskej sedacke pri stole,s nami.
Krmili sme ich s manzelom.
Mladsi syn skratka nejedol....a spievankovo vyriesilo nepriberanie,neprispuevanie.....
Nie som na to.hrda,no som rada,ze sme neskoncili v nemocnici.
V skolke,ci skole,ci teraz,nikdy problem uz s jedenim nebol.
Mladsi bol jedak od zaciatku....ten bol v tomto ukazkovy,tam barlicky v podobe pc neboli potrebne.
Takze...ja si myslim,ze uz kazda mamicka vie,co a ako....
Ale tvarit sa,ze pri nejedakoch je chyba v rodicoch je prehnane. Kazde dieta je individualne.
Moje deti zjedia vsetko,vo uvarim...nikdy nevystrajali.
Akurat,mladsi mal etapu,kedy by to bez spievankova tazko bol dal....

tulipanicek
24. júl 2020

@terezka1947 Suhlasim že toto pochopí len matka, ktorá má dieťa S problémom ktorý sa týka váhy, nepriberania a pod. Aj ja som úplne proti týmto veciam. Našťastie sa pri tichom jedle nejak prebavime miliónmi veci aby bola ochotná má jesť. Ale teda ona je akčná takže sedieť je proste problém. Pri mlieku nehrozí aby bola ochotná si dať. To len Spievankovo, alebo little baby bum a pod. zaberá 🤦‍♀️ Uz sme mali pokoj, potom pár dní horúčky kedy nechcela ani piť ani jesť. No prúser a len toto pomohlo a tak sme zas tam kde sme boli len s tým že je staršia a teraz je to komplikovanejšie vyriešiť. Nevadí. Hádam do 2 rokov bude piť mlieko a potom už nebude musieť a bude po probléme. Neriešim ale tiež nie som na to hrdá 🤷‍♀️

lenuliatko84
24. júl 2020

@ckatka tak moj sa naje uplne normalny ci za stolom v kuchyne,alebo pri telke alebo v restauracii.nemam s nim ziadem problem.dokonca od 4 rokov povie sam casnicke co si chce objednat,

ckatka
24. júl 2020

@lenuliatko84 a tak to ma byt. Tu sa skôr bavíme o problémových deťoch, ktoré sa inak ako pri telke nenajedia

a_da99
24. júl 2020

Zase mudrujú najviac tie ktorým deti zjedli obed aj s tanierom 🤦🏻‍♀️
No žena, chápem ta absolútne...moja malá ma obrovské problémy s jedlom od narodenia, prakticky od 2m som ju aj mliekom kŕmila striekačkou a lyžičkou...boli dni keď vypila 100ml za cely deň a aj to nasilu. U nás žiadne take ako nechať dieťa hladne nikdy neplatilo keďže toto zapricinovali aj zdravotné problémy. Keď tvoje dieťa nechce jesť inak, vôbec nemaj výčitky. Nepocuvaj ani komentáre typu “budeš sa za neho hanbiť v restike” pretože nebudeš! Dieťa potrebuje čas, bud šťastná že papá aspoň takto. NIKDY ta nikto iný nepochopí, pokial si tým sám neprešiel! Na múdre reči hlúpych ľudí kašli a rob to čo ti hovorí tvoj matersky inštinkt ❤️💪

autor
25. júl 2020

@a_da99 ďakujem toto som si asi potrebovala prečítať,hlavne preto,že som sa doteraz nestretla ani len virtuálne s nikým ,kto kŕmil svoje dieťa striekackami.ja som do môjho inak mlieko nedostala,od jeho cca 9 mesiacov do necelých dvoch rokov jedol iba striekačkou,mlieko,vyvary,alebo v spánku fľašou .pre mňa zničené nervy a malý má odpor k jedlu.ale keďže som sa chcela vyhnúť zavedeniu trvalej sondy,striekačkovali sme.doteraz mi vodu pije striekackami.bud to, alebo za deň vypije tak dve deci vody sam.niekolkokrat návšteva pohotovosti keď mi malý nejedol nič a nevypil za dva dni ani pol litra tekutín dokopy...a teraz som šťastná ako blcha keď mi pri krtkovi alebo včielke maji zvalí ovsené vločky alebo na obed a veceru skoro pol litra hustej polievky ,nech je v nej čokoľvek.na preliezkach zje ovocie a ja už si nevsimam pohľady ostatných mamičiek keď sa ním lietam a pcham do úst jablká, proste doma to nezje a vonku hej.ale niesom na seba hrdá,chcem aby jedol s radosťou,aby sa tešil na jedlo.

katulienkax
25. júl 2020

@ckatka no si dokonala matka no ale presne take ako ty nevedia pochopiť deti nejedakov. Zial su deti pol na pól. Čo som čítala štatistiky niektoré by zjedli aj stôl s inými je strašne trápenie a potom nasleduje tá telka. U nás sa to vekom našťastie zlepšilo, dcéra nejedak sa rozjedla a je aj bez tv aj v restike, ale na jej babatkovske obdobie spomínam ako na vecne trápenie s jedlom, už na to ani nechcem spomínať čo som sa natrapila a trápili sa s ňou aj starí rodičia

katulienkax
25. júl 2020

Prosím tá nerieš ostatne keď je pri tv kľudne tak aj naďalej. Ja to Chapem lebo s dcérou som si tiež užila ale našťastie na infúziách sme neskončili

rubinka
25. júl 2020

Áno, a obidve sa oducili keď šli do škôlky.